Το γλωσσάρι του Πύργου της Βαβέλ

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ

Όλοι αυτοί οι φωνακλάδες αντιδρούν στην Κύπρο ακόμα και για τη δημιουργία ενός γλωσσαρίου στο Κυπριακό που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ...

Εμείς μείναμε στο γλωσσάρι. Έτσι για να βγάζουν κάποιοι χαμένοι στη μετάφραση τη γλώσσα τους περίπατο. Ποιος να μιλήσει για ένα κοινό σοβαρό βιβλίο Ιστορίας; Ας μην μιλήσουμε για Γερμανία- Γαλλία ακόμα και για Γερμανία –Ρωσία.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με το κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προχωρά, πέρα από τη στήριξη της μικρής αυτής χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και σε ένα ακόμα βήμα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας. 

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές..

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτής της συμφωνίας. Για να στεριώσει μια συμφωνία ειρήνης, όχι μόνο πρέπει να ενημερωθούν οι ενεργοί πολίτες μιας κοινωνίας, αλλά και να προετοιμαστούν και οι επόμενες γενιές. Οι οποίες πρέπει να σταματήσουν να μαθαίνουν με βάση στερεότυπες αντιλήψεις που οδηγούν στον σοβινισμό και τον εθνικισμό.

Και αλλού

Τα πρώτα αυτά βήματα που επιχειρούν να κάνουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ τα έχουν ήδη κάνει πολλές και σοβαρές χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία και η Γαλλία για παράδειγμα. Που έχουν πολεμήσει ως αντίπαλοι σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και θρηνούν εκατ. νεκρούς. Ιστορικοί και από τις δύο χώρες κάθισαν και κατέγραψαν τα πραγματικά γεγονότα για να μπορούν να ενημερώνονται σωστά οι νέες γενιές. Καταγράφονται τα εγκλήματα, τα λάθη, οι ακρότητες και από τις δύο πλευρές.

Για να μην ξαναγίνουν. Αλλά την ίδια στιγμή η καταγραφή αυτή δεν είναι μονομερής, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται όλες οι όψεις της Ιστορίας. Την ίδια στιγμή η Γερμανία, η οποία φέρει και το βάρος πολλών εγκλημάτων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια πρωτοβουλία για συγγραφή παρόμοιων βιβλίων με τη Ρωσία, την Τσεχία και την Πολωνία. Κανέναν, βλέπετε, δεν έβλαψε η αλήθεια. Μόνο όσους δεν την γνωρίζουν βλάπτει, αφού έτσι εξαναγκάζονται να σχηματίζουν γνώμη και στάση ζωής πάνω σε στερεότυπα και ψέματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι δυστυχείς.

Στην Κύπρο

Στην Κύπρο, βέβαια, ούτε κατά διάνοια να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε τέτοια διαδικασία. Όσοι παλαιότερα το ζήτησαν και επιχείρησαν να το πραγματοποιήσουν χαρακτηρίστηκαν προδότες από μια ομάδα φωνακλάδων και κυρίως ανόητων.

Όλοι αυτοί οι φωνακλάδες αντιδρούν στην Κύπρο ακόμα και για τη δημιουργία ενός γλωσσαρίου στο Κυπριακό που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι πάνω σε εθελοντική βάση. Πρόκειται για ένα γλωσσάρι το οποίο ήδη σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των δημοσιογράφων, ακόμα και των υπερπατριωτών δημοσιογράφων οι οποίοι, για παράδειγμα, όταν ζητήσουν και πάρουν συνέντευξη από τον Μουσταφά Ακιντζί δεν του απευθύνουν τον χαρακτηρισμό «Κύριε ψευδοπρόεδρε ή κύριε κατοχικέ ηγέτη». Τον ονομάζουν ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, Τ/κ Διαπραγματευτή κλπ.

Όλους αυτούς του φωνακλάδες και ανόητους, βέβαια, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους υπολογίζει περισσότερο από κάθε άλλο. Επιτρέποντάς τους να καθορίζουν και την ατζέντα του Κυπριακού.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και μετά από μια απλή ανάγνωση του γλωσσάριου που δόθηκε στη δημοσιότητα, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μίνιμουμ προσπάθεια ανεπιτυχούς συνεννόησης στον Πύργο της Βαβέλ που ζούμε. Στον οποίο Πύργο, όλοι φωνάζουν όλοι έχουν άποψη και κυρίως δεν ακούνε. Το γλωσσάρι εν ολίγοις αποτελεί μια μικρογραφία της Βαβέλ του Κυπριακού και μια εξήγηση γιατί δεν μπορεί να λυθεί.

Μυθολογία βέβαια όλοι γνωρίζετε, οπότε ξέρετε και ποια ήταν η τύχη του Πύργου της Βαβέλ.  


Επιστροφή
στην αρχή