Το επιβλητικό πυργόσπιτο των Πλατρών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Το επιβλητικό αρχοντικό, το οποίο με κυλινδρική κατασκευή με την κωνική σκεπή του παραπέμπει σε μικρό πύργο, αποτελεί δείγμα της Σχολής των Άλπεων

Μπορεί οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους επισκέπτεται κανείς την ορεινή Λεμεσό να είναι οι φυσικές ομορφιές και τα γραφικά χωριουδάκια. Όμως, η μοναδικότητα και η μεγαλοπρέπεια των εξοχικών αρχοντικών των αρχών του 20ού αιώνα στις Πλάτρες παραμένει σημείο αναφοράς για την περιοχή, υπενθυμίζοντας το αριστοκρατικό μεγαλείο του παλαιότερου τουριστικού θέρετρου της Κύπρου. Το περιοδικό «All About Limassol» που εκδίδει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού έκανε ένα όμορφο αφιέρωμα στα εντυπωσιακά εξοχικά της οδού Σπύρου Κυπριανού, τα οποία ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο, αποτελώντας μοναδικά δείγματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών τάσεων της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραθεριστική κατοικία της οικογένειας Λανίτη, η οποία δέχθηκε ριζική αναπαλαίωση γύρω στο 1990 προκειμένου να διατηρήσει την αριστοκρατική της εικόνα.

Το επιβλητικό αρχοντικό, το οποίο με κυλινδρική κατασκευή με την κωνική σκεπή του παραπέμπει σε μικρό πύργο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της Σχολής των Άλπεων. Κατά την αναπαλαίωση, που επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μίλτου Παπαδόπουλου, χρησιμοποιήθηκαν υλικά που συνάδουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής, όπως τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα από ντόπιες βιομηχανίες, η φυσική πέτρα και το ξύλο. Το εντυπωσιακό πυργόσπιτο, με τις αλπικές επιδράσεις στην τεχνοτροπία του, πρεσβεύει μια από τις 6 σπουδαίες ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές σχολές που μπορεί να μελετήσει κανείς περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα αριστοκρατικά εξοχικά των Πλατρών.


Επιστροφή
στην αρχή