Το American dream στην πολυπολιτισμική Φλόριντα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίγο το τροπικό του κλίματος, λίγο ο μεγάλος αριθμός τουριστών και κυρίως το λατινοαμερικανικό ταμπεραμέντο, κάνουν την πολιτεία να διαφέρει

«Hola»! Αυτή είναι η πρώτη λέξη που ακούει κανείς πατώντας το πόδι του στο Μαϊάμι. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Φλόριντα είναι ισπανόφωνοι και έχουν γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ, λόγω της γειτνίασης της νότιας αυτής πολιτείας με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στον δρόμο λοιπόν, στα εστιατόρια, στις μπιραρίες ή στα καταστήματα, είναι πιο πιθανόν να σου μιλήσει κάποιος στα ισπανικά, παρά στα αγγλικά.

Η επίδραση της κουλτούρας των Λατινοαμερικανών μεταναστών είναι έντονη. Μάλιστα, αρκετές από τις γειτονιές του Μαϊάμι, έχουν πάρει ονόματα που σχετίζονται με την προέλευση των κατοίκων τους, όπως Μικρή Αβάνα και Μικρή Αϊτή. Οι χώρες από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κατά σειρά η Κούβα, η Νικαράγουα, η Αϊτή, το Πουέρτο Ρίκο και η Ονδούρα.

Αμερικανικό όνειρο

Λίγο το τροπικό του κλίματος, λίγο ο μεγάλος αριθμός τουριστών στην περιοχή και κυρίως το λατινοαμερικανικό ταμπεραμέντο, κάνει αυτή την πολιτεία να διαφέρει από άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκνευριστική, για τους προερχόμενους από μια μικρή και αδύνατη χώρα, υπεροψία του ισχυρού, αν και δεδομένη, επισκιάζεται από πιο γήινα χαρακτηριστικά, τα οποία προκύπτουν κυρίως από το πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα των ανθρώπων που κατοίκησαν την περιοχή, πιστεύοντας στο αμερικανικό όνειρο.

Κι αν το αμερικανικό όνειρο είναι να δουλεύεις -ως υπάλληλος οκτάωρο-, πέντε μέρες τη βδομάδα με ένα σχετικά καλό μισθό για το βιοτικό επίπεδο της Αμερικής, ο οποίος να επιτρέπει την αγορά κατοικίας σε ασφαλή περιοχή και να έχεις ως χόμπι τα Σαββατοκύριακα το ψάρεμα με το ιδιόκτητο μικρό σκάφος, τότε οι δικοί μας Αμερικανοί φίλοι με λατινογενή ρίζες, το έχουν επιτύχει.

Αυτοί ήταν ο κύριος λόγος της επίσκεψής μας στη μακρινή Αμερική και η συναναστροφή μαζί τους τις ημέρες της παραμονής μας, βοήθησε στην κατανόηση της κουλτούρας, της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής στη Φλόριντα.

Ήρεμη συνταξιοδότηση

Η Φλόριντα είναι γνωστή και ως Sunshine State (ηλιόλουστη πολιτεία). Το όνομα Φλόριντα προέρχεται από την ισπανική λέξη φλορίδα που σημαίνει ανθισμένη. Η πολιτεία είναι γεμάτη με τροπικούς βιότοπους, λίμνες, ποτάμια και δάση, αλλά και με άγρια ζωή, άκρως επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Οι κροκόδειλοι, για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο θέαμα για τους κατοίκους της πολιτείας.

Μόνο στα κέντρα των μεγάλων πόλεων του Μαϊάμι, Φορτ Λότερντεϊλ και Ορλάντο το γκρίζο υπερτερεί του πράσινου λόγω της δόμησης σε ουρανοξύστες και ψηλά κτήρια. Στις περιοχές εκτός κέντρου, υπάρχουν οικισμοί με μονοκατοικίες.

Την πολιτεία αυτή επιλέγουν, για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αρκετοί Αμερικανοί πολίτες μετά τη συνταξιοδότηση, από άλλες περιοχές, λόγω του κλίματος και της ποιότητας ζωής.

Νύχτες στο Μαϊάμι

Το Μαϊάμι είναι η πόλη των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και το όνειρο κάθε Αμερικανού νέου που θέλει να ζήσει ατέλειωτα, έξαλλα πάρτι στα πασίγνωστα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Η ζωή για κάποιον ο οποίος διαμένει μόνιμα εκεί είναι ακριβή και δύσκολη. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σχεδόν ανύπαρκτα, οι χώροι στάθμευσης ελάχιστοι, αλλά και πανάκριβοι και το επίπεδο ασφάλειας σε επίπεδο ανάλογο οποιασδήποτε άλλης αμερικανικής μεγαλούπολης.

Πολλές από τις τοποθεσίες και τα αξιοθέατα που διεθνώς ταυτίζονται με το Μαϊάμι βρίσκονται σε ξεχωριστούς δήμους. Για παράδειγμα η περιοχή South Beach, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ανήκει στον γειτονικό δήμο Miami Beach.

Tο South Beach είναι γνωστό για τις κάτασπρες παραλίες, τη νυχτερινή ζωή και τα επώνυμα εστιατόρια των πιο γνωστών διεθνώς σεφ. Ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους για ψώνια είναι ο Lincoln Road.

Το Μαϊάμι, δίνει την εντύπωση ότι έχει εξαλείψει τη μεσαία τάξη. Οι συνοικίες χωρίζονται σε φτωχές και πάμπλουτες. Μερικοί από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς πολίτες διατηρούν μόνιμη ή εξοχική κατοικία στο Μαϊάμι, η οποία στην περιγραφή της ξεπερνά τον χαρακτηρισμό «έπαυλη».

Φορντ Λόντερντεϊλ

Η πιο κοντινή πόλη, μόλις είκοσι λεπτά από το Μαϊάμι είναι το Φορντ Λόντερντεϊλ. Σε αντίθεση με το Μαϊάμι, εκεί κανείς συναντά τη μεσαία τάξη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή είναι πιο βιομηχανοποιημένη, η ζωή πιο απλή και οι ρυθμοί πιο χαλαροί.

Αν και η λιγότερο γνωστή πόλη της Φλόριντα στους τουρίστες, με βεβαιότητα είναι η πιο γραφική. Κυρίαρχο στοιχείο της είναι οι βιότοποι, οι οποίοι έχουν αξιοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Λίμνες, ποτάμια και άγρια φύση, συνυπάρχουν με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το να συναντά κανείς φλαμίνγκο στη λίμνη δίπλα από ένα εργοστάσιο, ή ιγκουάνα σε ποτάμι δίπλα από οικία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από φυσιολογικό.

Οι λάτρεις της νυχτερινής ζωής, θα τα βρουν σκούρα σε αυτή την πόλη, της οποίας οι κουζίνες των εστιατορίων είναι ανοικτές μέχρι τις 10 το βράδυ.

Εκεί πάντως, σε μια εκ των ακριβών συνοικιών, μια σειρά από σπίτια και εστιατόρια ήταν μέρος της αμύθητης περιουσίας του Αλ Καπόνε, η οποία υπολογιζόταν σε 100.000.000 δολάρια. Διατηρείται μάλιστα άθικτη μια εκ των μπιραριών του από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με φωτογραφίες της εποχής και αντικείμενα από το 1920 όπως η μηχανή πληρωμών, το γραμμόφωνο και άλλα.

Την παραλία του Φορντ Λόντερντέιλ επέλεγαν οι δημιουργοί των ταινιών του Έλβις Πρίσλεϊ για τις κινηματογραφικές του ταινίες, ενώ στην παραλιακή λεωφόρο βρίσκεται και το Bubba Gump, το εστιατόριο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας Forest Gump, το οποίο σερβίρει αποκλειστικά και μόνο φαγητά με γαρίδες. Το εστιατόριο συνέχισε τη λειτουργία του μετά την παραγωγή και σήμερα διατηρεί αλυσίδα σε όλη την Αμερική.

