Το νέο αστέρι των Τουρκοκυπρίων

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Είναι βέβαιο πως το νεοϊδρυθέν κόμμα του Κουντρέτ Όζερσαϊ θα φέρει ανατροπές στο τουρκοκυπριακό πολιτικό σκηνικό. Σε ένα περιβάλλον πλήρους απαξίωσης του κομματικού συστήματος το «Κόμμα του Λαού» φιλοδοξεί πως θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και εκλογικά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων και θα ανέλθει αυτοδύναμα στην εξουσία στις «εκλογές» του 2018.

Είναι βέβαιο πως το νεοϊδρυθέν κόμμα του Κουντρέτ Όζερσαϊ θα φέρει ανατροπές στο τουρκοκυπριακό πολιτικό σκηνικό. Σε ένα περιβάλλον πλήρους απαξίωσης του κομματικού συστήματος το «Κόμμα του Λαού» φιλοδοξεί πως θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και εκλογικά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων και θα ανέλθει αυτοδύναμα στην εξουσία στις «εκλογές» του 2018.


Στο πολιτικό του μανιφέστο είναι διάχυτες οι αναφορές για την κοινωνική, πολιτική και θεσμική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της «ΤΔΒΚ», ενώ στα 51 ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος περιλαμβάνονται άτομα από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα με δράση στην ευρύτερη κοινωνία και τα οποία ενσαρκώνουν, σε έναν βαθμό, το αίτημα των πολιτών για αλλαγή.

 


Κεντρώο κόμμα

Το νέο κόμμα δεν επιδιώκει να καταστεί μια εναλλακτική έκφραση στον χώρο της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, αλλά να καλύψει τον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο. Αντλώντας ψηφοφόρους από τη δεξαμενή της αποχής, καθώς και από τα υφιστάμενα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) περιλαμβανομένου. ’λλωστε, το ΡΤΚ κατέστη μαζικό κόμμα, μετά το 2003, προσελκύοντας μια σημαντική μερίδα κεντρώων και φιλελεύθερων ψηφοφόρων που μέχρι τότε στήριζαν τα συστημικά κόμματα της Δεξιάς.


Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν το ΡΤΚ, με την απαξίωση που το περιβάλλει και τα εσωτερικά προβλήματα που το ταλανίζουν, θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτή τη μάζα των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, σε ένα σκηνικό μη λύσης, όπου ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, της διεθνούς απομόνωσης, αλλά και της δεσπόζουσας παρουσίας της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο η κοινωνική δυσαρέσκεια θα ενταθεί περαιτέρω.
Επειδή, ακριβώς, το νέο κόμμα συνιστά υπολογίσιμη απειλή για το υφιστάμενο κομματικό σύστημα, είναι βέβαιο πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποστεί μια έντονη και συλλογική επίθεση από το κατεστημένα κόμματα τα οποία θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν την αξιοπιστία του Κουντρέτ Όζερσαϊ.

 


Η σχέση με την Τουρκία

Ο Όζερζαϊ βάσισε την πολιτική του ανέλιξη στις εξαιρετικές σχέσεις που έκτισε με κύκλους του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία. Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, πως η προοπτική μαζικοποίησης του νέου κόμματος προϋποθέτει αφενός την αποστασιοποίησή του από αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης που αμφισβητούν τη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να διαχειρίζονται τα εσωτερικά τους ζητήματα, αφετέρου τη διάθεση προσαρμογής στις ιδιότυπες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Είναι ενδεικτική, για παράδειγμα, η στάση που τηρεί στο ζήτημα της διαχείρισης του αγωγού του νερού. Λαμβάνοντας υπόψη πως το θέμα εξελίσσεται σε ζήτημα αξιοπρέπειας για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι αντικρίζουν με οργή την εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ιδιωτική τουρκική εταιρεία, εισηγήθηκε την ευθύνη να αναλάβει ένας ημικρατικός οργανισμός ή μια δημόσια εταιρεία με μετόχους τους Τουρκοκυπρίους. Απόψεις οι οποίες αφενός απηχούν το λαϊκό αίσθημα, αφετέρου βρίσκονται σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που, παραδοσιακά, διατυπώνει σε θέματα οικονομίας.

 


Mainstream στο Κυπριακό

Ο 42χρονος Κουντρέτ Όζερσαϊ θεωρείται, γενικότερα, μετριοπαθής πολιτική φυσιογνωμία, ενώ η ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική του κατάρτιση, καθώς και το πολιτικό του αισθητήριο τον καθιστούν άριστο γνώστη, αλλά και επιδέξιο χειριστή των νομικών, πολιτικών και ιστορικών διαστάσεων του κυπριακού ζητήματος.


