Το κερί του ψεύτη δεν έμεινε αναμμένο για πολύ

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιδού αυτή είναι η στρατηγική που συνεχίζεται ακόμα. Το όλο ζήτημα είναι να μην ζουν μαζί Έλληνες και Τούρκοι. Να μην αναπνέουν μαζί.

Στον βορρά φασισμός, στον δε νότο φωνές ειρήνης. Έτσι αντιλήφθηκα εγώ το εκλογικό αποτέλεσμα στον νότο. Συγχαίρω τον Μαλά. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο νικητής του πρώτου γύρου. Πήρε ψήφους πέραν του αναμενόμενου. Δεν παρέκκλινε καθόλου από αυτά που θεωρούσε σωστά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν έκανε λαϊκισμό. Επιπλέον, τον ευχαριστώ για τη στήριξη που έδωσε στην εφημερίδα μας παραμονές των εκλογών. Έλαβε μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε για εμάς στην οδό Λήδρας η ομάδα UniteCyprusNow. Κατά τη γνώμη μου, με τον Μαλά γεννήθηκε ένας νέος ηγέτης μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το παιδί που κάποτε οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β’ του έβαλαν το όπλο μέσα στο στόμα και τον ρώτησαν πού ήταν ο πατέρας του. Φοβήθηκε; Αν φοβόταν, θα τους έλεγε πού ήταν ο πατέρας του. Δεν τους είπε.


Η κατάσταση σε εμάς εδώ στον βορρά ποια είναι; Συνεχίζονται οι φασιστικές επιθέσεις. Ο πρόεδρος της Νεολαίας Κύπρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε τρομοκράτες τα χιλιάδες άτομα που συμμετείχαν στην πορεία και στο συλλαλητήριο για στήριξη προς την εφημερίδα μας. Και μάλιστα μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση. Κοιτάζοντάς μας στα μάτια. Είμαστε όλοι Κούρδοι, λέει. Κούρδοι τρομοκράτες. Μην εκπλαγείτε αν τώρα πει το ίδιο και ο Ταγίπ Ερντογάν. Εγώ δεν θα εκπλαγώ. Άλλωστε, πλέον θεωρούν και εμάς Κούρδους και όχι Τούρκους. Ή Έλληνες και Αρμένιους. Κάποτε μας αποκαλούσαν «μπάσταρδους των Εγγλέζων». Οι νέοι μας που πήγαν να σπουδάσουν στην Τουρκία πήραν με το παραπάνω το μερίδιό τους από αυτό. Αλλά πέρασε η μόδα του «μπάσταρδου των Εγγλέζων». Τώρα γίναμε μπάσταρδοι των Κούρδων ή Ελληνόσποροι. Αν ο Ερντογάν ανακηρύξει τρομοκράτες τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, είστε έτοιμοι να επιδείξετε και εναντίον του την ίδια αντίδραση που επιδείξατε κατά του προέδρου της οργάνωσης νεολαίας; Υπάρχει και το εξής: Η πρεσβεία της Τουρκίας κινητοποιήθηκε, λένε, για να γίνει «συλλαλητήριο στήριξης της Τουρκίας» ενάντια στην «Πορεία Ειρήνης και Δημοκρατίας». Γι’ αυτό κάλεσε τέσσερις οργανώσεις για συνάντηση στην πρεσβεία. Άρα οι απέναντί μας είναι αποφασισμένοι να μεγαλώσουν τη φωτιά με την οποία άναψαν το φιτίλι. Στήριξη στην Τουρκία. Την ώρα που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο οι φωτογραφίες των ματωμένων άψυχων παιδικών κορμιών στο Άφριν, στήριξη σε εκείνους που δολοφόνησαν αυτά τα παιδιά, αυτό τον άμαχο πληθυσμό. Δεν αντιταχθήκατε στην κατοχή. Τώρα θα στηρίξετε αυτή τη βαρβαρότητα; Θα χειροκροτήσετε με ενθουσιασμό τη σημαία σας που στήνεται στα εδάφη μιας άλλης χώρας; Δεν θα σας συγχωρέσουν ακόμα και οι νεκροί.


