Τη μικρότερη αναλογία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις έχει η Κύπρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των διευθυντών στη Γερμανία, η Ιταλία και την Κύπρο.

Σχεδόν 7,3 εκατομμύρια άτομα κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ):  4,7 εκατομμύρια άνδρες (65% ) και 2.600.000 γυναίκες (35%), σύμφωνα με την Eurostat.

Με άλλα λόγια, αν και αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των μισθωτών στην ΕΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται μεταξύ των διευθυντικών στελεχών. Επιπλέον, οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις στην ΕΕ κερδίζουν 23,4% λιγότερο κατά μέσο όρο από τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη κερδίζουν κατά μέσο όρο 77 σεντ για κάθε ευρώ που παίρνει ένας άνδρας διευθυντής ανά ώρα. Αυτός ο μέσος όρος βέβαια κρύβει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις  θέσεις και τις αμοιβές στην ΕΕ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών μεταξύ διευθυντικών θέσεων καταγράφεται στη Λετονία, το μόνο κράτος μέλος όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία (53%) σε αυτό το επάγγελμα. Ακολουθεί η Βουλγαρία και η Πολωνία (και οι δύο με 44%), η Ιρλανδία (43%), η Εσθονία (42%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία (όλες με 41%), καθώς και η Γαλλία και η Σουηδία (40%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των διευθυντών στη Γερμανία, η Ιταλία και την Κύπρο (όλες με 22%), το Βέλγιο και την Αυστρία (και οι δύο με 23%), καθώς και το Λουξεμβούργο (24%). Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το ένα τρίτο (35%) των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες.

Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διευθυντικές θέσεις αφορούν και τους μισθούς.

Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, οι άνδρες  κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες , αν και σε διαφορετικές αναλογίες. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων σε διευθυντικές θέσεις είναι μικρότερο στη Ρουμανία (5,0%), μπροστά από τη Σλοβενία (12,4%), το Βέλγιο (13,6%) και τη Βουλγαρία (15,0%).

Σε αντίθεση, μια γυναίκα διευθυντής κερδίζει περίπου το ένα τρίτο λιγότερο από τους άνδρες ομολόγους της στην Ουγγαρία (33,7%), την Ιταλία (33,5%), καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία (29,7%), και περίπου το ένα τέταρτο λιγότερο στη Σλοβακία (28,3%), την Πολωνία (27,7%), την Αυστρία (26,9%), τη Γερμανία (26,8%), την Πορτογαλία (25,9%), την Εσθονία (25,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (25,1%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όπως ορίζεται από τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώνει η Eurostat, συνδέεται με μια σειρά νομικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων "που υπερβαίνουν κατά πολύ το ενιαίο θέμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή