Το κόμμα του χρήματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Τα φαινόμενα διαπλοκής, που συνδέονται με τα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας, πολιτικού χρήματος, εξάρτησης της πολιτικής από τη σφαίρα της οικονομίας και της αγοράς, δεν είναι ούτε καινούργια ούτε βεβαίως κυπριακά. Είναι, δυστυχώς, οικουμενικά, και είναι συνυφασμένα με το φαινόμενο της εξουσίας και της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας.

Τα φαινόμενα διαπλοκής, που συνδέονται με τα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας, πολιτικού χρήματος, εξάρτησης της πολιτικής από τη σφαίρα της οικονομίας και της αγοράς, δεν είναι ούτε καινούργια ούτε βεβαίως κυπριακά. Είναι, δυστυχώς, οικουμενικά, και είναι συνυφασμένα με το φαινόμενο της εξουσίας και της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Τα κόμματα, σε όλες τις χώρες, δίκαια ή άδικα θεωρούνται ως ο πλέον διεφθαρμένος θεσμός. Μετά τα κόμματα, οι Κύπριοι κατατάσσουν στους πρωταθλητές της διαφθοράς τη Βουλή, την αστυνομία και τα ΜΜΕ.

 


Η δημοκρατία είναι ακριβό πολίτευμα. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στοιχίζουν πολύ. Κανένα οργανωμένο κόμμα δεν καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του από τις ταπεινές συνδρομές των μελών και των φίλων. Η κρατική χορηγία δεν αρκεί, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, που στην Κύπρο εξελίσσονται κεντρικά και τοπικά κάθε χρόνο: το 2013 προεδρικές, το 2014 ευρωεκλογές, το 2016 βουλευτικές και δημοτικές, κλπ. Κάθε κόμμα, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό τον κομματικό και εκλογικό μηχανισμό, συχνά αναγκάζεται να «προστρέξει», σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, σε ισχυρούς ιδιώτες χρηματοδότες.

 


Κάθε ένα ευρώ που δίδεται ως πολιτικό χρήμα από το οικονομικό κεφάλαιο προς την πολιτική, το ξεπληρώνει το κράτος και η κοινωνία στο πολλαπλάσιο. Ο επιχειρηματίας που δίνει χορηγία στο κόμμα, στον επίδοξο πολιτευτή ή ακόμη και προς ενίσχυση ενός φιλανθρωπικού κρατικού ταμείου, έχει ήδη λάβει ή θα λάβει ως αντάλλαγμα κρατικές «διευκολύνσεις» και χαλαρώσεις απείρως μεγαλύτερης αξίας. Κανένας δεν προσφέρει μεγάλα ποσά από ιδεολογική ή πολιτική εκτίμηση προς το κόμμα ή τον πολιτικό.

 


Όπως δεν έχει εθνικότητα, το πολιτικό χρήμα δεν έχει ούτε ιδιαίτερη κομματική ή ιδεολογική προτίμηση. Το πολιτικό χρήμα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για τον θεσμό των κομμάτων, για τη χρηστή διοίκηση και κατ? επέκταση για τη δημοκρατία. Αντί να διαγωνίζονται σε υποκριτικές αλληλοκατηγορίες, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει κοινή συναινέσει να ενσωματώσουν στον περί κομμάτων νόμο όλες τις εισηγήσεις της έκθεσης GRECO. Να τολμήσουν, επιπρόσθετα, να ρυθμίσουν και τις «μαύρες χορηγίες» (σε είδος) προς κόμματα και υποψηφίους. Ίσως χρειάζεται να αυξήσουν και την κρατική χορηγία ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τους «γενναιόδωρους» δωρητές. Τα δημόσια οικονομικά θα ωφεληθούν στο πολλαπλάσιο σε σύγκριση με όσα θα χάσουν. Πάνω απ? όλα, θα ωφεληθεί η λαϊκή κυριαρχία και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντελεστές δόμησης για στέγη - Ενιαία εκτοπισθέντες,χαμηλά εισοδήματα

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγριεύει το σκηνικό στην Υγεία

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή