Το κείμενο; Μιλά για τον Δίπλαρο. Αν και δεν απέχει...!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Στη φωτό, ιεροδιδασκαλείο για «σωστούς» ανθρώπους - εδώ για (μουσουλμάνους) Ταλιμπάν. Όσοι νομίζουν ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο ως λαός... νομίζουν!

Όχι! Σόρι, αλλά ΔΕΝ θα ασχοληθώ με τη γιορτή του Τραουλλιοτάτου Φιλάργυρου Β’ ούτε και με το πώς μεταφράζεται -εν έτει 2017 ειδικά- το να μένουν κλειστά τα σχολεία ανήμερά της, ειδικά σε σχέση με το επίπεδο των κατοίκων της Αστειοτάτης Δημοκρατίας του Ζοππιστάν.

Είναι όμως ένα καλό σημείο εκκίνησης. Όχι η γιορτή. Το επίπεδο και η αναζήτησή του. Καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι ανάμεσά μας οι οποίοι απορούν -ενίοτε και μεγαλοφώνως, αν και είναι κάπως ντροπή να έχει κάποιος τέτοιες απορίες ακόμα στον Πελλόροτσον- απορούν λοιπόν, για το πού ζούμε.

Πού να ζούμε; Εδώ ζούμε. Σε μια χώρα η οποία ταιριάζει απόλυτα στο επίπεδό μας από όποια άποψη και αν το δει κανείς: από την πολιτισμική μέχρι και τη διανοητική ενίοτε. Η οποία ναι μεν έχει το ελαφρυντικό των αιμομιξιών των προγόνων μας, πλην όμως, το… κακό δεν μπορεί να ξορκιστεί από αυτό και μόνο. Όσο κι αν ισχύει, το γεγονός ότι σ’ αυτό το νησί τρόφιμος γεννιέσαι και τρόφιμος πεθαίνεις έχει να κάνει και με συνειδητές επιλογές. Έτσι;

Πού ζούμε λοιπόν; Ζούμε στη χώρα λ.χ. όπου χθες έμελλε να το δούμε και τούτο. Βουλευτής, ο Ευθύμιος Δίπλαρος του ΔΗΣΥ, καταδικάστηκε από δικαστήριο επειδή στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής και προκειμένου να στρέψει την προσοχή αλλού την ώρα που δεχόταν πυρά για την υπόθεση Συμπεθέρων, πέταξε πως και οι κόρες του Χριστόφια, λέει, έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

Παρενθετικά: Το κεφάλαιο Χριστόφιας είναι κι αυτό συγκλονιστικά ενδεικτικό του επιπέδου μας που λέγαμε. Πρώτον, διότι ο μισός λαός τον εξέλεξε θεωρώντας τον κατάλληλο ενώ η ακαταλληλότητά του βοούσε χρόνια πριν (και ας το αφήσω εδώ) και δεύτερον, διότι μετά το Μαρί και την καταστροφή της οικονομίας, ο άλλος μισός, χάφτει τα πάντα, αρκεί η πρόταση να αρχίζει με τη λέξη Χριστόφιας.

Για όλα αυτός φταίει. Πείστηκαν.

Ο δε πρώτος μισός τον έχει αθωώσει για τα πάντα!

Ο Δίπλαρος ήξερε καλά αυτή τη λεπτομέρεια για τον άλλο μισό και για αυτό το πέταξε στον αέρα. Προσθέτοντας μάλιστα και τη φράση «πριν τέσσερις μήνες» (!).

Όσον αφορά τον Χριστόφια, ένα είναι το να έχουμε την όποια άποψη έχουμε ο καθένας -και συνήθως καλή δεν τη λες εάν αφορά τα πλείστα από τα πεπραγμένα του εκτός κι αν παίρνεις παραισθησιογόνα ή η άτιμη η φύσις σου φέρθηκε πια τόσο πρόστυχα- και άλλο είναι το να ανέχεσαι τον κανιβαλισμό όχι μόνο εις βάρος της οικογένειάς του αλλά και του ιδίου ακόμα. Διότι συμβαίνει και αυτό.

Και απότοκο αυτής της αθλιότητας είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλά μέσα παρουσίασαν την είδηση μιλώντας για τις «κόρες του Χριστόφια που πήραν τον Δίπλαρο δικαστήριο». Κι αυτός, λέει, «παραδέχθηκε ότι έσφαλλε».