Disney των θαυμάτων

Συνήθως, η τουριστική ροή στη Φλόριντα διοχετεύεται στο Ορλάντο, παρά το γεγονός ότι δεν βρέχεται από θάλασσα. Το Ορλάντο, είναι η πόλη των θεματικών πάρκων και φυσικά της πασίγνωστης Disney World.

Το κόστος των εισιτηρίων για επίσκεψη μιας οικογένειας στα θεματικά πάρκα του Ορλάντο κοστίζουν περισσότερα από έναν μέσο μηνιαίο μισθό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η επίσκεψη στην Disney World αποτελεί πραγματοποίηση ονείρου ζωής.

Η Disney World χωρίζεται σε τέσσερα υποθεματικά πάρκα: Το Magic Kingdom, το Animal Kingdom, το Hollywood Studios και το Epcot Center. Για κάθε ένα από αυτά χρειάζεται τουλάχιστον μια γεμάτη μέρα περιήγησης, η οποία ολοκληρώνεται με φαντασμαγορικά σόου με πυροτεχνήματα.

Αν είσαι παιδί, γίνεσαι ένα με τους πρωταγωνιστές της Disney σε ένα παραμυθένιο ταξίδι διαδραστικότητας με την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, της εικονικής πραγματικότητας η οποία δημιουργεί την αίσθηση μιας άλλης διάστασης, μεταξύ ονείρου και σουρεαλισμού.

Αν είσαι έφηβος, ανεβάζεις την αδρεναλίνη στα ύψη στα ταχύτατα roller coasters και αν είσαι ενήλικας, απολαμβάνεις όλα τα παραπάνω, θαυμάζοντας παράλληλα την άρτια σχεδίαση και οργάνωση, αντιλαμβανόμενος παράλληλα γιατί στοιχίζει τόσο πολύ να επισκεφθεί κανείς αυτό το πάρκο.

Η 4η Ιουλίου

Στα παράπλευρα, τα οποία μόνο ένας ενήλικας μπορεί να συνειδητοποιήσει, εντυπωσιασμό προκαλεί και μόνο η οργάνωση για τη διοχέτευση της τροχαίας κίνησης στην Disney World, της οποίας μόνο ο χώρος στάθμευσης στοιχίζει 22 δολάρια την ημέρα!

Η 4η Ιουλίου, ημέρα της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μας βρήκε στο Magic Kingdom, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Αμερικανούς επί το πλείστον, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την αργία για επίσκεψη στο θεματικό πάρκο.

Όλες αυτές οι χιλιάδες των επισκεπτών έφυγαν ταυτόχρονα, μετά το κλείσιμο του πάρκου, καθώς ειδικά εκείνη την ημέρα το σόου θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό και τα πυροτεχνήματα ακόμη περισσότερα.

Η έγνοια η δική μας ήταν πώς θα φεύγαμε όλοι αυτοί από τον ίδιο χώρο στάθμευσης. Και το απίστευτο για εμάς, ήταν ότι φύγαμε με το αυτοκίνητο να κινείται στο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Σε σημείο που διερωτηθήκαμε αν είχαμε χαθεί!

Την άλλη μέρα, αφού ρωτήσαμε, μας εξήγησαν πως η κάθε σειρά αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης, φεύγει από διαφορετικές εξόδους. Μιλάμε δηλαδή για μια απέραντη έκταση ιδιοκτησίας της World Disney και πολλά εκατομμύρια δολάρια μόνο για την ομαλή διοχέτευση της κίνησης στους δρόμους.

Η Disney World είναι μόνο ένα από τα δεκάδες θεματικά πάρκα του Ορλάντο. Το δεύτερο πιο γνωστό είναι το Universal Studio, ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα δέχεται και το Sea World.

