Δημοσκόπηση Noverna: Το «μυστικό» της νίκης στην προεδρική κάλπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ έχει επικεντρωθεί στο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του που έμειναν μακριά από τις κάλπες στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2016

Η έρευνα της Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη» για το προφίλ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν λευκό ή είναι ακόμη αναποφάσιστοι για το τι θα πράξουν στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου δικαιώνει την επιλογή όσων κομμάτων έριξαν βάρος σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση Noverna: Νήμα ο Νίκαρος, δεύτερος ο Σταύρος

Για παράδειγμα, το ΑΚΕΛ ειδικά έχει επικεντρωθεί στο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του που έμειναν μακριά από τις κάλπες στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου για τον Α’ γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει πρώτο φαβορί με 32,1%, ακολουθεί με 18,6% ο Σταύρος Μαλάς, ποσοστό 14,5% συγκεντρώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ κινείται στο 5,7%, o Γιώργος Λιλλήκας στο 1,2%, ποσοστό 0,5% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλον υποψήφιο, ποσοστό 4,8% επιλέγουν λευκό, 14,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 7,5% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,5% δεν απάντησαν.

Από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι θα ρίξουν λευκό, το 43% είτε έριξε λευκό είτε δεν ψήφισε καθόλου στις προηγούμενες εκλογές. Ποσοστό 20% δεν δήλωσε συγκεκριμένο κόμμα, 5% δηλώνει ότι προέρχονται από το ΑΚΕΛ, 4% από το ΔΗΚΟ, ποσοστό 16% από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, 3% από την ΕΔΕΚ, 2% από την Αλληλεγγύη, 1% από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ 7% δήλωσε άλλο κόμμα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι με βάση την έρευνα, η πλειοψηφία από όσους είναι αναποφάσιστοι ή θα ρίξουν λευκό, και συγκεκριμένα ποσοστό 39%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 55χρονών και άνω. Ποσοστό 28% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18 – 34, ενώ 33% είναι μεταξύ 35 και 54 ετών.

Οικονομία

Στο ερώτημα πώς βλέπουν να εξελίσσεται η προσωπική τους οικονομική κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες, οι ψηφοφόροι του Χρίστου Χρίστου βλέπουν ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα σε ποσοστό 22%, 56% θεωρούν ότι θα είναι τα ίδια τα πράγματα, 8% χειρότερα, ενώ 14% δεν απάντησαν.

Οι ψηφοφόροι Μαλά σε ποσοστό 19% βλέπουν καλύτερα τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο, 62% το ίδιο, 10% βλέπουν ότι θα είναι χειρότερη η κατάστασή τους, ενώ 9% δεν απάντησαν. Οι ψηφοφόροι Παπαδόπουλου πιστεύουν σε ποσοστό 22% ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, 53% η ίδια, 10% χειρότερη και 15% δεν απάντησαν. Οι ψηφοφόροι Αναστασιάδη είναι οι πλέον αισιόδοξοι με 38%, 51% θεωρούν ότι θα παραμείνει η ίδια η κατάστασή τους, μόλις 2% βλέπουν επιδείνωση, ενώ 9% δεν απάντησαν. Συνολικά, 25% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερη η προσωπική τους οικονομική κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες, 55% ότι θα παραμείνει η ίδια, 9% ότι θα είναι χειρότερη, ενώ 11% δεν απάντησαν.

Οι υποστηρικτές του ΔΗΣΥ βλέπουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για αυτούς οικονομικά σε ποσοστό 37%, 48% το ίδιο, 5% χειρότερα, οι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ βλέπουν σε ποσοστό 30% τα πράγματα αισιόδοξα, 47% δεν βλέπει αλλαγή, ενώ 11% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερα, και τέλος οι υποστηρικτές του ΑΚΕΛ κατά 20% βλέπουν θετικά το μέλλον, 60% δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι, ενώ 11% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί η προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Λιγότερο αισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση είναι οι 55 ετών και άνω σε ποσοστό 20%, με 56% να μην βλέπουν αλλαγή και 10% να πιστεύουν σε επιδείνωση. Οι μεταξύ των 35-54 πιστεύουν σε ποσοστό 27% ότι θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική τους κατάσταση, 53% ότι θα παραμείνει η ίδια, ενώ 8% βλέπει επιδείνωση. Οι νέοι μεταξύ 18 – 34 βλέπει βελτίωση σε ποσοστό 27%, 56% ότι θα παραμείνει η ίδια η κατάστασή τους, ενώ 8% προβλέπει επιδείνωση.


Επιστροφή
στην αρχή