Τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΔΗΣΥ;

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρού προβληματισμού για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στην ομιλία του το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκρινε ως επιτυχημένο το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αναγνώρισε βεβαίως τη μείωση ποσοστών του κόμματός του, αποδίδοντάς τη στην εφαρμογή "του πιο σκληρού μνημονίου που εφαρμόστηκε σε ευρωπαϊκή χώρα", στην ίδρυση ενός άλλου κομματικού σχηματισμού από μέλος του ΔΗΣΥ (της Αλληλεγγύης της κ. Θεοχάρους) και στο γενικό κόστος που επιφέρει η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα.

Και οι τρεις βασικοί λόγοι που παρέθεσε ο κ. Νεοφύτου είναι λογικοφανείς και επέδρασαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, δεν αποδίδουν την ολοκληρωμένη και πραγματική εικόνα για τους βαθύτερους λόγους που έφεραν τον ΔΗΣΥ σε ποσοστά μόλις πάνω από το 30% και που οδήγησαν σε απώλεια δύο βουλευτικών εδρών προκαλώντας αδιαμφισβήτητα μούδιασμα στον συναγερμικό κόσμο.

Η πραγματικότητα είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρού προβληματισμού για τον ΔΗΣΥ. Δεν είναι μόνο η απώλεια ποσοστού περίπου 4% από την αντίστοιχη αναμέτρηση του 2011 και η επιστροφή στα ποσοστά του 2006. Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται πραγματικά αντιληπτό αν κάποιος δει τις απώλειες του ΔΗΣΥ σε απόλυτους αριθμούς ψήφων του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ απώλεσε πέραν των 30.000 ψήφων, ένα τεράστιο νούμερο αν κάποιος το εντάξει στο εκλογικό σώμα. Αυτή η απώλεια ξεπερνά το 20% της εκλογικής του επιρροής. Αν κάποιος μάλιστα συνυπολογίσει την αύξηση του συνόλου του εκλογικού σώματος από 531.463 στις εκλογές του 2011 σε 543.186 στις εκλογές του 2016, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό.

Εδώ βεβαίως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι όλα τα παραδοσιακά κόμματα είχαν μείωση της εκλογικής τους επιρροής. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ η μείωση ήταν περίπου αντίστοιχη με αυτήν του ΔΗΣΥ και στην περίπτωση ΑΚΕΛ (απώλεια 40.000 ψήφων - περίπου 30%) και ΕΔΕΚ (απώλεια 15.000 ψήφων - περίπου 40%) ακόμη μεγαλύτερη.

Άρα, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί να θεωρηθεί η μείωση αυτή αποτυχία για τον ΔΗΣΥ ενώ για το ΔΗΚΟ το αποτέλεσμα κρίθηκε ως μεγάλη επιτυχία. Αρχικά, παρά την απώλεια 10.000 περίπου ψηφοφόρων, το ΔΗΚΟ διατήρησε τις έδρες του ανέπαφες, άρα δεν είχε απτό κοινοβουλευτικό κόστος.

Η ουσία του θέματος όμως είναι ότι ο ΔΗΣΥ απώλεσε στις εκλογές αυτές μια τεράστια ευκαιρία για να πετύχει μια σημαντική εκλογική επιτυχία.

Οι στόχοι του κόμματος στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Μετρήσεις έδειχναν τον ΔΗΣΥ σε θέση να επιτύχει ποσοστά μεταξύ 35%-38%. Τέτοια αποτελέσματα σε συνδυασμό με την καθίζηση του ΑΚΕΛ θα έδιναν στο κυβερνών κόμμα τεράστια πολιτική ώθηση, θα αποτελούσαν επιβεβαίωση της πολιτικής του και θα βοηθούσαν σημαντικά το κόμμα στην κοινοβουλευτική του λειτουργία. Τα προβλήματα όμως άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ωθώντας τον κ. Νεοφύτου σε αναθεώρηση του στόχου σε ποσοστό πέριξ του 34% (συνέντευξη Αβέρωφ Νεοφύτου σε διαδικτυακή εκπομπή «Καθημερινής»).

Οι βαθύτεροι λόγοι του εκλογικού αποτελέσματος έχουν κατά ένα μέρος τις ρίζες τους σε αστοχίες με μεγαλύτερο χρονικό βάθος. Ως τέτοιοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξής:

 • Η απουσία σαφούς ιδεολογικού στίγματος του κόμματος, που ενώ βαθμιαία είχε προσεγγίσει τις θέσεις της μετριοπαθούς αστικής Κεντροδεξιάς, λόγω κυρίως κάποιων κοινοβουλευτικών στελεχών της απερχόμενης Βουλής, οδήγησε σε συμπεριφορές που θυμίζουν περισσότερο λαϊκή Δεξιά.
 • Η αποψίλωση του ΔΗΣΥ από έναν συμπαγή πυρήνα ικανών στελεχών σε όλα τα ηλικιακά και ιεραρχικά στρώματα, λόγω της φύσης του κόμματος η οποία ευνοεί τις παράλληλες ατομικές ατζέντες, τον παραγοντισμό και τον τακτικισμό.
 • Η αποτυχία δημιουργίας ενός αφηγήματος για το Κυπριακό που να διέρχεται το ιδεολογικό φίλτρο της Κεντροδεξιάς και η μοιραία υιοθέτηση κλισέ συνθημάτων αριστερής επανπροσεγγιστικής προέλευσης που δεν βρίσκουν απτή ανταπόκριση στη βάση του κόμματος. Σύμφωνα με μελέτες, φράσεις όπως "λύση - επανένωση" δεν πείθουν την κοινωνία αφού παραπέμπουν σε επαναφορά παλιάς αποτυχημένης συνταγής. Αντίθετα, η χωρίς ουσιαστικό συντονισμό αλλά συνεπής αναφορά του κόμματος στις θετικές επιπτώσεις της λύσης στις ξένες επενδύσεις έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με την κοινωνία να τις αντιλαμβάνεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%.

Τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος

 • Η αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ δεν κατόρθωσε να μεταδώσει ένα ουσιαστικό προεκλογικό μήνυμα το οποίο να βρει ανταπόκριση πρωτίστως στην εκλογική του βάση, αλλά κυρίως στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό. Ήταν ουσιωδώς πολιτικό. Ο ΔΗΣΥ επέλεξε κυριολεκτικά να "θάψει" το Κυπριακό στην παρελθούσα προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος που επελέγη αυτή η στρατηγική. Επέλεξε να ποντάρει σχεδόν μονοθεματικά στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και στην αδιαμφισβήτητη βελτίωση των δημοσιονομικών και επιμέρους σημαντικών δεικτών της ευρύτερης οικονομίας (π.χ. έλλειμμα - ανεργία).
 • Η επικοινωνία του κεντρικού μηνύματος της εκστρατείας εδράστηκε σε δύο ανέμπνευστα και συντηρητικά μηνύματα, το "Σταθερή προοπτική" και το "Δεν ρισκάρουμε", συνθήματα που παραπέμπουν σε άμυνα για διατήρηση αόριστων κεκτημένων και όχι σε συγκεκριμένη προοπτική για το άτομο και συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
 • Η διαφθορά, η οποία αγγίζει οριζόντια το παλαιοκομματικό σύστημα και φυσιολογικά το μεγαλύτερο κόμμα, με τα γεγονότα του Δήμου Λάρνακας να προκαλούν ιδιαίτερη ζημιά.
 • Η κακή εικόνα που εξέπεμψε το κόμμα κατά την εσωκομματική διαδικασία.
 • Η σύγκρουση με συγκεκριμένες ομάδες (νοσηλευτές), όπου παρά το εύλογο της κεντρικής πολιτικής θέσης εκπέμφθηκαν μηνύματα αλαζονείας.
 • Η μη ικανοποίηση συγκεκριμένων ομάδων με εύλογες απαιτήσεις, όπως π.χ. οι κάτοχοι αξιογράφων
 • Η απουσία παράλληλων ισχυρών υποψηφιοτήτων στην αστική Λευκωσία και στην αστική Λάρνακα και η υποτίμηση του ΕΛΑΜ στην Αμμόχωστο.
 • Οι εξαγγελίες για επαγγελματίες οπλίτες και χαμηλοσυνταξιούχους που έγιναν σε λάθος χρονική στιγμή και η εμπλοκή της κυβέρνησης στον προεκλογικό σε μια στιγμή που η κυβέρνηση είχε σχετικά καλή αποδοχή στην κοινή γνώμη.
 • Η απουσία του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος και καταστατικά αρμόδιου για την προεκλογική στις Βρυξέλλες.

 

Αναδεικνύεται θέμα;

Πολλοί διερωτούνται αν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΔΗΣΥ. Προσωπικά θεωρώ ότι ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ούτε και η καταστατική πραγματικότητα του ΔΗΣΥ οδηγούν αναπόδραστα στην ανάδειξη τέτοιου ζητήματος, εκτός αν τέτοιο ζήτημα ανακινηθεί από συγκεκριμένα μπλοκ ηγετικών στελεχών στο κόμμα με τη σιωπηρή στήριξη του Προεδρικού, κάτι που εκφεύγει της παρούσας ανάλυσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, όμως όχι τέτοιο που να δημιουργεί υπόβαθρο αμφισβήτησης της ηγεσίας σε βαθμό πρόωρου εκλογικού συνεδρίου ή απαίτησης για παραίτηση. Περαιτέρω, το καταστατικό του κόμματος τοποθετεί τις εκλογές μετά το 2018, ως εκ τούτου δεν υφίσταται ούτε τέτοιο υπόβαθρο για άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας. Είναι σημαντικό όμως να υπάρξει σαφής αυτοκριτική στον ΔΗΣΥ για το τι πήγε λάθος. Θα έλεγε κάποιος ότι το εκλογικό σώμα έστειλε μια σοβαρότατη προειδοποιητική βολή στην ηγεσία μέσω και κάποιων συγκεκριμένων επιλογών του που άφησαν στενούς συνεργάτες του κ. Νεοφύτου εκτός Βουλής. Το αποτέλεσμα απαιτεί νηφαλιότητα γιατί, παρά την πιεστική ανάγκη αυτοκριτικής, δεν υπάρχει η ευχέρεια εσωστρέφειας. Τούτο λόγω της αναμενόμενης κορύφωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό και της ανάγκης να λειτουργήσει ομαλά το κυβερνών κόμμα και το κυβερνητικό σχήμα σε ένα δυσμενές κοινοβουλευτικό περιβάλλον.

Στο Κυπριακό το κόμμα πρέπει να δώσει μάχες και να μην παρασυρθεί σε αμυντική τακτική. Και εδώ θα χρειαστούν όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία στην απερχόμενη Βουλή επέδειξαν μια φοβία να αναλάβουν πολιτικό κόστος.

Για να το πούμε απλά, δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα, όμως πρέπει να υπάρξει χρόνος και ειλικρινής προσπάθεια για να διορθωθούν παλιά και πρόσφατα λάθη.

 

* Χαράλαμπος Προύντζος - Δικηγόρος

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Στατιστικά Στοιχεία: Δυνατά και αδύνατα... άλογα!

Από τη λεπτομερή ανάλυση της Retail Zoom, προκύπτει ενδιαφέρον συμπέρασμα και όσον αφορά και τη γεωγραφική κατανομή της αποχής.

03 / 03
Επιστροφή
στην αρχή