Το αυθεντικό πασχαλιάτικο κυπριακό τραπέζι!

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Κυπριακό Πάσχα σημαίνει γεύσεις και μυρωδιές που πηγάζουν από την παράδοσή μας! Συνταγές που μεταφέρθηκαν από χωριό σε χωριό, από γενιά σε γενιά...

Κυπριακό Πάσχα σημαίνει γεύσεις και μυρωδιές που πηγάζουν από την παράδοσή μας! Συνταγές που μεταφέρθηκαν από χωριό σε χωριό, από γενιά σε γενιά και που βρίσκει κανείς σε κάθε σπίτι, ανήμερα της Λαμπρής. Το πασχαλινό κυπριακό τραπέζι δε μοιάζει με κανένα άλλο!

Μετά τα πρώτα «Χριστός Ανέστη», οι εορτασμοί για την Ανάσταση μεταφέρονται στα σπίτια, εκεί όπου στρώνεται το πρώτο τραπέζι, αυτό που θα σε προετοιμάσει για το επόμενο, το μεγάλο! Δεν στερείται όμως γεύσης, με την τιμητική τους να έχουν η μαγειρίτσα και η σούπα αυγολέμονο. Και αφού, με ευχαρίστηση απολαύσουμε και την τελευταία κουταλιά, σειρά παίρνουν τα κόκκινα αυγά, το τσούγκρισμα των οποίων είναι το κατ' εξοχήν πασχαλινό έθιμο! Οι παλιοί τα βάφανε συνήθως με μαργαρίτες και κρεμμυδόφυλλα, όμως οι νοικοκυρές έχουν στη διάθεσή τους, πια, πιο εύκολους τρόπους!

Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η εποχή είναι μία από τις αγαπημένες του Κύπριου νοικοκύρη αφού του αρέσει να δείχνει τη φιλοξενία του και τη μαεστρία του στη νοστιμιά, όπως κανείς άλλος! Κάθε Πάσχα είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει το ταλέντο του -σε τι άλλο- στο ψήσιμο της σούβλας, το οποίο πρέπει να είναι... μερακλίδικο! Αρνίσια κυρίως, λόγω ημερών αλλά και χοιρινή, κοτόπουλο, αναλόγως γούστων και... ικανοτήτων! Θα συνοδεύεται φυσικά κι από άλλα εκλεκτά προϊόντα «του χασάπη», π.χ. χωριάτικα λουκάνικα, παστουρμά, συκωτάκι -το έθιμο το θέλει σιγοψημένο στην κατσαρόλα, και κοκορέτσι, με το τελευταίο να κερδίζει κάθε χρόνο και μεγαλύτερη θέση στο κυπριακό πασχαλιάτικο τραπέζι!

Πάσχα όμως σημαίνει ποικιλία που θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο! Τα κουπέπια, οι κεφτέδες και τα «μακαρόνια του φούρνου» της γιαγιάς -σαν αυτήν άλλωστε δεν τα φτιάχνει κανείς άλλος- χωριάτικες αλλά και άλλες πιο ευφάνταστες σαλάτες, και για τη συνέχεια, κυπριακές πατάτες, συνήθως στον φούρνο ή «αντιναχτές» αλλά και φρεσκοτηγανισμένες. Το φρεσκοψημένο ζεστό κουλούρι με εκείνη τη μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη, τα μανιτάρια και το χαλούμι στα κάρβουνα και φυσικά, τα dips! Ταχίνι, χούμους, τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, δεν λείπουν από το αυθεντικό πασχαλιάτικο κυπριακό τραπέζι.

Περίοπτη θέση έχουν φυσικά και οι φλαούνες. Ζυμώνονται και ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ιδανικά, από τη Μ. Πέμπτη αλλά τα κομπλιμέντα θα πέσουν βροχή όταν την Κυριακή του Πάσχα μαζευτεί όλη η οικογένεια. Με χαλούμι, αναρή ή και συνδυασμό των 2 τυριών, τυρί ακαθιώτικο (για τους πιο ψαγμένους) με σταφίδες ή χωρίς, κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή επιτυχίας. Εμείς μια φορά, θα σου προτείνουμε αυτήν του Λευτέρη Λαζάρου (δες την εδώ: http://www.lidl-axizei.com.cy/sintages/flaounes/), για να φτάξεις σπιτικές φλαούνες όπως κανείς άλλος! Αν πας μέχρι την Πάφο, θα βρεις και τις «πασκιές»! Μια παραλλαγή της παραδοσιακής φλαούνας με κρέας και κρεμμύδια. Δοκίμασε να τις φτιάξεις φέτος! Ίσως σε... εκπλήξεις! Πολύ συχνά θα βρεις σε κυπριακά τραπέζια και τις «αυκωτές», κουλούρια σε σχήμα αυγοθήκης, με κόκκινο αυγό στο κέντρο.

Καθώς προχωράμε στο... γλυκό, δεν νοείται, εννοείται, Πάσχα χωρίς τσουρέκι! Όπως και να το απολαμβάνεις, σκέτο ή... deluxe, με σοκολάτα, γεμιστό με κάστανο, θα το βρεις στο κυπριακό τραπέζι, όπως θα βρεις και «πουρέκια» με αναρή ή/και κρέμα αλλά και τα «σισαμωτά» (κυπριακά μπισκότα).

Το αυθεντικό κυπριακό, πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και μυρωδιές όμως, αν δεν προσέξεις, μπορεί να «πληγώσει» το πορτοφόλι σου. Κακά τα ψέματα, το να επιλέξεις ποικιλία και ποιότητα για να ικανοποιήσεις τα γευστικά γούστα όλων των καλεσμένων σου, δεν είναι και ό,τι πιο οικονομικό. Υπάρχουν όμως και τα Lidl που ξέρουν όπως κανείς άλλος πόσο σημαντικό είναι για σένα το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, όπου μπορείς να βρεις φρέσκα ποιοτικά υλικά στις καλύτερες τιμές για να είναι το τραπέζι σου γεμάτο... παράδοση!


Επιστροφή
στην αρχή