Το Αρμενομονάστηρο στην οροσειρά του Πενταδακτύλου (βίντεο)

WEB TV

Η τεράστια γη του (περίπου 8.500 σκάλες), που περιλαμβάνει 30.000 ελαιόδεντρα και χαρουπόδεντρα, εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 μ.Χ. από Κόπτες και μέχρι το 1425 είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία των Αρμενίων. Αφιερωμένο στον Άγιο Μακάριο τον Ερημίτη της Αλεξάνδρειας, το μοναστήρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του τουρκοκρατούμενου Πενταδάκτυλου, σε υψόμετρο 530 μέτρων και σε μικρή απόσταση από τη Χαλεύκα, εντός του δάσους της Πλατανιώτισσας.

Η τεράστια γη του (περίπου 8.500 σκάλες), που περιλαμβάνει 30.000 ελαιόδεντρα και χαρουπόδεντρα, εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα και χαρακτηρίζεται ως γραφική και ειδυλλιακή. Η οροσειρά του Ταύρου στην Κιλικία, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, είναι ορατή από το Μοναστήρι.

Το Αρμενομονάστηρο υπήρξε για αιώνες δημοφιλές προσκύνημα για Αρμένιους και μη, και χώρος ανάπαυσης Καθόλικων (Πατριαρχών) και άλλων Αρμενίων ιερωμένων από την Κιλικία και την Ιερουσαλήμ, καθώς και πόλος έλξης ντόπιων και ξένων περιηγητών και προσκυνητών καθοδόν προς τους Αγίους Τόπους. Το μοναστήρι λειτουργούσε επίσης ως θερινό θέρετρο, όπου παραθέριζαν Αρμένιοι πρόσκοποι και μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν, πολλοί από τους οποίους ήταν ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Ένας μεγάλος αριθμός υπέροχων και ανεκτίμητων χειρόγραφων (χρονολογουμένων μεταξύ 1202-1740), καθώς και άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων, στεγάζονταν εκεί. Ευτυχώς, το 1947 μερικά από αυτά σώθηκαν όταν μεταφέρθηκαν στο Μουσείο «Κιλικία» του Καθολικάτου (Πατριαρχείου) του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας.

Το Αρμενομονάστηρο, όπως σημειώνεται, είναι το μοναδικό αρμενικό μοναστήρι στην Κύπρο και μαζί με τον πρόσφατα αναστηλωμένο καθεδρικό ναό της Παρθένου Μαρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, αποτελεί το σημαντικότερο αρμενικό εκκλησιαστικό μνημείο στο νησί μας. Τον Αύγουστο του 1974 καταλήφθηκε από τους Τούρκους και έκτοτε παραμένει εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, παρατημένο στο έλεος της φύσης. Καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες από τον Εκπρόσωπο και τη Μητρόπολη για την αποκατάσταση του στην προηγούμενη του δόξα, ενώ πολύ σύντομα το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρόκειται να το ανακηρύξει αρχαίο μνημείο.

* To βίντεο παραχωρήθηκε στο politis.com.cy από τον Ανδρέα Λόρδο


Επιστροφή
στην αρχή