Το αναξιοποίητο Χιονοδρομικό Κέντρο Τροόδους - Οδοιπορικό του«Π»(pics)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Μπορείς να ανεβείς και να προσεγγίσεις τις πίστες και την πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του νησιού, που προσφέρεται από την κορυφή του Ολύμπου.

Καθισμένος στον αναβατήρα με χιονοπέδιλα ή χωρίς, μπορείς να ανεβείς και να προσεγγίσεις εύκολα και γρήγορα τις πίστες και την πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του νησιού, που προσφέρεται από την κορυφή του Ολύμπου. Στα βόρεια απλώνεται ο κόλπος της Μόρφου και πιο πίσω διακρίνονται οι χιονισμένες κορφές των βουνών της Τουρκίας. Στα ανατολικά τα «σπιτάκια» της Λευκωσίας, ολόκληρο το σχήμα της οροσειράς του Πενταδακτύλου και πίσω η Αχαιών Ακτή. Νότια η κοντινή Λεμεσός και το Κάβο Γάτα, δυτικά οι Ορείτες της Πάφου με τις ανεμογεννήτριες να δουλεύουν ακατάπαυστα. Κατηφορίζοντας με λυγισμένα τα γόνατα μπορείς να δώσεις βουτιά προς τις απότομες και γυμνές από δέντρα πίστες του Δία, παίρνοντας για λίγα λεπτά μεγάλες ταχύτητες. Κοντά στο τέλος  μπορείς να λοξοδρομήσεις δεξιά και από ένα μονοπάτι ανάμεσα στα πεύκα  - μάλιστα ένα ηλικίας άνω των 500 ετών - να βρεθείς στη σκιερή πίστα της Ήρας. Στη τέλος της, από εκεί που ξεκινά το λιφτ, υπάρχει διαδρομή  που οδηγεί προς τις μικρότερες πίστες, Αφροδίτη και Ερμής, όπου και οι σχολές σκι και χιονοσανίδας, κατάστημα ενοικιάσεως πέδιλων και καφετέρια.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Τροόδους βρίσκεται μέσα σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο, όπου οι ήχοι των πουλιών σμίγουν με τον ενθουσιασμό της «κοινωνίας του βουνού»: όσων λατρεύουν τα σκι, τη χιονοσανίδα ή απλά το περπάτημα. Προσφέρει στους επισκέπτες του ποικιλία εναλλαγών terrain και έτσι κάθε χιονοδρόμος μπορεί να επιλέξει ανάλογα με το επίπεδό του την κατάλληλη διαδρομή.

 

Η πίστα Δίας για προχωρημένους, πιστοποιημένη για διεθνείς αγώνες.

 

 

Από τις τέσσερις πίστες, η μία είναι πιστοποιημένη για διεθνείς αγώνες, ενώ μία άλλη προσφέρεται για αρχάριους. Υπάρχει και πίστα ελκήθρων, διαδρομή για σκι αντοχής και baby lift για τις πρώτες προσπάθειες. 

 

Η πίστα Ήρα.

 

 

Απότομη προσγείωση

Κι όμως, αυτή η δημοφιλής ανά τον κόσμο χειμερινή δραστηριότητα, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια από τις πιο προνομιακές θέσεις του νησιού, στερείται της δέουσας στήριξης και αξιοποίησης από την επίσημη πολιτεία. Σήμερα, που το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βιτρίνα - το «σαλέ» του χιονοδρομικού μας κέντρου - που στην κυριολεξία είναι μία παράγκα από τον καιρό της αγγλοκρατίας, προμηνύει άμα τη αφίξει του στον επισκέπτη τη διαπίστωση σημαντικών ελλείψεων, που καθιστούν το θέρετρο κατώτερο αυτών των γειτονικών μας χωρών και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, αφορούν τις εγκαταστάσεις – παράγκες, την προφύλαξη του χιονοδρομικού και των χιονοδρόμων από την «εισβολή» αυτοκινήτων 4χ4, την απουσία σύγχρονων συστημάτων τεχνητής χιονόπτωσης που θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο λειτουργίας του, την έλλειψη καταλυμάτων, μεγάλων χώρων στάθμευσης, μετάβαση εκεί με δημόσια μέσα συγκοινωνίας και ακόμη σταθμό πρώτων βοηθειών με γιατρό σε επιφυλακή.

Το «σαλέ» του Χιονοδρομικού από τσίγκους δεν τιμά την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. 

 

Το κατάστημα ενοικίασης σκι που παραδόθηκε πέρσι είναι ένα λυόμενο μικρό κτήριο που ''σώζει'' σε ένα μικρό βαθμό την κατάσταση με το θέμα της βιτρίνας. Οι εγκαταστάσεις γενικότερα του Χιονοδρομικού θέλουν δουλειά.

 

«Σαλέ - παράγκα»

Άνθρωποι του εργάζονται στο Χιονοδρομικό και επισκέπτες περιγράφουν υπηρεσίες του Κέντρου με τα πιο μελανά χρώματα. «Δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα άλλα χιονοδρομικά του εξωτερικού, διότι εκεί βοηθούν και οι κυβερνήσεις και δίνουν μεγάλα ποσά στα χιονοδρομικά τους, ώστε να εξελιχθούν σε μεγάλα και πολυτελέστατα, με τα σαλέ τους, με τα ξενοδοχεία τους, με τον σταθμό πρώτων βοηθειών και τον γιατρό τους σε επιφυλακή», αναφέρει στον «Π» ο δάσκαλος του σκι Άριστος Αυγουστή. Και ο Άριστος Αυγουστή δεν είναι τυχαίος, βρίσκεται εδώ  38 χρόνια στο Χιονοδρομικό, ήταν στο παρελθόν αθλητής, βοηθός προπονητή της κυπριακής ομάδας χιονοδρόμων και υπεύθυνος της σχολής της ομοσπονδίας χιονοδρόμων. «Τουρίστες μάς περιγελούν όταν έρχονται», τονίζει. «Καταντήσαμε να μπαίνει ο κόσμος μέσα στην καφετέρια και το κατάστημα ενοικιάσεων σκι και να βλέπει μία σαβούρα, εγκαταστάσεις που δεν είναι ευρωπαϊκές».

  

Η πίστα Αφροδίτη που προσφέρεται για αρχάριους.

 

Απουσία τεχνητής χιονόπτωσης

Οι περίοδοι διατήρησης χιονιού στην περιοχή της Χιονίστρας  είναι κάποτε πολύ σύντομες. Ειδικά φέτος, που το χιόνι άργησε να πέσει. Σκιέρ που έχουν εμπειρίες από χιονοδρομικά του εξωτερικού, όπως ο 56χρονος Σωφρόνης Ξενοφώντος, που επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από το Μπόροβετς της Βουλγαρίας, αναφέρουν στον «Π» πως σε τέτοιες περιπτώσεις τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής χιονόπτωσης θα μπορούσαν να παρατείνουν τις περιόδους λειτουργίας του Κέντρου. Τέτοια συστήματα δυστυχώς απουσιάζουν.

 

«Εισβολή» από 4Χ4

Όσον αφορά την περίφραξη και φύλαξη του Χιονοδρομικού η κατάσταση είναι απελπιστική. Ειδικά όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια και οι λάτρεις των οχημάτων 4 χ 4 νιώθουν την αχαλίνωτη ανάγκη να «κατακτήσουν» με τα οχήματά τους την ψηλότερη κορυφή της Κύπρου για μία φωτογραφία selfie, με αποτέλεσμα να εισβάλλουν στις χιονοδρομικές πίστες και να προκαλούν καταστροφές.

Στην κορυφή του Ολύμπου.

 

 

Εξηγήσεις από τον διευθυντή

Κληθείς ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου, Λάμπρος Λάμπρου να δώσει εξηγήσεις, ανέφερε πως πριν την οικονομική κρίση ήταν έτοιμα τα σχέδια για να κτιζόταν καινούριο σαλέ, εφάμιλλο κατά την έκφραση του των ευρωπαϊκών - μάλιστα βγήκαν και οι πολεοδομικές άδειες, αλλά λόγω  της οικονομικής κρίσης το έργο δεν προχώρησε και δεν γκρεμίστηκαν οι παράγκες. Τα χρήματα, σημείωσε, θα προέρχονταν από τον ΚΟΤ τον ΚΟΑ και την Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου, η οποία διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο.  

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως το Χιονοδρομικό λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια από τον ΚΟΑ, αλλά δεν είναι αρκετή, γιατί, όπως εξήγησε, είναι μεγάλο το κόστος συντήρησης. «Είναι μικρό μεν το Κέντρο, αλλά το κόστος είναι το ίδιο με ένα μεγάλο Χιονοδρομικό», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Λάμπρος Λάμπρου, παλαίμαχος αθλητής σκι.

 

Και ο κ. Λάμπρου υπήρξε αθλητής σκι στο παρελθόν. Από το 1976 μέχρι το 1986 ήταν πρωταθλητής Κύπρου, ενώ εκπροσώπησε της Κύπρο σε παγκόσμιους αγώνες.

Εξάλλου, φέτος σε ανάρτηση του στο Facebook, ο διευθυντής του Χιονοδρομικού, προφανώς  με απηύδηση και απογοήτευση,  δημοσίευσε φωτογραφίες με καταστραμμένες τις πίστες από τους τροχούς, κάνοντας λόγο για ‘‘έργα ενός ψυχικά άρρωστου και αυτοκαταστροφικού λαού στην μπανανία τα ατιμωρησίας’’.

 

Η πίστα Ερμής.

 

Μαθήματα σκι σε παιδιά.

 

Πίστα εκλήθρων.

 

Η αξία του σκι - «Το άθλημα που δεν υπάρχει όριο ηλικίας»

Σε ερώτηση γιατί αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με το σκι και την χιονοσανίδα, ο εκπαιδευτής Άκης Γρηγορίου, κι αυτός στο παρελθόν αθλητής του σκι, μας μίλησε για ένα άθλημα που κατά την άσκησή του γυμνάζεις όλα τα μέρη του σώματος, ενώ αναπτύσσεις τον συντονισμό, καλλιεργείς το ρυθμό και την ισορροπία. «Είναι το άθλημα που δεν υπάρχει όριο ηλικίας», πρόσθεσε, ενθυμούμενος έναν μαθητή του που έκανε μαθήματα για πρώτη φορά σε ηλικία 76 χρονών. «Μπορεί κανείς να αθληθεί από τη νεαρή ηλικία μέχρι τη γεροντική».

Από αριστερά Άριστος Αυγουστή και  Άκης Γρηγορίου, εκπαιδευτές σκι.

 

«Δεν είναι μόνο να αθληθείς, αλλά είναι και ο φρέσκος ο αέρας που σου δίνει το βουνό, η χαρά του τοπίου, η ξεγνοιασιά από τα προβλήματά και την καθημερινή ρουτίνα. Γι' αυτό εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να αρχίσει σκι σε οποιανδήποτε ηλικία για να νιώθει πιο άνετος φυσικά και να αθλείται, που είναι το παν στον άνθρωπο, γιατί χωρίς την άθληση ο άνθρωπος γερνά πολύ πιο γρήγορα».

 

Μαθήματα σκι.

 

Σαν να πετάς

Το σκι σε κάνει να νιώθεις σαν μωρό παιδί. Ο Σωφρόνης Ξενοφώντος, ο οποίος ασχολείται με το σκι για περίπου 40χρόνια, από τα 16 του συγκεκριμένα, προτού μας ζητήσει να τον παρακολουθήσουμε πώς κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα την πίστα Ερμής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοίταξε τούτον το άθλημαν διά σου χαρά, ζωή! Την ώρα που βουράς έρκεταί σου στον νουν ότι πετάς στον ουρανό!»

«Κοίταξε τούτον το άθλημαν διά σου χαρά, ζωή! Την ώρα που βουράς έρκεταί σου στον νουν ότι πετάς στον ουρανό!», λέει ο 56χρονος Σωφρόνης Ξενοφώντος από τη Γαλάτα.

 

Σκι μέχρι… τη Γαλάτα

Ο Σωφρόνης Ξενοφώντος θυμάται που στα νιάτα του, όταν η χιονόπτωση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, μπορούσε και πήγαινε με τα πέδιλα του σκι από το Χιονοδρομικό στο χωριό του, τη Γαλάτα. Ο Άκης Γρηγορίου θύμαται τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 92, όταν με τρία μέτρα χιόνι έκανε σκι στην κορυφή του Ολύμπου, εκεί που είναι το ραντάρ των Βρετανών. «Μπαίναμε μέσα στη βάση, γιατί η περίφραξη ήταν καλυμμένη με χιόνι και φώναζαν οι Άγγλοι στρατιώτες να φύγουμε. Μιλούμε 20-25 του Απρίλη, με τρία μέτρα χιόνι η Κύπρος!» ‘‘Να μάθει σωστά και να μην λέει «α, έκαμά το τούτον, πάω σε άλλο, γιατί όποιος δεν ξέρει σωστά βασανίζεται’’, είναι η συμβουλή του Σωφρόνη Ξενοφώντος για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει σκι. 

 

Λειτουργός του Κέντρου ετοιμάζει μπότες και χιονοπέδιλα για να τα παραδόσει στον πελάτη που τα ενοικίασε.

 

 

Χειμερινοί Ουμπιακοί με Ντίνο Λευκαρίτη - παιδί του χιονοδρομικού

Αξίζει να γίνει μία αναφορά  και στον 23χρονο  Χιονοδρόμο Αθλητή στο Αλπικό Σκι Ντίνο Ντ. Λευκαρίτη,  ο οποίος αυτήν την περίοδο εκπροσωπεί την Κύπρο  στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα. Ο Ντίνος Λευκαρίτης θα λάβει μέρος τόσο στο αγώνισμα του Giant Slalom όσο και στο Slalom, στις 18 και 22 Φεβρουαρίου. Όπως μας ανάφερε ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Λάμπρος Λάμπρου, ο Λευκαρίτης βγήκε μέσα από τις ακαδημίες του Χιονοδρομικού, με προπονήσεις ασφαλώς στο εξωτερικό, όπου είναι μεγαλύτερες οι πίστες και προσφέρονται για μεγαλύτερες ταχύτητες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Τουλάχιστον 71 νεκροί από τη φωτιά σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 09:43 (τελευταία ενημέρωση 09:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΕΛ: Ψηφοδέλτιο δύο ταχυτήτων για τις ευρωεκλογές

Πολίτης News, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζει μέχρι τη λήξη της σύμβασης της η ΟΣΥΠΑ

Πολίτης News, 09:33 (τελευταία ενημέρωση 09:33)

Επιστροφή
στην αρχή