Επίσκεψη στη NASA

Το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της NASA, αλλά και πραγματοποιούνται οι εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων, είναι ένας χώρος κυριολεκτικά στο πουθενά. Εκεί συναντά κανείς αποκλειστικά και μόνο τη NASA, εν μέσω ενός άγριου βιότοπου με στάσιμα νερά και κροκόδειλους.

Η NASA διατηρεί μουσειακό χώρο, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν ή και να αγγίξουν τα ιστορικά διαστημόπλοια τα οποία «άγγιξαν» το φεγγάρι, να μάθουν την ιστορία των διαστημικών ταξιδιών, αλλά και να βιώσουν μέσα από εξομοιωτές πώς νιώθει ένας αστροναύτης στο διάστημα μέσα στο διαστημόπλοιο. Πώς είναι η διαδικασία της εκτόξευσης, πώς τρέφεται και πώς νιώθει μακριά από τα γήινα χαρακτηριστικά.

Οι εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι εργασίες της NASA βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον μουσειακό χώρο και είναι απροσπέλαστες στο ευρύ κοινό.

Έλυσαν το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το γεγονός ότι στη Φλόριντα η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς δεν είναι διαδεδομένη, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, ωστόσο, η οδήγηση δεν αποτελεί βραχνά, αλλά αντιθέτως απόλαυση. Σε όλες τις πόλεις (εκτός από το Μαϊάμι) η τροχαία διοχετεύεται εν κινήσει. Στο Φορντ Λόντερντεϊλ, στην Τάμπα και στο Ορλάντο ελάχιστα φώτα τροχαίας συναντά κανείς. Το δίκτυο είναι σχεδιασμένο με τεράστιους δρόμους μονής κατεύθυνσης και εξόδους οι οποίες οδηγούν στον επόμενο μεγάλο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο η Φλόριντα έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στο Μαϊάμι, ως μια πόλη με εκατομμύρια κατοίκους, τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιαστεί από το οδικό δίκτυο. Δεν ξέρω πώς με λέξεις μπορεί να περιγραφεί. Αμέτρητες γέφυρες, η μία πάνω στην άλλη, η μία να διασταυρώνει την άλλη κι άλλες πάλι πάνω από αυτές. Ένα σκηνικό σίγουρα πρωτόγνωρο και βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η ισότητα απλά εννοείται

Αν δώσεις τη θέση σου σε ουρά σε κάποιον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα ο οποίος είναι πίσω σου σε τροχοκάθισμα, το πιο πιθανόν είναι πως θα τον προσβάλεις. Κι αυτό γιατί απλά τα δικαιώματα των αναπήρων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, εννοούνται, έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια και είναι σήμερα σε θέση να νιώθουν ίσοι με τους ανθρώπους χωρίς κινητικά προβλήματα. Τόσο απλά.

Στη Φλόριντα οι άνθρωποι σε τροχοκαθίσματα κυκλοφορούν χωρίς καμία δυσκολία παντού και δεν δέχονται ειδική μεταχείριση πέραν των δικαιωμάτων τους, τα οποία είναι καθορισμένα με αυστηρότατους νόμους, που γίνονται απόλυτα σεβαστοί καθολικά, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η Τάμπα των Ελλήνων

Η Τάμπα, είναι η πόλη στην οποία συναντάται η ελληνική κοινότητα της Φλόριντα. Εκεί, οι Έλληνες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της κοινωνικής εστίασης και του τουρισμού. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή τουριστικών καταστημάτων κυρίως στην περιοχή Tarpon Springs.

Στην παραλιακή αυτή περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να ακούς περισσότερο ελληνικά στους δρόμους παρά οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Τα καταστήματα έχουν ελληνικά ονόματα, καθώς και τα σκάφη στη μαρίνα, τα οποία χρησιμοποιούν Έλληνες ψαράδες για να τροφοδοτήσουν με φρέσκο ψάρι τις ταβέρνες.

Η Τάμπα, χαρακτηρίζεται από ήσυχες γειτονιές, τις οποίες κατοικούν επί το πλείστον οικογένειες.


Επιστροφή
στην αρχή