Το Κατάρ αγοράζει το ξενοδοχείο Plaza για 600 εκατ. (φωτο)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Στο πελατολόγιο του Plaza περιλαμβάνονταν οι Beatles και η Μάρλεν Ντίτριχ, που κάποτε έδωσε παράσταση σε αυτό. Εκεί είχε γίνει και ο γάμος του Τραμπ.

Το θρυλικό ξενοδοχείο Plaza, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, το οποίο άνηκε στον Ντόναλτ Τραμπ θα περάσει στα χέρια του Κατάρ.

Έναντι περίπου 600 εκατ. δολαρίων, η κρατική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Κατάρ Katara Holding αποκτά την πλήρη κυριότητα του ξενοδοχείου, περιλαμβανομένου ποσοστού 75% του ινδικού επιχειρηματικού ομίλου Sahara India Pariwar, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. 

Ο Τραμπ είχε αγοράσει το Plaza το 1998, αλλά αναγκάστηκε να το πουλήσει σε ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας πρίγκιπας Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ο πρίγκιπας Αλαουίντ παρέμενε μέτοχος μειοψηφίας στο ξενοδοχείο πριν από τη συναλλαγή με το Κατάρ.

Στο πελατολόγιο του Plaza περιλαμβάνονταν οι Beatles και η Μάρλεν Ντίτριχ, που κάποτε έδωσε παράσταση σε αυτό. Εκεί είχε γίνει και ο γάμος του Τραμπ με την Μάρλα Μέιπλς, το 1993.

Στο ξενοδοχείο έχουν πραγματοποιηθεί και γυρίσματα ταινιών, όπως το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1959 «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» , το «Άρωμα γυναίκας» του 1991 με τον Αλ Πατσίνο και ο «Βασιλιάς της Νέας Υόρκης» του 1990 με τον Κρίστοφερ Γουόκεν.

Την τελευταία δεκαετία, το Κατάρ αγοράζει γνωστά ξενοδοχεία και πολυτελή ακίνητα στη Δύση. Εχει ήδη αποκτήσει μεταξύ άλλων το Savoy και το Connaught στο Λονδίνο. Το επενδυτικό του ταμείο, το Qatar Investment Authority (QIA), έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλες εταιρίες της Δύσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore.

Η συμφωνία του ξενοδοχείου Plaza είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην αγορά ακινήτων της Δύσης από το Κατάρ, από τότε που επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, που θεωρούν ότι η Ντόχα στήριζε την τρομοκρατία.

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή