Το μήνυμα της Τουρκίας στον Μαυρογιάννη

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό θα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Σε αυτό κατατείνουν όλες οι κινήσεις που δρομολογούνται τους τελευταίους μήνες. Στόχος το ερχόμενο φθινόπωρο ή αν προκύψουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση εντός του 2015, Ε/Κ και Τ/Κ να οδεύσουν για δεύτερη φορά σε δημοψηφίσματα. Σε αντίθεση με το 2004, σήμερα υπάρχει πολύ πιο δημιουργικός σχεδιασμός και κυρίως πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στην οργάνωση της όλης προσπάθειας.

Αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό θα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Σε αυτό κατατείνουν όλες οι κινήσεις που δρομολογούνται τους τελευταίους μήνες. Στόχος το ερχόμενο φθινόπωρο ή αν προκύψουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση εντός του 2015, Ε/Κ και Τ/Κ να οδεύσουν για δεύτερη φορά σε δημοψηφίσματα.
Σε αντίθεση με το 2004, σήμερα υπάρχει πολύ πιο δημιουργικός σχεδιασμός και κυρίως πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στην οργάνωση της όλης προσπάθειας.

 


Η καινοτομία της νέας προσπάθειας θα εκδηλωθεί την Πέμπτη με την επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών σε ’γκυρα και Αθήνα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί (ύστερα από μικρή στάση στην Αθήνα) συνοδευόμενος από τον νομικό

Σύμφωνα με μελέτη εμπειρογνωμόνων που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία με βάση τις ανάγκες της χρειάζεται μια ποσότητα 5 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η ποσότητα αυτή ακόμα και βάση τα σημερινά αποδεδειγμένα κοιτάσματα της Λεβαντίνης δεν είναι καθόλου δύσκολο να πωληθεί στη χώρα αυτή
 Πόλυ Πολυβίου και την Πόλυ Ιωάννου στην τουρκική πρωτεύουσα για επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Την ίδια μέρα, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ συνοδευόμενος από τον «διευθυντή πολιτικών υποθέσεων» Γκιουνές Ονάρ και την Γκιουλφέμ Βεζίρογλου Σεβγκιλί θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ Αναστάσιο Μητσιάλη.

 

 

Η σημασία

Για την ε/κ πλευρά η επίσκεψη στην ’γκυρα έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός καναλιού επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, θέση η οποία συνάδει και με την πάγια ε/κ θέση ότι η ’γκυρα κρατά και το κλειδί της λύσης στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη ατζέντα για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν, αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η ε/κ πλευρά θα ήθελε να ανταλλάξει απόψεις με την τουρκική στα κεφάλαια των εγγυήσεων, της ασφάλειας, των εποίκων, των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χωρίς να αποκλείεται και η συζήτηση κάποιων θεμάτων που αφορούν π.χ. την υλοποίηση κάποιων ΜΟΕ.

 

 

Από πλευράς τ/κ αποστολής στην Αθήνα τα πράγματα είναι σαφώς πιο απλά. Η Αθήνα ετοιμάζει μια θερμή υποδοχή στα μέλη της αντιπροσωπείας έχοντας την ξεκάθαρη θέση ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θέση της Αθήνας είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Στο θέμα των εγγυήσεων η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να έχει οποιαδήποτε εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο.


 

Οι δύο διαπραγματευτές που από τη μεθεπόμενη βδομάδα μπαίνουν στα βαθιά της διαπραγμάτευσης θα διεξέλθουν σε πρώτη φάση το κεκτημένο των έως τώρα συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ και Χριστόφια - Έρογλου και στη συνέχεια θα μπουν σε κεφάλαια στα οποία υπάρχουν μεγάλα κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ε/κ πλευρά αποδέχεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις συγκλίσεις που έχουν επέλθει πριν από τη διακοπή των συνομιλιών το 2012, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι στο τραπέζι θα βρεθεί το σχετικό έγγραφο Ντάουνερ στο οποίο ο Τουμάζος Τσιελεπής εκ μέρους του ΑΚΕΛ που κλήθηκε να αξιολογήσει βρήκε αρκετές αποκλίσεις από τα πραγματικώς διαμειφθέντα. Η ουσία πάντως έγκειται στο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, κάτι βεβαίως που ευνοεί τον κ. Έρογλου, ο οποίος με βάση τις μέχρι στιγμής διαθέσεις του θα προτιμούσε να εμπλακεί σε έναν ανερμάτιστο και εξυπαρχής διάλογο.

 

 

Οι διεθνείς παίκτες

Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις από τις προηγούμενες είναι η άνευ προηγουμένου εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην όλη διαδικασία η οποία ξεπερνά και το ίδιο το Κυπριακό ως κυρίαρχο πρόβλημα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται.

