Το δικαστήριο και τα emails Λοϊζίδου

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Διαβάσαμε την 22σέλιδη απόφαση του δικαστή Ιωαννίδη αναφορικά με το αίτημα της κ. Ελένης Λοϊζίδου να εκδοθεί απαγορευτικό διάταγμα εναντίον του «Π»

Διαβάσαμε την 22σέλιδη απόφαση του δικαστή Ιωαννίδη αναφορικά με το αίτημα της κ. Ελένης Λοϊζίδου να εκδοθεί απαγορευτικό διάταγμα εναντίον του «Πολίτη» σε σχέση με τη δημοσίευση των emails της.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα διότι έκρινε ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της αξιοπρέπειας της ζωής της κ. Λοϊζίδου υπερέχει της ελευθεροτυπίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Το όλο θέμα δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν υποστηρίζουμε ότι το δικαστήριο είχε ενώπιόν του μια απλή υπόθεση. Είδαμε παρόμοιες υποθέσεις στο εξωτερικό να προκαλούν έντονο προβληματισμό και συζητήσεις και ακόμα να διχάζουν τον δημόσιο διάλογο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και άπτονται τόσο πολιτικών όσο και οικονομικών υποθέσεων, π.χ. Pentagon Papers, Hilary Clinton emails, Panama Papers, Paradise Papers, Λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.

Η υπόθεση των εγγράφων του Πενταγώνου που προέκυψε από τη δεκαετία του 1970 είναι ενδεικτική και ίσως περισσότερο κατανοητή αφού έχει καθαρά πολιτικές παραμέτρους. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση συνολικά 7.000 σελίδων που περιγράφουν το πώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλανούσε την αμερικανική κοινή γνώμη, το Κογκρέσο αλλά και τους συμμάχους της στο θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Washington Post». Εξεδόθη απαγορευτικό διάταγμα, αλλά αμέσως μετά πήρε τη σκυτάλη άλλη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα. Εξεδόθη δεύτερο απαγορευτικό διάταγμα και στη συνέχεια στο πλαίσιο αλληλεγγύης και προστατεύοντας την ελευθεροτυπία ακολούθησαν και άλλα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η αμερικάνικη δικαιοσύνη να εκδώσει γενικό απαγορευτικό διάταγμα με τη δικαιολογία ότι ετίθεντο σε κίνδυνο οι καλές διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με συμμαχικές χώρες. Η συμπεριφορά του αμερικανικού δικαστηρίου, παρότι οδήγησε στη φίμωση τα ΜΜΕ, είχε μια δικαιολογία τουλάχιστον ευλογοφανή. Ότι ζημιώνονταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες.


Ανάμεσα σε άλλα, τον ίδιο λόγο επικαλέστηκαν και οι δικηγόροι της κ. Λοϊζίδου για να φιμώσουν τον «Πολίτη». Στην πραγματικότητα όμως αυτό που ισχύει είναι ακριβώς το αντίθετο. Μετά την κατακραυγή από το περιεχόμενο των emails, ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Διότι, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλήττονται οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γιατί πλήττονται; Διότι η κ. Λοϊζίδου και ο προϊστάμενός της δέχτηκαν να λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία ενός κράτους ως γραφείο εξυπηρέτησης ενός τρίτου κράτους. Πόσο προσμέτρησε αυτό ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας;

Στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα του «Πολίτη» έφεραν στην επιφάνεια ένα πρόβλημα το οποίο έπληττε τα συμφέροντα και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λειτουργήσαμε δηλαδή υπέρ του δημόσιου και κρατικού μας συμφέροντος. Παρόλα αυτά, ένα κυπριακό δικαστήριο ήρθε να διατάξει την εφημερίδα να σταματήσει τις δημοσιεύσεις του γιατί προέχουν τα προσωπικά δεδομένα μιας υπαλλήλου η οποία, εκ πρώτης όψεως, κρίθηκε υπεύθυνη για τη γελοιοποίηση -τουλάχιστον- της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως για την έκθεση των σχέσεών μας με την ΕΕ σε κίνδυνο, με βάση τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων μας, ουδέποτε παραγνωρίσαμε τα πραγματικά και ουσιαστικά προσωπικά δεδομένα της κ. Λοϊζίδου, δηλ. τις προσωπικές της συζητήσεις, τα βιτριολικά σχόλιά της και άλλα πολλά. Αυτά δεν μας ενδιαφέρουν και χαιρόμαστε γιατί και το δικαστήριο το αναγνώρισε. Διαπορούμε βέβαια αν το δικαστήριο τελικά προστάτευσε κάτι όταν το διάταγμά του αφορά μόνον τον «Πολίτη»! Τα υπόλοιπα ΜΜΕ, τοπικά και διεθνή, που δημοσιοποίησαν emails μπορούν να συνεχίσουν ακάθεκτα να τα δημοσιεύουν;

Διευκρινίζουμε για ακόμα μια αφορά ότι ως εφημερίδα μάς ενδιέφεραν και μας ενδιαφέρουν όλα εκείνα τα emails με βάση τα οποία αποκρυσταλλώνεται μια νοοτροπία και μια πρακτική που ίσως δεν συνάδει με την αρμόζουσα συμπεριφορά ενός υψηλόβαθμου δημόσιου λειτουργού ο οποίος διαχειρίζεται πολύ σημαντικές κρατικές υποθέσεις. Όταν μάλιστα αυτήν τη νοοτροπία και πρακτική την παρακολουθεί ατάραχος και ο ίδιος ο προϊστάμενός της, δηλ. ο γενικός εισαγγελέας, τότε τα emails της κ. Λοϊζίδου δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Όταν ο γενικός εισαγγελέας αποδέχεται μέσω της χρήσης gmail (συμμετέχοντας και αυτός σε αυτήν την επικοινωνία) να παραβιάζεται κάθε πρωτόκολλο ασφαλείας στην υπηρεσία του, τότε δεν είναι θέμα που αφορά μόνον τον ίδιο αλλά όλους μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το διάταγμα του δικαστηρίου τη στιγμή που προέκυψε ήταν αχρείαστο και το μόνο που μπορεί να τροφοδοτήσει είναι διεθνή αρνητικά σχόλια, κατά πόσον η κυπριακή δικαιοσύνη σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και προστατεύει την ελευθεροτυπία. Αλλά μάλλον κάποιοι δεν ανησυχούν, αφού αυτές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και εν γένει η ευρωπαϊκή σύγχρονη νομολογία είναι κυριολεκτικά άφαντες μέσα από την απόφαση του κ. Ιωαννίδη. Το μόνο που έμεινε έμμεσα να τη θυμίζει είναι εκείνη η ταλαίπωρη σημαία της ΕΕ έξω από το δικαστήριο!

Ούτως ή άλλως ο «Πολίτης» εδώ και 20 μέρες δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα σε σχέση με τα επίμαχα emails, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι δεν έχει βρεθεί κάτι άλλο που να άπτεται του δημόσιου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Τα υπόλοιπα emails ανήκουν στη σφαίρα της προσωπικής ζωής της κ. Λοϊζίδου και, όπως προαναφέραμε, δεν μας αφορούν. Εν κατακλείδι, το επάγγελμα των δημοσιογράφων είναι σκληρό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να εισερχόμαστε σε υποθέσεις που μπορεί να φέρουν συνανθρώπους μας σε δύσκολη θέση. Λυπούμαστε γι’ αυτό. Το θέμα ωστόσο δεν ήταν ποτέ προσωπικό με την κ. Λοϊζίδου. Μέσα από την προσωπική της αλληλογραφία αποδείχτηκε ότι η Νομική μας Υπηρεσία και η χώρα μας λειτουργούν ως τριτοκοσμική μπανανία και αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Αντίο Νεβτζιχάν... Του Διονύση Διονυσίου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 21.10.2018

ΑΠΟΨΗ

Όταν ο Κοτζιάς πήρε το καπελάκι του και έφυγε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, 21.10.2018

ΑΠΟΨΗ

Σχολικοί κάλαθοι... Ενός Καταϊδρωμένου Καθηγητή

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 21.10.2018

Επιστροφή
στην αρχή