Tο έγγραφο Άιντε θα ικανοποιεί όλους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Το κοινό έγγραφο δεν μπορεί να συνιστά τη λύση, αλλά θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε ότι αφορά τη διαδικασία συζήτησης του Κυπριακού.

Συνεχείς και εντατικές επαφές έχει καθημερινά ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο τρίγωνο Αθήνα - Άγκυρα - Λευκωσία σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει το κοινό έγγραφο-γρίφος το οποίο θα οδηγήσει όλες τις πλευρές στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, η τεχνολογία επιτρέπει να υπάρχει από το Όσλο ένας συνεχής και πολύ εποικοδομητικός διάλογος με όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων, γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Άιντε δεν χρειάστηκε μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης να μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα. Θα έρθει την Πέμπτη κατευθείαν στη Λευκωσία και θα έχει, όπως ανακοινώθηκε χθες, το απόγευμα της ίδιας μέρας την πρώτη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συναντηθεί την Παρασκευή το πρωί, λόγω του ότι την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Αν βεβαίως απαιτηθεί, μετά τη Λευκωσία ο κ. Άιντε είναι έτοιμος και για κατ’ ιδίαν επαφές σε Αθήνα και Άγκυρα.

Με email

Με λίγα λόγια, τις τελευταίες μέρες το προσχέδιο του κοινού εγγράφου ταξιδεύει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όλες τις εμπλεκόμενες πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να τύχει, μέσα από τις παρατηρήσεις όλων, καθολικής αποδοχής. Κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης -παρά το ότι η κάθε πλευρά, ως συνήθως, λέει ό,τι της συμφέρει- έγινε παραδεκτό ότι:

Το κοινό έγγραφο δεν μπορεί να συνιστά τη λύση, αλλά θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συζήτησης του Κυπριακού.

Η ε/κ πλευρά θα αισθανθεί δικαιωμένη ότι η «πρόταξη» του Προέδρου στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα ικανοποιηθεί. Η συζήτηση θα ξεκινήσει από αυτό το κεφάλαιο, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι το λιγότερο συζητημένο, έως ότου φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας των υπολοίπων. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία αναμένεται ότι για πρώτη φορά θα ανοίξει τα χαρτιά της, θεωρείται ωστόσο σίγουρο ότι θα διασυνδέει τα πάντα με θέματα που την αφορούν σε άλλα κεφάλαια.

Η τ/κ πλευρά θα αισθανθεί δικαιωμένη διότι θα επαναβεβαιωθεί η σύγκλιση ότι σε τελική ανάλυση όλα τα θέματα, στη συνέχεια, θα συζητούνται παράλληλα και αλληλένδετα με βάση τη θέση αρχής ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, αν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μετά το κεφάλαιο ασφάλεια - εγγυήσεις τα θέματα που θα πάρουν σειρά είναι το εδαφικό και το περιουσιακό. Τα δύο αυτά θέματα εν πολλοίς αλληλοεπικαλύπτονται αφού η τελική συζήτηση επί του χάρτη και των ακτογραμμών θα καθορίσει:

Τα όρια του ε/κ και του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου

Το ακριβές ποσοστό των ε/κ περιουσιών που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση και το ποσοστό των περιουσιών που θα επανέλθουν υπό ε/κ διοίκηση.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από τον ίδιο «αν λύσουμε το Κυπριακό, όταν λύσουμε τις συνθήκες των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων», ενώ προανήγγειλε ότι θα κάνει μια εκτεταμένη δήλωση επί του θέματος τις επόμενες ημέρες.


Επιστροφή
στην αρχή