Το νερό δέχεται τη μεγαλύτερη αλλοίωση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Παρατημένα στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βρεθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα αναψυκτικά, οι χυμοί και κυρίως τα εμφιαλωμένα νερά.

Παρατημένα στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βρεθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα αναψυκτικά, οι χυμοί και κυρίως τα εμφιαλωμένα νερά. Διότι, σύμφωνα με τους αρμοδίους, το νερό είναι αυτό που δέχεται τη μεγαλύτερη αλλοίωση από τα υπόλοιπα προϊόντα. Και αυτό λόγω των υλικών που υπάρχουν στις πλαστικές μπουκάλες, τα οποία μπορούν να μεταναστεύσουν στο προϊόν εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής που περιλαμβάνουν τη μεταφορά και φύλαξη του προϊόντος.

Ο έλεγχος των περιπτέρων και των υπεραγορών αναφορικά με τη φύλαξη των νερών, αναψυκτικών και χυμών υπόκειται στις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων εάν διαπιστώσουν ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί. Όμως και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διενεργούν ελέγχους, σύμφωνα με τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτο Καρρή. Από τους ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε μέχρι στιγμής, εκτός από κάποιες μικροεξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα μια καταγγελία που αφορούσε τις κακές συνθήκες φύλαξης των νερών. Η αντίδραση των Υγειονομικών Υπηρεσιών ήταν άμεση, αφού ζήτησαν από την υπεραγορά να μεταφέρει τα εμφιαλωμένα νερά σε κατάλληλο χώρο.

Τα υλικά

Δεν είναι απίθανη η μετανάστευση υλικών από το δοχείο στο υγρό, δήλωσε στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Κρατικού Χημείου δρ Στέλιος Γιαννόπουλος, όταν τα μπουκάλια βρεθούν εκτεθειμένα στις υψηλές θερμοκρασίες. Όπως εξήγησε στον «Π» ο κ. Γιαννόπουλος, η τυχόν μετανάστευση υλικών από το δοχείο στο υγρό (νερό, αναψυκτικό) εξαρτάται πάντα από τη φύση του προϊόντος. Διότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που στα ποτά, τα όποια έχουν εκτεθεί στις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται γρήγορα κάποιες αντιδράσεις. Δηλαδή έχουμε αντίδραση των υλικών που υπάρχουν στο μπουκάλι, με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και αλλοίωση του προϊόντος, αλλά και μείωση του χρόνου ζωής του. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, εκείνο που φαίνεται να αλλοιώνεται σημαντικά είναι το άρωμά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυξάνεται η τοξικότητα του χυμού, του αναψυκτικού ή του εμφιαλωμένου νερού.

«Το προϊόν που έχουν μεταναστεύσει ουσίες από το πλαστικό, το οποίο είναι και το πιο ευάλωτο από τα υπόλοιπα δοχεία, δεν θα είναι της ποιότητας την οποία θέλει ο καταναλωτής και που θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Πιο ευαίσθητο στη μετανάστευση υλικών είναι το νερό στην περίπτωση που εκτεθεί στις υψηλές θερμοκρασίες.

Εξάλλου, η Ελένη Βατυλιώτη, αρμόδια λειτουργός στο Κρατικό Χημείο αναφορικά με τη μετανάστευση υλικών από το δοχεία στο υγρό, επικεντρώθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα προϊόντα.

«Σίγουρα και επηρεάζονται τα ποτά από τη μετανάστευση υλικών που βρίσκονται στα δοχεία, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Αυτό το γνωρίζουμε. Εκείνο, όμως, που δεν γνωρίζουμε είναι ο βαθμός που επηρεάζονται, διότι δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής κάποιες έρευνες ούτε στην Κύπρο ούτε όμως και στο εξωτερικό», είπε η κ. Βατυλιώτη και πρόσθεσε πως ο βαθμός επηρεασμού τους είναι πολύ βασικός στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ό,τι γνωρίζουμε, ανέφερε η κ. Βατυλιώτη, προέρχεται από βιβλιογραφίες που ασφαλώς και αναφέρουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη μετανάστευση υλικών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν το καθιστούν ακόμη και ακατάλληλο.

Ειδικά, η κατηγορία καλύπτει περισσότερο τα πλαστικά μπουκάλια, διότι σε αυτά τα υλικά υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να μεταναστεύσουν, όπως για παράδειγμα πλαστικοποιητές, αντιοξειδωτικά, μονομερείς και άλλα. Και στα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία βρίσκονται στοιβαγμένα και εγκαταλελειμμένα σε αποθήκες με 40 και 45 βαθμούς Κελσίου, μια μετανάστευση υλικών μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.

Γι’ αυτό και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες διακίνησης των ποτών, δηλαδή να μεταφέρονται σε συνθήκες που δεν αλλοιώνονται και ασφαλώς να αποθηκεύονται σε δροσερούς χώρους.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως σε κάποιες αναλύσεις δειγμάτων που διενεργούνται κατά καιρούς εντοπίζουν προϊόντα με αλλοιωμένη γεύση και οσμή. Όταν στη συνέχεια διερευνούν το περιστατικό, διαπιστώνουν πως είχαν και κακή και εκτός των κανονισμών φύλαξη. Κάλεσε ακόμη τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν προϊόντα από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να βεβαιώνονται πως τα προϊόντα δεν εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Επικίνδυνη η έκθεσή του στον ήλιο

Ο εγκλεισμός του νερού σε πλαστικά μπουκάλια και οι κακές, πολλές φορές, συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησής του μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.

Ειδικά η συντήρησή του είναι αυτή που, κατά τους ειδικούς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Κι αυτό επειδή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε πολλά σημεία πώλησης τα εμφιαλωμένα νερά αφήνονται εκτεθειμένα στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται μέσα στα μπουκάλια παθογόνοι μικροοργανισμοί επικίνδυνοι για την υγεία μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν την πλαστική συσκευασία και να μεταφερθούν ουσίες στο νερό, οι οποίες, σε υψηλές συγκεντρώσεις, θεωρούνται ύποπτες για στομαχικά προβλήματα. 

Τι πρέπει να προσέχεις:

-Την ημερομηνία λήξης (που υποχρεωτικά αναγράφεται στις συσκευασίες), καθώς και τις οδηγίες αποθήκευσης.

-Στο φυσικό μεταλλικό νερό πρέπει η πηγή να είναι αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, γεγονός που διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ασφάλεια του προϊόντος.

-Πριν το αγοράσεις, εξέτασε προσεκτικά το μπουκάλι. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένο, να μην έχει αλλοιωμένο σχήμα και το νερό να είναι διαυγές, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια.

-Απόφυγε την αγορά μπουκαλιών νερού που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο.

-Μην πιεις νερό θολό που μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση και να καταγγείλεις αμέσως σε επίσημη ένωση καταναλωτών τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος.

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η 23χρονη κόρη του Ζάεφ...

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμος για επανέναρξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CNN Travel: Στην Κύπρο μία από τις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο

Πολίτης News, 21.07.2018

Επιστροφή
στην αρχή