Οι απόψεις που εκφράζει για το Κυπριακό θεωρούνται mainstream μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η θέση του ότι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, έναντι της ελληνοκυπριακής πληθυσμιακής και οικονομικής υπεροχής, θα εξασφαλιστεί εφόσον η λύση ομοσπονδίας θα κατοχυρώνει πλήρως την πολιτική ισότητα, την όσο «καθαρότερη» διζωνικότητα, άρα τη διακριτή εθνοκοινοτική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, απηχεί τη βούληση της πλειονότητας των Τουρκοκυπρίων. Στο περιουσιακό ο Όζερσαϊ θεωρεί πως η διεκδίκηση των Ελληνοκυπρίων για την -άνευ περιορισμών- επανάκτηση των περιουσιών που κατείχαν προ του 1974 συνιστά μια ευδιάκριτη απειλή για την τουρκοκυπριακή κοινοτική ύπαρξη.


Η στάση του έναντι μιας δυνητικής συμφωνίας στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων. Στην απόφασή του θα βαρύνει, επιπλέον, η ανάγκη να μην διασαλεύσει τις σχέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση, όπως και η προοπτική να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομοσπονδιακή Κύπρο.

 


Διέξοδος για ΔΗΣΥ

Η δημιουργία του «Κόμματος του Λαού» υποβοηθεί τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεδομένης της ιστορικής σχέσης του ΡΤΚ με το ΑΚΕΛ και της εθνικιστικής γραμμής που ακολουθεί το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας». Η διαμόρφωση στενών σχέσεων με τον Όζερσαϊ και το κόμμα του συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση, εάν ο ΔΗΣΥ φιλοδοξεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχοντας αντιληφθεί αυτή την προοπτική συναντήθηκε, προ μερικών εβδομάδων, με τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης καναλιών επικοινωνίας με τον ανερχόμενο πολιτικό παράγοντα των Τουρκοκυπρίων. 
 
Who is who
Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ γεννήθηκε το 1973 στην Αλαμινό της επαρχίας Λάρνακας. Τα βιώματά του, αναπόφευκτα, επηρεάστηκαν από τη δολοφονία του πατέρα του, Χουσεΐν Ουστά, από Ελληνοκύπριους της ΕΟΚΑ Β τον Αύγουστο του 1974, τα λείψανα του οποίου ανευρέθηκαν το 2007 μετά από ταυτοποίηση. Ανατράφηκε με τη φροντίδα της μητέρας του, Σαντιγέ Χανίμ, ράφτρας στο επάγγελμα, αλλά, παρά τις προσωπικές δυσχέρειες, συνεπεία της οικογενειακής τραγωδίας, η εμπλοκή του στην πολιτική δεν συνοδεύτηκε με την υιοθέτηση της άτεγκτης εθνικιστικής ρητορικής της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.


Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της ’γκυρας όπου απέκτησε διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις. Η διατριβή του επικεντρώθηκε στη νομική εγκυρότητα των Συμφωνιών του 1960, ενώ έχει συγγράψει σειρά ακαδημαϊκών κειμένων επί πτυχών του κυπριακού ζητήματος, όπως είναι το περιουσιακό και η διζωνικότητα, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από το 2003 συμμετέχει με διάφορες ιδιότητες στη διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό, ενώ το φθινόπωρο του 2013 ανέλαβε τη θέση του διαπραγματευτή. Το ότι οι φιλοδοξίες του εκτείνονται και στον στίβο της πολιτικής φάνηκε από τον Μάιο του 2012, όταν προχώρησε στη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Συγκροτούμαστε». Τον Απρίλιο του 2015 κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς καμιά κομματική στήριξη, στις «προεδρικές» εκλογές, και κατάφερε να διαψεύσει το σύνολο των δημοσκοπήσεων εξασφαλίζοντας το 21,25% των ψήφων.


Διδάκτωρ Τουρκικών Σπουδών

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 14:57 (τελευταία ενημέρωση 14:57)

ΑΠΟΨΗ

Συντελεστές Τάσσου από Αναστασιάδη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:24 (τελευταία ενημέρωση 12:24)

ΑΠΟΨΗ

Σειρά: #Pellotopos. Σήμερα, η επιτομή!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

Επιστροφή
στην αρχή