Η Ομόνοια, δύναμη για 2013 - Αυτούσια αποσπάσματα από τη δήλωση Μιλτή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
«Ήθελε νίκες της Ομόνοιας λόγω εκλογών», «είχα καταβάλει συνολικά 22 εκατ. στο σωματείο», «θα πωλούσε τις Χαλεπιανές για να με ξεπληρώσει»

Ως προϊόν επισταμένης μελέτης και καθοδήγησης ώστε να στηρίξει τα όσα ισχυρίζεται υπέβαλε στον Μιλτιάδη Νεοφύτου ο συνήγορος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι αποτελούν τα όσα ανέγνωσε από τη γραπτή του δήλωση, στο πλαίσιο της αγωγής που κίνησε ο κ. Νεοφύτου εναντίον του κ. Χριστόφια αξιώνοντας αποζημιώσεις ύψους 21 εκατ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις αφορούν δαπάνες τις οποίες έκανε για την Ομόνοια, αλλά και για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Χριστόφια το 2008, για τις ανακαινίσεις των κατοικιών του σε Κελλάκι και Μακεδονίτισσα και για τις εταιρείες συμφερόντων του ΑΚΕΛ.

Την Τετάρτη είχε αρχίσει η αντεξέταση του Μιλτιάδη Νεοφύτου από τον συνήγορο του κ. Χριστόφια, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρούσε να πλήξει τη μνήμη του προκειμένου να την αντιπαραβάλει με τις λεπτομέρειες που καταγράφει στη γραπτή του δήλωση. Παράλληλα τον ρώτησε ευθέως από πού κι ώς πού πρέπει να του καταβάλει ο κ. Χριστόφιας τα χρήματα που δαπάνησε για την Ομόνοια, για να απαντήσει ο ενάγων ότι «εμένα ο Χριστόφιας μού είπε να αναλάβω τη διοίκηση της ομάδας, με τη δέσμευση ότι την αποπληρωμή των όποιων εξόδων θα αναλάμβανε να διευθετήσει ο ίδιος». Η αντεξέταση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ενώ είναι ακόμα άγνωστο εάν προτίθεται να καταθέσει ενόρκως και ο κ. Χριστόφιας ή θα αφήσει αποκλειστικά τους συνηγόρους του να χειριστούν την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Τι λέει η Ομόνοια για την κατάθεση Μιλτή

Έχουν ενδιαφέρον τα όσα ισχυρίζεται ο Μιλτιάδης Νεοφύτου για την Ομόνοια και τον άλλοτε καρδιακό του φίλο, όπως ακούστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, νέα αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εναγόμενος (σ.σ. Δ. Χριστόφιας), όπως μου το περιέγραφε ο ίδιος, ήταν η κακή πορεία της Ομόνοιας, για την οποία φοβόταν ότι θα είχε αντίκτυπο στη συσπείρωση του κόσμου του ΑΚΕΛ ως προς την υποψηφιότητά του. Έτυχε να ήμουν και προσωπικά παρών σε συνάντηση του εναγόμενου με επιχειρηματίες, όπου κάποιοι εξ αυτών τον ρωτούσαν για την κακή πορεία της ομάδας και αυτός τους καθησύχαζε λέγοντας ότι προτεραιότητα είχαν οι εκλογές αλλά αμέσως μετά θα επιλαμβανόταν και θα έλυνε τα προβλήματα. Σε μια συνεδρίαση στις αρχές Ιανουαρίου του 2008, ο τότε πρόεδρος της Ομόνοιας Δώρος Σεραφείμ ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι αυτή ήταν η επιθυμία ’των φίλων μας πάνω’, εννοώντας τον εναγόμενο και την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ο κ. Σεραφείμ προέτρεψε τα υπόλοιπα μέλη να μην παραιτηθούν για να μην δημιουργηθεί διοικητικό αδιέξοδο και έτσι την προεδρία ανέλαβε προσωρινά ο Άγις Ιακωβίδης».

Διαβάστε επίσης: Η θέση Συλικιώτη για τις Χαλεπιανές - Στο «μικροσκόπιο» του Ελεγκτή

Βοήθεια επειγόντως

«Περί τις αρχές Μαρτίου του 2008, μετά την εκλογή του εναγόμενου στην προεδρία της Δημοκρατίας, βρισκόμουν στο εξωτερικό και, όπως συνήθιζα, είχα το κινητό μου τηλέφωνο απενεργοποιημένο. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο βρήκα διάφορα μηνύματα, τόσο από τον εναγόμενο όσο κι από τον Άντρο Κυπριανού. Επικοινώνησα αμέσως με τον εναγόμενο και αυτός μου είπε ότι θα πρέπει να βοηθήσω επειγόντως στο θέμα της Ομόνοιας. Τελικά συναντήθηκα με τον εναγόμενο γύρω στις 20/03/2008 στο Προεδρικό Μέγαρο. Μου επιβεβαίωσε όσα είχαμε συζητήσει τηλεφωνικώς και μου τόνισε ότι η Ομόνοια έπρεπε πάση θυσία να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Μου ανέφερε επίσης ότι η επιτυχής πορεία της Ομόνοιας ήταν απαραίτητη για να επιτύχει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2013. Εγώ στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς διότι δεν γνώριζα πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο, ωστόσο ο εναγόμενος με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι απλά θα έκανα ό,τι μου έλεγε εκείνος. Όταν ρώτησα για τα έξοδα, μου είπε ότι ήταν δικό του θέμα και ότι θα μεριμνούσε για να καλύψει όλα τα χρήματα που θα βάζαμε, τόσο εγώ όσο και η εταιρεία μου. Έτσι στα πλαίσια της συμφωνίας μας, από τις 26/03/2008 μέχρι τις 03/09/2012, οπότε και τελικά παραιτήθηκα από την προεδρία της Ομόνοιας, είχαμε καταβάλει για τη λειτουργία και τις οφειλές του σωματείου συνολικό ποσό 21.606.123 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά καταβλήθηκαν ως εξής:

  • 2.565.778 το 2008,
  • 6.851.918 το 2009,
  • 7.052.110 το 2010,
  • 997.962 το 2011
  • και 4.138.355 το 2012».

 
Για όλες τις δαπάνες ο Μιλτιάδης Νεοφύτου κατέθετε στο δικαστήριο και τα σχετικά τιμολόγια.

Ακίνητο, Χαλεπιανές

Συνεχίζοντας ο ενάγων υποστήριξε τα εξής:

«Ο εναγόμενος υποσχόταν επανειλημμένα ότι θα μεριμνούσε να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς εμένα και την εταιρεία μου. Το σχέδιό του, όπως μου ανέφερε, ήταν η εξεύρεση των χρημάτων αυτών μέσω της πώλησης ενός κτήματος που ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του ΑΚΕΛ, αφού πρώτα αναβαθμιζόταν η πολεοδομική ζώνη. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο ακίνητο στην περιοχή Χαλεπιανές, όπου αρχικά σχεδιαζόταν η ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας. Το κτήμα αυτό ανήκει στην εταιρεία Lockwood Properties Ltd, η οποία, όπως και οι APLaw Services και APLaw Nominees, καθώς και η New Winner Investments Limited, ήταν συμφερόντων του ΑΚΕΛ. Όπως μου ανέφερε ο εναγόμενος, η ιδέα για αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης ανήκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Μετά την αναβάθμιση, ο εναγόμενος υπολόγιζε ότι το κτήμα θα μπορούσε να πωληθεί σε επενδυτές έναντι 40-50 εκατ.

Ο ίδιος ο εναγόμενος ζήτησε από εμάς μια συνοπτική εκτίμηση τού τι θα άξιζαν τα κτήματα. Περί τον Ιούνιο του 2010 ετοιμάστηκε από την εταιρεία μου αυτή η εκτίμηση, την οποία παρέδωσα προσωπικά στον εναγόμενο. Αυτά τα χρήματα αρκούσαν για να εξοφληθούν τα χρέη της Ομόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών του εναγόμενου προς εμένα και την εταιρεία μου) και θα περίσσευαν και χρήματα για άλλες ανάγκες του ΑΚΕΛ.

Ως αποτέλεσμα, το 2010 ο εναγόμενος έδωσε οδηγίες στον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή της ζώνης. Ήμουν παρών σε αυτήν τη συνάντηση στο Προεδρικό διότι ο εναγόμενος μου είχε αναθέσει να ξεκινήσω παράλληλες διαδικασίες για να ανακινηθεί το ζήτημα της αναβάθμισης και από τους κοινοτάρχες της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό συναντήθηκα με τον κοινοτάρχη Πέρα Χωρίου Νήσου».

Θύμωσε πολύ

«Μετά τα πρώτα 2-3 χρόνια στην προεδρία της Ομόνοιας ένιωθα κουρασμένος και παράλληλα έβλεπα ότι ο χρόνος, η ενέργεια και τα χρήματα που δαπανούσα ήταν σε βάρος της επιχείρησής μου. Για παράδειγμα, λόγω των μεγάλων παρατραβηγμάτων σχετικά με την Ομόνοια, το κόστος δανεισμού της εταιρείας μου εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, είχα κατ’ επανάληψη εκφράσει την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από την προεδρία. Ωστόσο ο εναγόμενος πάντοτε με πίεζε να παραμείνω, διαβεβαιώνοντάς με να μην ανησυχώ.

Τελικά τον Σεπτέμβριο 2012 δεν άντεξα άλλο και παραιτήθηκα χωρίς να διαβουλευτώ με τον εναγόμενο. Ο εναγόμενος θύμωσε πολύ και έκτοτε τερμάτισε όλες τις πληρωμές που γίνονταν. Από τότε δεν έχουμε λάβει άλλα χρήματα ούτε από τη New Winner, ούτε από τη Lockwood».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 21:56 (τελευταία ενημέρωση 21:56)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δηλώνει η Μέι

Πολίτης News, 21:51 (τελευταία ενημέρωση 21:51)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΕΣΙ:Κακόγουστη φάρσα του ΥΠΟΙΚ το ύψος της συνεισφοράς των εκτάκτων

Πολίτης News, 21:50 (τελευταία ενημέρωση 21:50)

Επιστροφή
στην αρχή