Με άλλα λόγια και με βάση την εικόνα τους, δύο κατζιασμένες πήραν έναν άνθρωπο, μάνα μου, που έκανε λάθος ο καημένος και κατάλαβε ότι… «έσφαλλε» και τον τραβολογούσαν στα δικαστήρια. Εγώ, θα του είχα κάνει πολύ χειρότερα.

Διότι δεν ήταν λάθος. Ούτε και το γεγονός ότι οι ενάγουσες ήταν κόρες του Χριστόφια τις κάνει κακές ή μειώνει τα δικαιώματά τους, με κυριότερο το να μην τις συκοφαντεί έτσι κανένας άθλιος, προσθέτοντας μάλιστα και το «πριν τέσσερις μήνες» (!) και απολογούμενος μερικά λεπτά μετά, όταν μία από τις δύο βγήκε στο τηλέφωνο και τον έκανε να μοιάζει σαν να τον είχε κόψει κάποιο από τα αγρινά που ήθελε να κάνει θηράματα διότι το κάνουν, λέει, με συγγενείς τους και να του το έκανε εκείνου για να μην διαμαρτύρεται.

Όμως, πέρα από αυτό το θέμα είναι το επίπεδο που λέγαμε. Διότι, ξέρετε, ο Δίπλαρος δεν είναι –λ.χ.- το Συλλουρούδιν που βγήκε βουλευτής από σύμπτωση το 2016, ούτε ο Σιζόπουλος που παραλίγο επίσης να μην βγει.

Όσο κι αν είναι απίστευτο, το 2011 ήταν δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης. Και ήταν δεύτερος μόνο και μόνο επειδή είχε κατέβει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Λεμεσό ο Αναστασιάδης. Και το 2016 ήταν πρώτος. Σημειώστε πως το 2011 πήρε 10,612 σταυρούς προτίμησης και το 2016 έλαβε 9,105 με τη δεύτερη μάλιστα, Ελένη Σταύρου (Σύρου), να παίρνει μόλις 5,205 σταυρούς.

Για να σας δώσω μια εικόνα για το ασύλληπτο του πράγματος, το Τσίρειο χωράει 13,000 ανθρώπους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν Δίπλαρο, δηλαδή, σχεδόν θα το γέμιζαν. Και είναι όλοι έξω. Ελεύθεροι, καλό... πολιορκημένοι;

Μιλώντας φυσικά για επίπεδο, ούτε και η δεύτερη θέση για την κόρη του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Β’ και γνωστή πλέον για φράσεις όπως, «έχω μέσα μου τις κολόνες του Παρθενώνα και τον Σταυρό του Κυρίου» είναι ιδιαιτέρως… κολακευτικός παράγων για το εκλογικό Σώμα. Εδώ για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ αλλά όποιος άλλος άλλου κόμματος θέλει έχω πολλά ανάλογα και αναλόγως άβολα παραδείγματα για να παραθέσω.

Όμως αλλού, ένας βουλευτής ο οποίος είχε συμπεριφερθεί τόσο ανέντιμα με έναν τέτοιον αντιπερισπασμό και με τους «τέσσερις μήνες» κιόλας –όχι τρεις, τέσσερις!- αλλά και τόσο ανεύθυνα, ώστε να πετάξει κάτι που άκουσε ή σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή συκοφαντώντας ανθρώπους που ουδεμία σχέση είχαν ότι… φυγάδευσαν λεφτά, αυτός λοιπόν ο βουλευτής θα είχε συνέπειες.

Εδώ, η υπόθεση έκλεισε και… πολιτικά με την καταδίκη.

Γιατί; Διότι όλα όσα μας βασανίζουν απολήγουν στο επίπεδο του λαού που λέγαμε στην αρχή. Και το παράδειγμα Δίπλαρου είναι μόνο ένα από τα πολλά που καταμαρτυρούν την τραγικότητα αυτού του επιπέδου μας.

Και ακούστε να δείτε. Να είστε ευτυχείς. Διότι ακόμα και αυτή η γιορτή του Μουλλά, εάν προσαρμοζόταν αυστηρά στο επίπεδό μας, δεν θα ήταν μόνο σχολική αλλά και δημόσια αργία.

Φτηνά την έχουμε γλυτώσει, τέτοια βοοειδή που είμαστε. Πολύ φτηνά.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η απόδοση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 14:55 (τελευταία ενημέρωση 14:55)

ΑΠΟΨΗ

Γιατί διαφωνώ με τον Αλέκο Μαρκίδη και τον Tουμάζο Τσιελεπή

Πολίτης News, 13.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Το κράτος-μαμά και το κράτος γιαγιά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 13.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή