Το φιάσκο, ο εχθρός και η… αυτάρκεια του Κώστα Κληρίδη

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ο Κώστας Κληρίδης ξεκίνησε στην ουσία την καριέρα του στο πόστο του γενικού εισαγγελέα με μια «νίκη» σε βάρος του ανεπιθύμητου βοηθού του

Είναι μήπως υπερβολική η εκτίμηση ότι ο επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παγιδευμένος κάπου μακριά από την πραγματικότητα; Το ερώτημα τίθεται όχι ως ρητορικό, αλλά ως μια υπερβολική ίσως διαπίστωση, που στοχεύει ωστόσο να αναδείξει ότι ενέργειες και αποφάσεις αυτού του θεσμού δεν πατούν γερά στη γη. Την εκτίμηση αυτή την επιβεβαιώνει ο τρόπος με τον οποίο ο Κώστας Κληρίδης αντιμετωπίζει σχεδόν όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και για τα οποία καλείται να πάρει ή να ανακοινώσει αποφάσεις του. Πρόσφατα όταν επί δύο βδομάδες σειόταν η κοινωνία για την υπόθεση της γυναίκας από τη Βουλγαρία και τον τραγικό θάνατο που βρήκε στην Πάφο, ο γενικός εισαγγελέας έκανε μια διαπίστωση ότι «σε αυτό τον τόπο ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», και ότι «ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν» αναφερόμενος προφανώς στην προσπάθεια συγκάλυψης, για μέρες, των ηθικών αυτουργών εκείνης της τραγωδίας. Πέρασε ο νομικός σύμβουλος αυτής της πολιτείας πέντε ολόκληρα χρόνια στη θέση του γενικού εισαγγελέα για να εντοπίσει τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος, κυρίως ως προς τον έλεγχο και την ατιμωρησία. Ο βασικός θεσμός προστασίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας ανακάλυψε ξαφνικά αυτό το οποίο γνωρίζει ο κάθε νοήμων πολίτης αυτού του τόπου. Το μεγάλο ωστόσο ερώτημα, το οποίο δεν τέθηκε όταν ο κύριος Κληρίδης διαπίστωνε έκπληκτος τα αυτονόητα, είναι εκείνο το οποίο οδηγεί στις δικές του ευθύνες για το χάλι που κατοικοεδρεύει σε πολλές πτυχές δράσης αυτού το κράτους, το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί: Τι έκανε η Γενική Εισαγγελία της οποίας προΐσταται για την άμβλυνση του οξυμένου αυτού προβλήματος; Της αυθαίρετης παρερμηνείας των νόμων και της εκμετάλλευσης αυτού του φαινομένου από την ελληνοκυπριακή ελίτ που καταδυναστεύει αυτή την πολιτεία. Απολύτως τίποτα γιατί απλούστατα ο ίδιος ο κύριος Κληρίδης είναι ένας ακόμη εκπρόσωπος αυτής της ελίτ.

Η «νίκη» του

Ο Κώστας Κληρίδης ξεκίνησε στην ουσία την καριέρα του στο πόστο του γενικού εισαγγελέα με μια «νίκη» σε βάρος του ανεπιθύμητου βοηθού του. Συνεπής σε αυτό έστελνε το μήνυμα ότι θα βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή της διαφύλαξης της ηθικής και ότι θα το έκανε ως επικεφαλής του φορέα υπεράσπισης των θέσμιων και του κράτους δικαίου. Ότι θα πρωτοστατούσε, μετά και την κατάρρευση της οικονομίας, στη λαϊκή απαίτηση να κτυπηθεί το κατεστημένο και τα συμφέροντα. Να αποκαλυφθεί το μεγάλο πλιάτσικο που έγινε σε βάρος του λαού. Όλα τα ΜΜΕ ενημέρωσης στάθηκαν στο πλευρό του όταν αναφώνησε εκείνο το «ντροπή κύριε Πρόεδρε» στην κορύφωση της κρίσης στην υπόθεση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Και αυτό παρά την καθολική διαπίστωση ότι ο ζήλος του για τη μάχη που έδινε είχε άλλα κίνητρα. Δυστυχώς τα επόμενα βήματά του, και παρά τα μέσα που είχε στη διάθεσή της η υπηρεσία του, ήταν εντελώς αντιπαραγωγικά και δεν κατάφερε να προσφέρει στην κοινωνία το αναγκαίο περί δικαίου δημόσιο αίσθημα. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί μια σοβαρή ήττα της υπηρεσίας και του επικεφαλής της. Όσο και αν είναι πρόδηλα αναγνωρισμένο το γεγονός ότι αυτή η υπηρεσία νοσεί και από απόψεως στελέχωσης αλλά και λειτουργικότητας.

Εγγενείς αδυναμίες

Η υπόθεση των ηλεκτρονικών δεδομένων της εισαγγελέως της Δημοκρατίας τα οποία έχουν διαρρεύσει αποτελεί ωστόσο τον καταλύτη, την επιβεβαίωση και την αποκάλυψη της πικρής αλήθειας για τις εγγενείς αδυναμίες τόσο του Κώστα Κληρίδη όσο και της υπηρεσίας του. Ο χειρισμός της υπόθεσης από την πρώτη στιγμή της διαρροής των μηνυμάτων της συνεργάτιδας του γενικού εισαγγελέα, η εξελικτική αντιφατικότητά του μέσα από τις ανακοινώσεις του, οι σπασμωδικές ενέργειές του με αποκορύφωμα την αποτρόπαια και σκοταδιστική πράξη ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής άποψης, με μια ομάδα δημοσιογράφων να εξευτελίζονται σε ανακρίσεις εντός των δωμάτων του αρχηγείου της Αστυνομίας, το λιγότερο επιβεβαίωσε αυτές τις αδυναμίες. Η δε απόπειρά του, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, μέσα από μια αμφιβόλου ποιότητας πειθαρχική έρευνα την οποία θα μπορούσε να προσβάλει και ένας πρωτοετής της Νομικής, να οδηγήσει στα μαλακά τη συνεργάτιδά του με το πλέον κραυγαλέο, πρωτοφανές και άκρως εξευτελιστικό για τη νοημοσύνη μας εύρημα, ότι έχει «εγκαταλείψει τον χαλασμένο φορητό της υπολογιστή στο εξωτερικό χωρίς να διασφαλίσει τις πληροφορίες που περιλαμβανόταν σε αυτόν» αποτελεί όνειδος για τη Νομική Υπηρεσία και αναδεικνύει την αρχική μας αναφορά ότι ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι παγιδευμένος στην ολοκληρωτική του απόσυρση από την πραγματικότητα. Είχε με την ολοκλήρωση αυτής της λεγόμενης πειθαρχικής έρευνας τη μεγάλη ευκαιρία να επαναφέρει στις ράγες το χαμένο κύρος της υπηρεσίας της οποίας είναι επικεφαλής. Αντί αυτού εξανέμισε τις όποιες ελπίδες επικράτησης της σοβαρότητας και το κύρος της υπηρεσίας του, προτίμησε αυτή την οδό για να προστατέψει τη συνεργάτιδά του και προφανώς τον εαυτό του. Παραπλάνησε με μια αφερέγγυα πειθαρχική έρευνα η οποία απώλεσε την ουσία και απέφυγε απαντήσεις σε ένα πρωτοφανές ζήτημα το οποίο ό,τι και να κάνει, όπως και να μεθοδεύσει την αποσιώπησή του, αυτή η πολιτεία θα το βρει μπροστά της.

 

Συνωμοσία σιωπής

Δυστυχώς ο Κώστας Κληρίδης δεν είναι μόνο ο ηθικός αυτουργός μιας μεγάλης συνωμοσίας σιωπής αλλά είναι μέρος αυτής της συνωμοσίας. Απέτυχε να σταθεί στο ύψος του ως ηγέτης της Νομικής Υπηρεσίας, προφανώς γιατί ήθελε να απαλλαγεί από το άγος μιας σοβαρής ποινικής έρευνας για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της δικής του υπηρεσίας με την υπηρεσία άλλης χώρας. Κάτι που θα άφηνε έκθετο και τον ίδιο. Ταυτοχρόνως ενώ διά των χειρισμών του και των απίστευτων δικαιολογιών του εξουδετερώνει οποιαδήποτε προσπάθεια να εξεταστεί το σκάνδαλο ως ζήτημα που εμπεριέχει σοβαρές ποινικές ευθύνες όπως θα γινόταν σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος, συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τον Τύπο και δημοσιογράφους με την προοπτική ποινικών διώξεων αγνοώντας τον διεθνή διασυρμό που προκάλεσε αυτή του η ενέργεια.

Τέσσερις μήνες μετά τη διαρροή των μηνυμάτων της εισαγγελίας και τα πρώτα ερωτήματα που θέσαμε την πρώτη μέρα του σκανδάλου με τα μηνύματα της εισαγγελέως, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:

α) Κατά πόσον η εισαγγελέας της Δημοκρατίας λειτουργούσε αυτοβούλως σε συνεργασία με τα ονόματα από την Εισαγγελία της Ρωσίας τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα

β) Κατά πόσον η εισαγγελέας είχε νομική, ανακριτική και πολιτική κάλυψη για να κινείται σε ένα τόσο ευρύ φάσμα δραστηριότητας η οποία να αγγίζει ακόμη και τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας

γ) Τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της ρωσικής ιστοσελίδας, όπως ο ίδιος ο αρθρογράφος της ομολογεί, δεν αναδεικνύουν τα κίνητρα της εισαγγελέως στην οποία γίνεται αναφορά. Ωστόσο αμέσως η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα και να είναι σε θέση να εξηγήσει το περιεχόμενο των πληροφοριών μέσα από τα 19 χιλιάδες mail από και προς την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

δ) Μέσα από το δημοσίευμα του ρωσικού ιστότοπου αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι ο βασικός συνεργάτης της Λοϊζίδου είναι στην ουσία πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Γενική Εισαγγελία έχει την υποχρέωση να δώσει αμέσως απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά (εφ. «Πολίτης», 27/11/2017).

Δυστυχώς ούτε καν στο πρώτο ερώτημα δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις ο γενικός εισαγγελέας και οι συνεργάτες του. Ωστόσο είχε τον χρόνο αυτούς τους τέσσερις μήνες ο Κώστας Κληρίδης να αναζητήσει και να βρει έναν εχθρό για να τον πολεμήσει. Καιγόταν για πόλεμο ο κύριος γενικός. Και τον βρήκε τον εχθρό, στο πρόσωπο του Τύπου και των δημοσιογράφων. Τώρα μάλλον ο νομικός σύμβουλος του κράτους νιώθει αυτάρκης.

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

ΑΠΟΨΗ

Φινλανδία vs Κύπρος και στη μέση τα παιδιά μας

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 14:35 (τελευταία ενημέρωση 14:35)

Επιστροφή
στην αρχή