 


Τα νήματα της νέας πρωτοβουλίας ξεκινούν αυτήν τη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέρχονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών, περνούν από το Λονδίνο, συντονίζονται από τις Βρυξέλλες και εξακτινώνονται συμμετρικά στο τετράγωνο Αθήνα - ’γκυρα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ, σε μια προσπάθεια το κάθε βήμα που γίνεται να έχει και το ανάλογο πολιτικό αντίκρισμα.

 

 

Οι Αμερικανοί εμπλέκονται αυτήν τη φορά στην περιοχή όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά έχοντας έναν γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή. Ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι από της αναλήψεως των καθηκόντων του έθεσε ως θέμα προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την αποκατάσταση νέων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή δίνοντας έμφαση στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό, έχοντας ταυτόχρονα ανοικτά ως χαίνουσες πληγές το συριακό, την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, το ιρανικό, και στο βάθος το κουρδικό πρόβλημα. Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αποκατάσταση ενός άξονα συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Έτσι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η διασύνδεση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να ιδωθεί ανεξάρτητα από το νέο ενεργειακό τοπίο της περιοχής. Η αμερικανική Noble Energy αυτήν τη στιγμή ελέγχει αποδεδειγμένα και εμπορεύσιμα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και την ΑΟΖ του Ισραήλ που φτάνουν τα 35 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή η εταιρία αυτή με την ισραηλινή Delek και την αυστραλιανή Woodside ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις εντός του 2014 τόσο για φυσικό αέριο όσο και για πετρέλαιο. Η Noble Energy βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μια τριπλή διερευνητική διαπραγμάτευση. Συζητά με την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Με τις δύο πρώτες για κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και με την Κύπρο για κατασκευή τερματικού. Δεν είναι εκτός των ενδιαφερόντων της επίσης η κατασκευή πλωτής εξέδρας LNG (FLNG) τόσο στο οικόπεδο 12 όσο και στο Λεβιάθαν.

 

 

Στην όλη προσπάθεια εμπλέκεται αναγκαστικά και η ίδια η ΕΕ, αφού τόσο η Ιταλία διά της ΕΝΙ όσο και η Γαλλία διά της TOTAL έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση άλλων πέντε τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ διεκδικούν και άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών και με βάση τρισδιάστατες απεικονίσεις του βυθού στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν γύρω στα 50 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (με εκπληκτικές ενδείξεις στο οικόπεδο 10) και μερικά δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι διαθέτουν ο Λίβανος και η Αίγυπτος.


Κυπριακό και Τουρκία

Η Τουρκία δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Λεβαντίνης. Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εμποδίσει ξένες εταιρείες να εμπλακούν στη διαδικασία εξόρυξής τους, σήμερα φαίνεται να κινείται στη λογική της συμμετοχής στο όλο εγχείρημα.

 

Η συμμετοχή της είναι σαφές ότι περνά από τη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με μελέτη εμπειρογνωμόνων που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία με βάση τις ανάγκες της χρειάζεται μια ποσότητα 5 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η ποσότητα αυτή ακόμα και με βάση τα σημερινά αποδεδειγμένα κοιτάσματα της Λεβαντίνης δεν είναι καθόλου δύσκολο να πωληθεί στη χώρα αυτή. Ούτε είναι καθόλου δύσκολο με μεγαλύτερες ποσότητες ο αγωγός προς την Τουρκία να φτάσει και στην Ελλάδα καλύπτοντας τις ανάγκες άλλων βαλκανικών χωρών.

 

 

Ήδη τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τη Noble Energy για αγορά των ποσοτήτων αυτών από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν. Το πρόβλημα είναι ότι η κατασκευή αγωγού χρειάζεται τόσο την έγκριση του Ισραήλ όσο και την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μόνο μέσω της κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να φτάσει στην Τουρκία. Μια ομοσπονδιακή Κύπρος η οποία θα προέλθει μέσα από μια σωστή λύση του Κυπριακού θα έδινε στην Τουρκία έναν απρόσμενο πολιτικό και ενεργειακό σύμμαχο σε μια περιοχή γεμάτη εχθρούς, θα εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και ταυτόχρονα θα βοηθούσε τα μάλα στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Αν η Τουρκία συμμερίζεται την ίδια ανάλυση και αφήγηση θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη την ερχόμενη Πέμπτη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 13:25 (τελευταία ενημέρωση 13:25)

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 13:10 (τελευταία ενημέρωση 13:10)

ΑΠΟΨΗ

Η κυβερνητική κλίκα και η κοινωνική κανονικότητα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΤΟΣ, 10:55 (τελευταία ενημέρωση 10:55)

Επιστροφή
στην αρχή