Τυφώνας Τραμπ χτυπά την τουρκική λίρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές τώρα, έγραψε στο τουίτερ ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατέφυγε με τηλεφώνημα ο Ερντογάν.

Την καυτή ανάσα των αγορών νιώθει η Τουρκία, με τη χώρα να είναι πλέον αντιμέτωπη με μια οξεία συναλλαγματική κρίση, η οποία αν δεν ανασχεθεί θα ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Η ανάσχεση της επιθετικής διολίσθησης απαιτεί τη λήψη μέτρων, με κύριο την άνοδο των επιτοκιών από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (για να συγκρατήσει τη διολίσθηση), ενώ η προσφυγή στο ΔΝΤ θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες δεν έχουν δει μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

 

Οι δασμοί
Η χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση.

Η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας πλήττει ήδη τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, καθώς καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών σε μια χώρα με βαριά βιομηχανία, με την προοπτική αύξησης των δασμών να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας.

«Έχω μόλις εγκρίνει διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο σε σχέση με την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, γλιστρά γρήγορα προς τα κάτω έναντι στο πολύ ισχυρό μας δολάριο!», έγραψε χθες στο twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η είδηση έφερε άμεση πτώση της λίρας, κατά 19%. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 χθες και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία στα κατεχόμενα για κατρακύλα της λίρας

 

 

Ο υπουργός
Η χθεσινή ημέρα είχε ήδη ξεκινήσει άσχημα για την τουρκική λίρα, με την ισοτιμία με το ευρώ να σπάει το φράγμα των 7 λιρών, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος θα παρουσίαζε την οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα προεδρία Ερντογάν, δεν ακούμπησαν τις αγορές. Αν και υποσχέθηκε ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η ισοτιμία στις 15:40 κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%. Οι υποσχέσεις Αλμπαϊράκ είναι θετικές, αλλά δεν θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα.

Επιπλέον η θέση του κ. Αλμπαϊράκ ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, δείχνουν ότι η τουρκική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι ο κατεξοχήν εχθρός της ανάπτυξης και η Τουρκία πλήττεται από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν παγιωθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τουρκικές αρχές για τη λήψη μέτρων, καθιστώντας ανεξέλεγκτη την υποχώρηση της τουρκικής λίρας.

 

Πίεση και στο ευρώ μέσω των τραπεζών

Μέσω του τραπεζικού τομέα η συναλλαγματική κρίση ακουμπάει και το ευρώ, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στην τουρκική οικονομία.

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική «FAZ».

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για τον λόγο αυτό στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι «Financial Times», επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Η υποτίμηση της λίρας καθιστά ακριβότερη την εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων, αυξάνοντας την πιθανότητα αθέτησης.

Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «FAZ».
Χθες οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%.

 

 

Εκνευρισμό και δυσφορία έφερε η απόφαση

Έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα προκάλεσε η ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ της επιβολής νέων κυρώσεων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κόντρας που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μάλιστα, όπως μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση Τραμπ.
Κληθείς από δημοσιογράφους στην Άγκυρα να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως η απόφαση «δεν μπορεί να θεωρηθεί πως συνάδει με τη σοβαρότητα που αναμένεται από ένα κράτος» και αντιβαίνει στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν μπορούν να έχουν το όποιο αποτέλεσμα μέσω τέτοιων κυρώσεων και πιέσεων, και πως το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να πλήξουν τη συμμαχία μας που σφυρηλατήθηκε μέσα από δυσκολότερες προκλήσεις» σημείωσε.

Σημειώνοντας πως όσα βήματα γίνονται κατά της Τουρκίας «θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης όπως έχει γίνει στο παρελθόν», ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η χώρα «θα επιλέγει πάντα τη διπλωματία, τον διάλογο, την καλή διάθεση και την αμοιβαία κατανόηση».

Ταυτόχρονα η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκάν, τόνισε πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα επηρεάσει και την αμερικανική οικονομία, προσθέτοντας πως «εκλιπαρούμε τον Πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και τονίζοντας πως η διαφωνία «μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η κ. Πεκάν.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δήλωσή της επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας για την απόφαση της επιβολής των νέων κυρώσεων. «Οι δασμοί με βάση το άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημείωσε η Λίντσεϊ Ουόλτερς.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβέρωφ Νεοφύτου:Είμαστε χώρα της Δύσης

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 15:49 (τελευταία ενημέρωση 15:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ: Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με την Λουτ

Πολίτης News, 15:20 (τελευταία ενημέρωση 15:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια από το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό

Πολίτης News, 14:47 (τελευταία ενημέρωση 14:47)

Επιστροφή
στην αρχή