Τι θα γίνει τελικά με τον Μπράουντερ;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου θα διαβουλευθεί με τον γενικό εισαγγελέα κατά πόσον θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας στην υπόθεση Μπράουτερ

ΤΟΥ

ΚΡΙΤΩΝΑ ΚΑΨΑΛΗ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου θα διαβουλευθεί με τον γενικό εισαγγελέα κατά πόσον θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας στην υπόθεση Μπιλ Μπράουντερ. Όπως αναφέρει στον «Πολίτη» πηγή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. υπουργός θα μελετήσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του ως προς τα επόμενα βήματα.

Το Ε.Δ. Λευκωσίας έκρινε στις 3 Αυγούστου σε αίτηση που καταχώρισαν ο Μπράουντερ και ο συνεργάτης του Τσερκάσοφ, με την οποία ζητούσαν προσωρινό διάταγμα που να εμποδίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το αίτημα των Ρώσων, ότι οι αιτητές έχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας στην αγωγή τους αφού έχουν ικανοποιήσει το δικαστήριο στον βαθμό που απαιτείται ότι έχουν παραβιασθεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Παρά ταύτα αποφάσισε να μην εκδώσει το αιτηθέν απαγορευτικό διάταγμα, με το αιτιολογικό ότι οι χρηματικές αποζημιώσεις που θα επιδικασθούν όταν εκδικασθεί η υπόθεσή τους θα είναι ικανοποιητική θεραπεία και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να πληρώσει τις αποζημιώσεις αυτές.

Η μαρτυρία που προσκόμισαν οι Μπράουντερ και Τσερκάσοφ συνίστατο στο ότι η ποινική έρευνα που διεξάγεται εναντίον τους στη Ρωσία είναι πολιτικά υποκινούμενη και συνδέεται άμεσα με τις ενέργειες των αιτητών για προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης όσων εμπλέκονται στη σύλληψη, κράτηση και θάνατο στις ρωσικές φυλακές του δικηγόρου των εταιρειών του Browder, Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Η μαρτυρία κατεδείκνυε ότι ο Μπράουντερ, με την παγκόσμια σταυροφορία που διεξάγει, έπεισε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά και θέσπισαν νομοθεσίες με τις οποίες επέβαλλαν κυρώσεις εναντίον δεκάδων Ρώσων ανώτερων κρατικών αξιωματούχων που εμπλέκοντο στην υπόθεση Μαγκνίτσκι. Παρόμοιες κυρώσεις επέβαλαν και άλλες κυβερνήσεις μέσω των αρμοδίων υπουργείων τους, αφού δεν χρειάζονταν ειδική νομοθεσία προς τούτο. Οι Ρώσοι με τις ποινικές διώξεις εναντίον του Browder επιδιώκουν να μειώσουν το κύρος και την αξιοπιστία του, παρουσιάζοντάς τον ως εγκληματία. Άρα οι ποινικές διώξεις, σύμφωνα με νομική πηγή, «γίνονται για αλλότριους σκοπούς, αφού αποδεδειγμένα οι Browder και οι εταιρείες του δεν έκαμαν οτιδήποτε που να ήταν ποινικά επιλήψιμο στη Ρωσία τότε, την περίοδο 2001-2006».

Ιντερπόλ

Για την ίδια ακριβώς υπόθεση που υπέβαλαν το αίτημα οι Ρώσοι στην Κύπρο υπέβαλαν αίτημα και στην INTERPOL και στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι δύο απέρριψαν το αίτημα. Η INTERPOL μάλιστα το απέρριψε ως αίτημα που σχετίζεται με υπόθεση πολιτικής φύσεως.

Αν η Κύπρος κινηθεί προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος των Ρώσων, τότε, σύμφωνα με την ίδια νομική πηγή, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως συνδρομή προς τη Ρωσία ώστε:

(α)  Να δικασθεί για μια ακόμη φορά ο νεκρός Μαγκνίτσκι (οι κραυγές και διαμαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ρωτούν «πώς θα υπερασπίσει τον εαυτό του ένας νεκρός» δεν ενδιαφέρουν τον κ. Πούτιν και τους συνεργάτες του).

(β)  Να δικασθεί ερήμην για μια ακόμη φορά ο Μπράουντερ και άλλοι συνεργάτες του σε μια υπόθεση που η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε ότι κατά τον χρόνο των ισχυριζόμενων αδικημάτων η νομοθεσία της Ρωσίας δεν προνοούσε ποινικές κυρώσεις.

(γ)  Να δοθεί βοήθεια στους Ρώσους για να παρουσιάσουν σε μια ακόμη υπόθεση τον Μπράουντερ ως εγκληματία, όπως κάναμε και στην υπόθεση Γιούγκος. Έναν άνθρωπο που σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά θεωρούν ως διωκόμενο και ως «άνθρωπο που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

(δ) Να δοθεί βοήθεια από την Κύπρο σε μια χώρα που όλοι ξέρουν ότι είναι παντελώς αδύνατο να τύχει δίκαιης δίκης ο Μπράουντερ και οι άλλοι συνεργάτες του, αφού η ρωσική Δικαιοσύνη σε τέτοιες υποθέσεις βρίσκεται στην «υπηρεσία» του Προέδρου και της κυβέρνησής του.

