Το DNA της εκπαίδευσής μας...

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι χθεσινές προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους εκπαιδευτικούς είναι ήδη γνωστές και αρκετά συζητημένες....

Προς την επόμενη μέρα. Που είναι βασικά η επόμενη σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες.
Οι χθεσινές προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους εκπαιδευτικούς είναι ήδη γνωστές και αρκετά συζητημένες. Θα πρέπει από όλους να αναγνωριστεί πως οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μια θετική κίνηση προς μια κατεύθυνση που από χρόνια έπρεπε να γίνει.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως βασικό πυλώνα της αναζητούμενης χρόνια τώρα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε μια Κύπρο η οποία αλλάζει καθημερινά. Οι γνωστές απειλές περί απεργιών και κλεισίματος των σχολείων για την επόμενη χρονιά εξαγγέλλονται πριν λήξει η προηγούμενη! Αν είναι δυνατόν.
Αυτή η νοοτροπία, πως για τα πάντα έχουν αδιαφιλονίκητο δίκιο, ήρθε η ώρα να σταματήσει. Η εκπαίδευσή μας έχει πολλά και χρόνια προβλήματα. Προβλήματα τα οποία μας εξουδετερώνουν τη δυνατότητα να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Που δεν είναι άλλη από την Παιδεία με Π κεφαλαίο.

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός της Παιδείας δεν κρατάνε κανένα μαγικό ραβδί ώστε να μπορούν από μόνοι τους να λύνουν προβλήματα. Χρειάζεται όχι μαγικό ραβδί, αλλά μια μαγική λέξη. Σύνθεση και συναίνεση. Αλλά για να υπάρξει αυτή η μαγική φόρμουλα, θα πρέπει και οι παντοκράτορες του συνδικαλισμού να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν πως ο ρόλος τους ούτε ματαιώνεται ούτε παραγκωνίζεται. Μεταμορφώνεται υποχρεωτικά. Η Παιδεία μας είναι το DNA της κοινωνίας μας. Όσοι κάνουν ένα βήμα πίσω, το κάνουν για να γίνει από άλλους ένα βήμα μπροστά, έτσι που όλοι μαζί να προχωρούμε σε λύσεις προβλημάτων με σύνθεση απόψεων και πρωτοβουλιών. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και φυσικά δεν ήταν δρόμος η αλλοπρόσαλλη στάση στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες μέρες, είναι αδύνατον να συζητηθεί στην ουσία και το βάθος της η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η πρόταση του Προέδρου αφήνει τον επόμενο χρόνο ανοικτό και διαθέσιμο ούτως ώστε τα καθυστερημένα βήματα που δεν κάναμε να συζητηθούν επιτέλους και να μπουν σε εφαρμογή. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει επί τούτου;


Επιστροφή
στην αρχή