Τι άλλο υπάρχει εδώ σε εμάς; Κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκαν κάτι που είπε ο Τουράν Γκιουνές το 1974. Διέταξε το εξής ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές: «Εμείς να πάρουμε το μισό νησί και δεν θα μπορέσουν να μας βγάλουν απ’ εκεί ούτε σε 20 χρόνια. Και μετά έχει ο Αλλάχ. Πλέον κανείς δεν θα μπορεί να βάλει να ζήσουν μαζί οι γενιές Τούρκων και Ελλήνων που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον».


Αυτό το είπε ο Τουράν Γκιουνές σε ένα από τα διαλείμματα για καφέ κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη το 1974. Καταλάβατε πώς μας ξέκοψαν μεταξύ μας; Ιδού αυτή είναι η στρατηγική που συνεχίζεται ακόμα. Το όλο ζήτημα είναι να μην ζουν μαζί Έλληνες και Τούρκοι. Να μην αναπνέουν μαζί.


Για να δούμε τι άλλο έχουμε ακόμα. Η αστυνομία, λέει, συνέλαβε πέντε άτομα από εκείνους που διοργάνωσαν την απόπειρα λιντσαρίσματος κατά της εφημερίδας μας. Τι ωραία, τι ωραία. Σύλληψη μια βδομάδα μετά τα γεγονότα. Κατηγορούνται για «ξεσηκωμό», «παράνομη συνάθροιση», «κακόβουλη ζημιά» και «επίθεση κατά περιουσίας». Θα προσαχθούν σήμερα στο δικαστήριο. Κοιτάξτε και πώς έγιναν αυτές οι συλλήψεις. Ως γνωστόν, ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε μιαν περιεκτική έκθεση για τα γεγονότα από τον γενικό διευθυντή της αστυνομίας. Ε, ο κύριος Σουλεϊμάν έγραψε αυτή την έκθεση. Ο Ακιντζί τη διάβασε, αλλά δεν ικανοποιήθηκε, λέει. Διότι δεν βρήκε εκεί τις απαντήσεις που έψαχνε στα ερωτήματά του. Ποια ήταν τα ερωτήματα του Ακιντζί; Πρώτον, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία που άρχισε κατά των ατόμων που αναμείχθηκαν στα γεγονότα; Δεύτερον, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η επέμβαση στα γεγονότα που μετατράπηκαν σε βία παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της δημοκρατίας; Τρίτον, αφού τα άτομα που αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του κτηρίου της εφημερίδας και πραγματοποίησαν τα επεισόδια βίας και τα άτομα που ανέβηκαν στη στέγη της βουλής ήταν τα ίδια, γιατί δεν τέθηκαν υπό σύλληψη; Άντε να σε δούμε κύριε Σουλεϊμάν. Απάντησε. Εμείς σε ρωτήσαμε και δεν απάντησες. Απάντησε στον Ακιντζί! Αν θες πες του «αυτή την οδηγία είχαν από τον διοικητή». Πες του «εγώ παίρνω οδηγίες από την Άγκυρα και όχι από εσένα». Πες του «η διαταγή ήρθε από ψηλά». Πες του και μην διστάζεις. Ή παραιτήσου και σήκω φύγε. Ουσιαστικά, ούτε η παραίτηση σε σώζει. Πρέπει να δικαστείς.
Είδατε ποιος λέει ψέματα; Τελικά είναι ο διοικητής και όχι ο Ακιντζί. Ο διοικητής που είπε «εγώ τις οδηγίες μου τις παίρνω από τον πρόεδρο της δημοκρατίας». Το κερί του ψεύτη δεν έμεινε αναμμένο ούτε καν μέχρι την ώρα της βραδινής προσευχής!


Επιστροφή
στην αρχή