Συνεργάτες των Ρώσων;

Το αίτημα που η Ρωσία διατύπωσε σε άλλες χώρες ζητώντας στοιχεία για τον Μπράουντερ, παίρνοντας αρνητικές απαντήσεις, μπορεί να ικανοποιηθεί από την Κύπρο; Ειδικότερα από τη στιγμή που το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης; Μια σειρά πολιτικών αναλυτών και νομικών που έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί θεωρούν ότι το αίτημα της Ρωσίας «είναι καθαρά πολιτικό. Νομική πτυχή δεν υπάρχει».

Και αν το κάνουμε, με ποιο ηθικό ανάστημα θα παρουσιασθούμε στην Κ.Σ.Σ.Ε. ή στις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ζητήσουμε τη βοήθειά τους για τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα;

Πριν μερικές βδομάδες η λεγόμενη υπηρεσία της ΕΕ με την κωδική ονομασία «Kremlin Watch» κατέταξε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα στους λεγόμενους συνεργούς της Ρωσίας (Collaborators). Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι μοναδικές, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που σε επίπεδο πολιτικής αλλά σε νομικό επίπεδο εξυπηρετούν τους Ρώσους παντοιοτρόπως. Στην έκθεση έμμεσα πλην σαφώς γινόταν ακόμα αναφορά στον ρόλο της Νομικής Υπηρεσίας φωτογραφίζοντας τον ρόλο συγκεκριμένης εισαγγελέως, ενώ καταγράφηκαν και οι πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο σε διάφορα ΜΜΕ τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση για την πλήρη συμπόρευσή της με τη Ρωσία.  Προφανώς η αναφορά αφορούσε την πρόθεση του εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να διώξει ποινικά 36 Κύπριους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση των emails Λοϊζίδου, αλλά και το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λ/σίας διά του οποίου φιμώθηκε η εφημερίδα «Πολίτης» από του να ασχολείται με το θέμα. Παρότι πέρασαν από τότε 8 μήνες και παρότι η εφημερίδα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η υπόθεση μάλλον παραμένει στα αζήτητα.   

Από την άλλη, σύμφωνα με πηγή του Υπ. Δικαιοσύνης, «όλα αυτά είναι υπερβολές, διότι είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Τι θέλουν κάποιοι;», σύμφωνα με την  ίδια πηγή. «Να τερματίσουμε κάθε σχέση με τη Ρωσίας» Όπως επίσης μας λέχθηκε, ήδη απορρίψαμε αίτημα της Ρωσίας για νομική συνδρομή στο θέμα της νέας δίκης Μαγκίντσκι, ενώ συνεργαστήκαμε πλήρως με τη Γαλλία θέτοντας στη διάθεση των Γάλλων εισαγγελέων όλους τους σχετικούς φακέλους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτως ή άλλως, θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου, θα μιλήσει με τους ενδιαφερομένους και σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα, ο υπουργός Ιωνάς Νικολάου θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.  

Ο Μαγκνίτσκι έγινε αμερικανικός νόμος 

Ο Ρώσος Σεργκέι Μαγκνίτσκι υπήρξε δικηγόρος του δυτικού ταμείου Hermitage Capital. Κρίθηκε στις 11/7/2013 ένοχος μετά θάνατον για φορολογική απάτη από δικαστήριο της Μόσχας.

Ο Μαγκνίτσκι πέθανε το 2009 στη φυλακή έπειτα από έναν χρόνο κράτησης, στη διάρκεια της οποίας είχε καταγγείλει κακομεταχείριση και στέρηση ιατρικής φροντίδας ώστε να αναγκαστεί να ομολογήσει ότι ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή και να δώσει στοιχεία κατά του εργοδότη του, του Βρετανού Μπιλ Μπράουντερ.

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν στοιχεία ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, αλλά ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωσε ότι πέθανε από ανακοπή.

Ο Μπιλ Μπράουντερ, ο Βρετανός εργοδότης του Σεργκέι Μαγκνίτσι και διευθυντής του ταμείου Hermitage Capital, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας ερήμην σε κάθειρξη εννέα ετών.

Ο Μπράουντερ κρίθηκε ένοχος για οργανωμένη μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Οι ρωσικές αρχές έκλεισαν την υπόθεση Μαγκνίτσκι μετά τον θάνατό του, αλλά την άνοιξαν και πάλι το 2011, ενέργεια που πρώην συνεργάτες του Μαγκνίτσκι χαρακτήρισαν παράνομη, καθώς οι ρωσικές αρχές δεν είχαν τη συναίνεση της οικογένειάς του.

«Αυτή η παρωδία δίκης επιβεβαιώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να θυσιάσει τη διεθνή αξιοπιστία του για να προστατεύσει διεφθαρμένους αξιωματούχους που δολοφόνησαν έναν αθώο δικηγόρο και έκλεψαν 230 εκατομμύρια δολάρια από το ρωσικό κράτος», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Hermitage Capital.

Μετά τον θάνατο του Μαγκνίτσκι, ο Μπράουντερ διεξήγαγε εκστρατεία για να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις σε βάρος προσώπων που ενέχονται στον θάνατο του νομικού. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αμέσως μετά ψήφισε τον λεγόμενο «Νόμο Μαγκνίτσκι», ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο «Νόμος Μαγκνίτσκι» απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ και προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στον θάνατο στη φυλακή, το 2009 στη Μόσχα, του Ρώσου νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι έχει προκαλέσει και ακόμα προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή