Τα ατιμώρητα εγκλήματα της Κύπρου: Η ιστορία με το μενταγιόν!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο «Π» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη πτυχή από την εν ψυχρώ δολοφονία των 126 αμάχων Τουρκοκυπρίων στην Μαράθα

Ένα μενταγιόν διακοσμημένο με μαίανδρο -ένα αδιαμφισβήτητα ελληνικό μοτίβο- ήρθε να θολώσει τα νερά κατά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου στη Μαράθα των αγρίως δολοφονηθέντων Τ/Κ γυναικόπαιδων στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου του 1974.

Ο «Πολίτης» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει εκείνη την πτυχή από την ευρύτερη ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας των 126 Τουρκοκύπριων γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων της Αλόας, της Μαράθας και του Σανταλάρη, η οποία -σε ελάχιστους- ενδεχομένως να είναι γνωστή και ως «η ιστορία του μενταγιόν».

Πρόκειται για μια «πρωτοβουλία» κάποιων Ελληνοκυπρίων ή και Ελλαδιτών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ της εποχής, η οποία «αναλήφθηκε», όπως όλα δείχνουν, άνευ οδηγιών και σχεδίου, με εμφανή στόχο να αμφισβητηθεί η ταυτότητα των δολοφονηθέντων όταν ανευρέθηκε ο ομαδικός τάφος στη Μαράθα και να θολώσουν... τα νερά!

Συγκεκριμένα, όταν οι Τούρκοι διέκοψαν την εκταφή κατά τη δεύτερη ημέρα ανακάλυψης του ομαδικού τάφου στη Μαράθα και απαίτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να οργανωθεί δημοσιογραφική αποστολή με τη συμμετοχή διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων και ανταποκριτών ξένων εφημερίδων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1974 για «να καταγράψουν το έγκλημα της δολοφονίας Τ/Κ αμάχων», εκ των πραγμάτων σε αυτήν την αποστολή είχαν συμμετάσχει και Ε/Κ και Ελλαδίτες δημοσιογράφοι.

  • Κατά μίαν εκδοχή δημοσιογράφος εξ Ελλάδος που μετείχε στην αποστολή, κατόπιν προτροπής, έβγαλε και πέταξε διακριτικά στον τάφο ένα μενταγιόν που φορούσε στον λαιμό, διακοσμημένο με μαίανδρο.
  • Κατά μίαν άλλη, το μενταγιόν το είχε στην τσέπη του ένας Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν αυτός που το πέταξε στον ανοικτό τάφο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, στη θέα του μενταγιόν και παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε αφού η αποσύνθεση των πτωμάτων ήταν σε προχωρημένο στάδιο, Ελληνοκύπριος φωτορεπόρτερ το απαθανάτισε επί των πτωμάτων και στη συνέχεια το ανέσυρε με τη βοήθεια συναδέλφων του. Το περιβόητο μενταγιόν μεταφέρθηκε μάλιστα και στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, όπου και παραδόθηκε σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ημ. 2 Σεπτεμβρίου 1974, (επίσημο ανακοινωθέν αρ. 4, 02/09/1974, αρχείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών), η οποία αναφέρει επί λέξει: «ήδη αντικείμενον, το οποίο περιήλθεν στα χέρια της Κυβερνήσεως από πτώμα γυναικός του ομαδικού τάφου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κάτοχός του ήταν Ελληνίδα».

Με αφορμή λοιπόν το μενταγιόν, τόσο το ΡΙΚ όσο και οι ε/κ εφημερίδες της 3ης, 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 1974 αναπαρήγαγαν την ιστορία. Οι εφημερίδες προέβαλαν στις πρώτες τους σελίδες την ιστορία με τίτλους όπως «Εις Έλληνας ανήκουν μάλλον τα πτώματα τάφου εις Μάραθαν», «Τουλάχιστον μία Ελληνίς μεταξύ των νεκρών της Μαράθα» και «Προπαγανδιστικός θόρυβος των Τούρκων περί την ανεύρεσιν ομαδικού τάφου» τα σχετικά ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα «Μάχη» στην έκδοση της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 έγραφε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Κατά συμπληρωματικάς πληροφορίας μας, το ανευρεθέν αντικείμενον είναι ωραιότατον μενταγιόν το οποίο φέρει κατασκευήν τας Αθήνας. Το μενταγιόν ανευρέθη επί της σορού νεανίδος εις τον ομαδικόν τάφον η οποία πιστεύεται ότι είναι Ελληνίς και εφονεύθη εν ψυχρώ υπό των Τούρκων εισβολέων. Ούτω ο θόρυβος τον οποίον δημιουργούν και πάλι οι Τούρκοι διά τον ομαδικόν τάφον Αμμοχώστου πίπτει εκ νέου εις το κενόν και καθίστανται οι ίδιοι κατήγοροι διά τα φρικτά εγκλήματα των εις βάρος των Ελλήνων».

Κατά την ίδια ημερομηνία (3/9/1974) η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραφε επί του ιδίου θέματος εμφανώς πιο προσεκτικά, επικαλούμενη τη δήλωση της προηγούμενης ημέρας του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία ανέφερε τα εξής: «Σχετικώς με τα καταγγελλόμενα διά ανεύρεσιν ομαδικού τάφου Τουρκοκυπρίων στη Μαράθα, διευκρινίζεται ότι ελλείπουν εκατοντάδες Ελλήνων και μάλιστα από την περιοχήν διά της οποίας έχει προκληθεί ο σχετικός θόρυβος. Ήδη αντικείμενον το οποίο περιήλθε στα χέρια της Κυβερνήσεως από πτώμα γυναικός του ομαδικού τάφου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κάτοχός του ήταν Ελληνίδα». Ο «Φ» παραθέτει ακόμη τη γενικότερη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο επιτόπιας εξέτασης της σχετικής καταγγελίας αλλά και την ετοιμότητά της να δεχθεί ανεξάρτητη έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, «παρουσία ιδικού της και Τούρκου παρατηρητού».

Παρατίθεται ακόμη και δήλωση εκπροσώπου της UNFICYP «ότι την προσοχήν της ηγεσίας της Δυνάμεως απασχολεί η περίπτωσις του ανευρεθέντος τάφου εις το τουρκικόν χωρίον Μαράθα. Ως ανέφερεν, μέχρι ψες ανευρέθησαν 20 πτώματα κυρίως παιδίων, των οποίων η ταυτότης δεν διεπιστώθη, λόγω του ότι τα πτώματα ήσαν απηνθρακωμένα».

«Σε Ελληνίδα εκ Τρυπημένης ανήκει το μενταγιόν»!

Την επόμενη ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1974, επανήλθε και η εφημερίδα «Ο Αγών» με δικές της πληροφορίες για την καταγωγή της φέρουσας το περιβόητο μενταγιόν. «Συμφώνως προς εγκύρους πληροφορίας διεπιστώθη η ταυτότης Ελληνοκυπρίας εις την οποίαν ανήκε το ανευρεθέν μενταγιόν εντός του ομαδικού τάφου. Στενοί συγγενείς της Ελληνοκυπρίας, η οποία κατάγεται εκ Τρυπημένης, μετέβησαν χθες εις τας αρμοδίους αρχάς και ανεγνώρισαν το μενταγιόν το οποίο ανήκεν εις την συγγένισσάν των. Η εξαφανισθείσα Ελληνοκυπρία είχε μαζί της τον επταετή υιό της, ο οποίος ελλείπει από της τουρκικής εισβολής εις τη νήσον, και εκφράζονται σοβαραί υπόνοιαι ότι και εν των πτωμάτων των παιδίων που ανευρέθησαν εντός του ομαδικού τάφου πιθανώς να ανήκει εις τον αγνοούμενον υιόν της…».

Η ιστορία με το μενταγιόν δεν κράτησε για πολύ. Συνεχίστηκε όμως για κάποιες εβδομάδες, συντηρώντας αυτήν τη σκόπιμη σύγχυση. Σύμφωνα με το αρχείο του ΓΤΠ, στις 18 Σεπτεμβρίου 1974, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ στο Γερμανικό «Der Spiegel», αναφέρθηκε και πάλι σε ανευρεθέντα τεκμήρια. Αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου: «Τα περί συνεχών μαζικών δολοφονιών Τουρκοκυπρίων έχουν πέσει από πολλού εις το κενόν. Ούτω τα περί Αλόας εγκατελείφθησαν πριν καλά-καλά ιδούν το φως, τα περί Μαράθας διαψεύσθηκαν εκ των ανευρεθέντων τεκμηρίων...».

Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός για να κατανοήσει η πλευρά μας ότι δεν έπειθε ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσε ο ομαδικός τάφος στη Μαράθα να ήταν Ελληνοκυπρίων ή έστω να είχαν ταφεί και κάποιοι Ελληνοκύπριοι και τον εγκατέλειψε. Εξάλλου οι Τούρκοι μετά την εκταφή είχαν ανοίξει νέο ομαδικό τάφο, αναγνώρισαν κάποια πτώματα, παρουσία και ανδρών του σουηδικού αποσπάσματος της UNFICYP που διερευνούσαν το έγκλημα και στη συνέχεια ανέγειραν και μνημείο τόσο στη Μαράθα όσο και στην Αλόα με τα ονόματα των δολοφονηθέντων.

Διερευνώντας μετά από τόσα χρόνια τη συγκεκριμένη πτυχή, πληροφορηθήκαμε από πρόσωπο που είχε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα της περιόδου ότι δημοσιογράφος του ΡΙΚ, ο οποίος είχε μετάσχει στη δημοσιογραφική αποστολή στη Μαράθα μαζί με κινηματογραφικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης (και δεν βρίσκεται εν ζωή), του είχε εκμυστηρευτεί την ιστορία με το μενταγιόν, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «ίσως να ήταν μία επιπόλαιη ενέργεια της στιγμής, που επέφερε αρνητικό αποτέλεσμα»!

Επόμενο άρθρο:


Επιστροφή
στην αρχή