Το μέλλον το ESM σε δύο συνεδριάσεις του Eurogroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Tο Εurogroup συζήτησε για την πορεία της οικονομίας μετά το πρόγραμμα διάσωσης στην Ιρλανδία, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στις ιρλανδικές αρχές

Το Εurogroup διεξήγαγε μια πλούσια συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης του ESM, ξεκινώντας από την αφετηρία ότι ο ΕSM αποδείχθηκε επιτυχής στην εκπλήρωση της εντολής του, παρέχοντας οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη που την έχουν ανάγκη και ενεργώντας ως τείχος προστασίας για τα κράτη της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup  Mάριο Τσεντένο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι 28 συμφωνήσαν ότι ο ρόλος του ESM θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και όσον αφορά τα πιθανά νέα καθήκοντα που θα μπορούσε να έχει, το να γίνει "η τελευταία καταφυγή" για το Ταμείο Ενιαίας Επίλυσης (τραπεζών) έλαβε ισχυρή υποστήριξη. Σύμφωνα με τον Μ.Τσεντένο, αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να γίνει η τραπεζική ένωση πιο αξιόπιστη και πιο ανθεκτική. Η ενίσχυση του ρόλου του ESM στη διαχείριση κρίσεων κατέστη επίσης προτεραιότητα, κάτι που αφορά το ρόλο του στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, καθώς και την ανασκόπηση του συνόλου των εργαλείων του. Κατά το Εurogroup, τα νέα καθήκοντα δεν μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται με το ρόλο της Κομισιόν και ο καταμερισμός της εργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων πρέπει να είναι πολύ σαφής.

Σχετικά με τη συζήτηση για τον τρόπο αποτίμησης των αποθεμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Χάρτη Πορείας του 2016 για την τραπεζική ένωση, στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, καθώς και η Daniele Nouy του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και η Elke Koenig του ενιαίου συμβουλίου επίλυσης. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ το Δεκέμβριο, συνεχίζονται οι εργασίες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του Χάρτη Πορείας του Ιουνίου 2016. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά τη μείωση  και τον καταμερισμό των κινδύνων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ότι πρόκειται για την παροχή σαφήνειας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διαφόρων στοιχείων του Χάρτη Πορείας του Ιουνίου 2016. "Έχουμε κάνει πολλά από την άποψη της μείωσης των κινδύνων από την αρχή της κρίσης. Τα αποτελέσματα είναι σαφή και υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Όσον αφορά το μέλλον, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προώθησης της συζήτησης και της εφαρμογής μέτρων για την κατανομή των κινδύνων. Από κοινού, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αντοχής της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο κ. Τσεντένο.

Τέλος το Εurogroup συζήτησε για την πορεία της οικονομίας μετά το πρόγραμμα διάσωσης στην Ιρλανδία, έδωσε συγχαρητήρια στις ιρλανδικές αρχές για τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας και επεσήμανε ότι το Δεκέμβριο, η Ιρλανδία επέστρεψε νωρίς - και εξ ολοκλήρου - τα ανεξόφλητα δάνεια της από το ΔΝΤ, τη Δανία και τη Σουηδία. "Αυτό ήταν άλλο ένα σημάδι της εντυπωσιακής ανάκαμψης της χώρας", κατέληξε ο Πρόεδρος του Εurogroup.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα - Πολιτικό χάος στη χώρα

Πολίτης News, 00:03 (τελευταία ενημέρωση 00:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανναβέλαιο και καφέ κάνναβης κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου

Πολίτης News, 23.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 7χρονος πήρε το όπλο του πατέρα του στο σχολείο και πυροβόλησε

Πολίτης News, 23.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή