Το χρονικό του πραξικοπήματος στην Τουρκία

WEB TV

Το χρονικό του πραξικοπήματος μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, όπως το ετοίμασαν ο δημοσιογράφος Νεοκλής Νεοκλέους και ο μοντέρ Ευάγγελος Βαρνάβα

Παρασκευή 15 Ιουλίου. Η είδηση για εκδήλωση πραξικοπήματος στην Τουρκία θέτει σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα και προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία, στην Κύπρο και τον κόσμο για το αβέβαιο της εξέλιξης. Οι πρώτες ώρες, καταγράφουν επικράτηση των πραξικοπηματιών, οι οποίοι είχαν καταλάβει την κρατική τηλεόραση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση εξόντωσης του Ταγίπ Ερντογάν αποτυγχάνει και σε λίγη ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται μέσω FaceTime στο CNN Turk  να απευθύνει διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, τον οποίο καλούσε να αντιδράσει.

Η έκκλησή του βρίσκει απήχηση. Πολίτες στους δρόμους αντιστέκονταν στα τανκς. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είχε πια διαφανεί πως το πραξικόπημα θα αποτύγχανε. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει πανηγυρικά. Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, προπηλακίζονται, εξευτελίζονται, λιθοβολούνται από πλήθη. 

Ακολουθεί μπαράζ συλλήψεων και απανωτές εμφανίσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλίες του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της θανατικής ποινής, θέτοντας σε εγρήγορση την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα, που τον καλεί σε αυτοσυγκράτηση. 

Το χρονικό του πραξικοπήματος μέσα από βίντεο και φωτογραφίες σε 1,5 λεπτό, όπως το ετοίμασαν ο δημοσιογράφος Νεοκλής Νεοκλέους και ο μοντέρ Ευάγγελος Βαρνάβα.  


Επιστροφή
στην αρχή