Τι θα γίνει αν φύγει η UNFICYP;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Καταρχήν στη γραμμή αντιπαράταξης από τον Κάτω Πύργο μέχρι και τη Δερύνεια δεν θα παρεμβάλλονται φυλάκια των Ηνωμένων Εθνών.

Του Κρίτωνα Καψάλη

 

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Θεωρούν ότι όλα τα στοιχεία της λύσης βρίσκονταν στο τραπέζι αλλά έλειπε κάτι σημαντικό. Έλειπαν οι ηγέτες εμβέλειας. Αυτού του είδους οι ηγέτες ξεχωρίζουν γιατί μπορούν να αφήσουν πίσω τους το αφήγημα ενός παρελθόντος που τους χωρίζει και κτίζουν το αφήγημα του μέλλοντος που τους ενώνει. Στο Κραν Μοντανά καμία πλευρά δεν έδειξε έτοιμη για λύση, κάτι που πλέον μετρά για τους ανθρώπους του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί η άποψη ότι έχει έρθει η ώρα του προβληματισμού για την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από το νησί.

Ο προβληματισμός των Ηνωμένων Εθνών απορρέει σύμφωνα με πληροφορίες μας από δύο δεδομένα. Το πρώτο αφορά τα οικονομικά του οργανισμού, τα οποία έχουν πληγεί εξαιτίας των σοβαρών περικοπών ύψους 30% που αποφάσισε η διακυβέρνηση Τραμπ στη χρηματοδότηση ειρηνευτικών αποστολών από τις ΗΠΑ και, δεύτερον, απορρέει από την εκτίμηση ότι οι ιστορικές αποστολές του ΟΗΕ (π.χ. Κυπριακό –Παλαιστινιακό) δεν έχουν βοηθήσει τόσο στην επίλυση διαφορών όσο στη συντήρησή τους.

Σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, «η παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο εγγυάται σε μεγάλο βαθμό το status quo, το οποίο ωστόσο φαίνεται να βολεύει όλους στην Κύπρο μετά την πάροδο τόσων χρόνων. Το τραγικό πράγμα στην Κύπρο», ανέφερε, «μετά από τόσα χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά κυπριακή τραγωδία. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια πως η τυχόν αποχώρηση της UNFICYP θα φέρει σε δυσκολότερη θέση την ε/κ πλευρά λόγω της ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα. Αυτός δε ήταν ο λόγος των συνεχών ανανεώσεων των θητειών της ειρηνευτικής δύναμης από το 1964 έως σήμερα. Σήμερα, ωστόσο, όλοι φαίνεται να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν αναφλέξεις και πολεμικές συγκρούσεις. Λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών από τον ΟΗΕ θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και την περίπτωση της Κύπρου».

 Ως γνωστόν, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε πριν δύο βδομάδες τη θητεία της UNFICYP έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, ωστόσο σε 4 μήνες θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ, μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί, θα ασχοληθεί με το μέλλον του Κυπριακού και θα αξιολογήσει τη δική του εμπλοκή στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα Ηνωμένα Έθνη έχει σχηματιστεί η άποψη ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για έναν σοβαρό προβληματισμό για την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από το νησί.

 Ιστορία

 Η UNFICYP βρίσκεται στην Κύπρο με ψήφισμα του ΣΑ της 4ης Μαρτίου 1964 (αρ.186). Στο ψήφισμα αυτό γινόταν λόγος για στάθμευση της δύναμης στο νησί για περίοδο τριών μηνών και οι πρώτες εκατοντάδες ειρηνευτές ήταν Βρετανοί στρατιώτες από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Παρ' όλα αυτά, η θητεία της ανανεώνεται έκτοτε κάθε έξι μήνες, μετά τις σχετικές εκθέσεις που υποβάλλονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Διά του ψηφίσματος 187 του ΣΑ ο αριθμός αυξήθηκε, φτάνοντας τον Ιούνιο του 1964 τις 6.411 άτομα. Το ψήφισμα 186 έχει τεράστια πολιτική σημασία γιατί στην ουσία αναγνώρισε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου του 1963, η οποία έμεινε έκτοτε στα χέρια των Ε/Κ. Στο ίδιο ψήφισμα καλούνταν, ωστόσο, οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο μεταξύ τους υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ για την επιστροφή τους στην κοινή κυβέρνηση όπως προνοούσαν οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επίσης, αποφάσισε την αποστολή στην Κύπρο ενός σώματος ειρηνευτών (UNFICYP) για τη φρούρηση της πράσινης γραμμής και των τ/κ θυλάκων. Από το 1964, 178 ειρηνευτές από διάφορες χώρες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να αποσοβήσουν εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το θέμα της απόσυρσης της UNFICYP από την Κύπρο δεν τίθεται πάντως για πρώτη φορά. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε και στην περίπτωση του ψηφίσματος 430 του 1978 για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Τότε, θυμάται, στη Νέα Υόρκη στήθηκε ολόκληρη πολεμική μηχανή. Όπως σημείωσε, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιχειρηματολογούσαν πως η τήρηση της ειρήνης (peace keeping) πρέπει να ακολουθείται σε λογικό χρονικό διάστημα από μόνιμη ειρήνη (peace making). Αρκετοί θεωρούσαν τα 14 χρόνια που βρίσκονταν μέχρι τότε οι ειρηνευτές στην Κύπρο πάρα πολλά. Τελικά, μετά από 20 ώρες, ανέφερε, γύρω στις 5 το πρωί της 16ης Ιουνίου υιοθετήθηκε το ψήφισμα 430 (1978) και δόθηκε μια νέα εντολή για την Ειρηνευτική Δύναμη». Η σύνοδος αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε χαρακτηριστεί ως η μακρύτερη σύνοδος του σώματος μέχρι τότε. Η δύναμη της UNFICYP τότε αριθμούσε πέραν των 5.000 ειρηνευτών, στην πορεία ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε δραστικά.

Αυτή τη στιγμή η UNFICYP περιλαμβάνει 858 στρατιώτες, 65 αστυνομικούς και 152 μέλη μη στρατιωτικού προσωπικού. Το στρατιωτικό προσωπικό προέρχεται από την Αργεντινή (295 - το απόσπασμα περιλαμβάνει 15 στρατιώτες από τη Χιλή, 14 από την Παραγουάη και 1 στρατιώτη από τη Βραζιλία), την Αυστρία (4), τον Καναδά (1), την Κίνα (2), την Ουγγαρία (84 συνολικά - 6 από Σερβία), τη Σλοβακία (200 - το απόσπασμα περιλαμβάνει 2 στρατιώτες από την Κροατία) και τη Βρετανία (272). Η Αστυνομία είναι συνεισφορά της Αυστραλίας (15), της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (5), της Κροατίας (4), του Ελ Σαλβαδόρ (4), της Ινδίας (7), της Ιρλανδίας (18), της Ιταλίας (4), του Μαυροβουνίου (4) και της Ουκρανίας (4). Από το μη στρατιωτικό προσωπικό, 39 έχουν ενταχθεί από τη διεθνή κοινότητα και 113 τοπικώς.


Τον Ιούνιο 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ποσό 56,3 εκατ. δολαρίων (ψήφισμα 64/274) για την UNFICYP για την περίοδο 01 Ιουλίου 2010-30 Ιουνίου 2011. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεισφέρει εθελοντικά το ένα τρίτο περίπου του κόστους της δύναμης (περίπου 18,8 εκατ. δολάρια), η κυβέρνηση της Ελλάδας συνεισφέρει 6,5 εκατ. δολάρια και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από εισφορές κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών κατ’ αναλογία.


Τα προβλήματα της αποχώρησης

 Σε περίπτωση αποχώρησης της UNFICYP είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αρκετά θέματα. Καταρχάς στη γραμμή αντιπαράταξης από τον Κάτω Πύργο μέχρι και τη Δερύνεια δεν θα παρεμβάλλονται φυλάκια των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος παρεμβαίνει σε περίπτωση κρίσης ή αντιπαράθεσης μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού; Επίσης, ποιος θα κληθεί να δίνει λύσεις σε απλές και σύνθετες διαφορές που προκύπτουν εντός της νεκρής ζώνης, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 6% του κυπριακού εδάφους; Για παράδειγμα, η πιο συνηθισμένη διαφορά προκύπτει κατά τη διάρκεια εισόδου ιδιοκτητών γης στη νεκρή ζώνη, είτε είναι Ε/Κ είτε Τ/Κ οι οποίοι καλλιεργούν τα χωράφια τους. Πιο σύνθετες διαφορές προκύπτουν σε περίπτωση προωθήσεων του τουρκικού στρατού, όπως συνέβη στα Στροβίλια. Προβλήματα ίσως προκύψουν με τους εγκλωβισμένους Ε/Κ στην Καρπασία και στα μαρωνιτικά χωριά, αλλά και για τους Τ/Κ που ζουν στην τ/κ συνοικία στη Λεμεσό.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η 23χρονη κόρη του Ζάεφ...

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμος για επανέναρξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CNN Travel: Στην Κύπρο μία από τις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο

Πολίτης News, 21.07.2018

Επιστροφή
στην αρχή