Τι θα γίνει με τις ομάδες μας που μετατρέπονται σε Ρεάλ και Μπάρτσα;

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ
Ο Ανδρέας Σταυρινίδης σχολιάζει τις αυξημένες πιθανότητες για σικέ ματς στο β' γκρουπ και διερωτάται αν θέλουν οι παράγοντες ανταγωνιστικό πρωτάθλημα
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 19/3)

 

Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε χρόνο προς το τέλος της κανονικής περιόδου και όταν αρχίσουν τα πλέι οφ και πλέι άουτ αυξάνονται οι ύποπτοι φάκελοι που αποστέλλει η ΟΥΕΦΑ. Κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μεγάλωσε το κακό και κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων. Φέτος για παράδειγμα και πριν ληφθούν οι αποφάσεις της άτυπης γενικής συνέλευσης, μία παρά μία αγωνιστική η ΟΥΕΦΑ φακέλωνε και έναν αγώνα.

Το παρελθόν μας διδάσκει πως ειδικότερα στο τελευταίο γκρουπ, από τον καιρό που η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία συμβλήθηκε με την εταιρεία στοιχηματικής απάτης, οι πιθανότητες για σικέ παιχνίδια είναι μεγαλύτερες, λόγω βεβαίως και του μειωμένου ενδιαφέροντος/κινήτρων από κάποιες ομάδες. Κι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αντιληφθούν τα σαΐνια του ποδοσφαίρου μας ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στο πρωτάθλημα.

Αν οι παράγοντες επιμένουν και θέλουν να μας σερβίρουν κάθε χρόνο ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, δηλαδή ένα πρωτάθλημα δεκατεσσάρων ή δεκαέξι ομάδων (ναι, αυτό θέλουν ακόμη κάποιοι!), τότε οφείλουν να δώσουν κίνητρα στα σωματεία ώστε να μην υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορες ομάδες.

Κάθε χρόνο, και εξαίρεση δεν αποτελεί η φετινή χρονιά, κάποιες ομάδες, προς το τέλος της κανονικής περιόδου και στα πλέι άουτ μετατρέπονται σε… Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδίτης και παίζουν και μπαλάρα! Τις περισσότερες φορές, όσες ομάδες χρειάζονται επειγόντως βαθμούς φτάνουν στον στόχο τους!

Για να μειωθούν τα σικέ δεν πρέπει μόνο η ΚΟΠ να μείνει πιστή στις εφαρμογές των ποινών για τους φακέλους και της απόφασης για μείωση των ομάδων από τη μεθεπόμενη χρονιά (μια επιφύλαξη την έχουμε, τι να κάνουμε), αλλά και να σκεφτεί τρόπους ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Κι αν δεν μπορεί η ίδια να σκεφτεί, ας πάρει γνώμες ειδικών από το εξωτερικό, δεν είναι κακό.

Το θέμα είναι αν θέλουν οι παράγοντες να είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, διότι από ό,τι φαίνεται επιδιώκουν ένα πρωτάθλημα κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα. Ένα πρωτάθλημα για τους λίγους, διότι ο περισσότερος κόσμος αδιαφορεί και τους γυρνάει την πλάτη. Μπορεί να μην έχουμε φακέλους (το αποκλείουμε, αλλά λέμε τώρα), αλλά όπως είναι αυτή τη στιγμή δομημένο το πρωτάθλημα, είναι εύκολο να υπάρχουν προσυνεννοημένα παιχνίδια για βαθμολογικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επίδειξη ανωτερότητάς από Σέλτικ, διέλυσε με πεντάρα τη Ρέιντζερς

Πολίτης Sports, 16:10 (τελευταία ενημέρωση 16:10)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ξαφνικός «πονοκέφαλος» με Τζίμη στην Ομόνοια

Πολίτης Sports, 15:59 (τελευταία ενημέρωση 15:59)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Wenger out με... προτζέκτορα και στο «Χάιμπουρι»!

Πολίτης Sports, 15:50 (τελευταία ενημέρωση 15:50)

Επιστροφή
στην αρχή