Τι κρύβεται πίσω από τις διαφωνίες Πολυβίου

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Ο Χρίστος Γεωργίου καταθέτει την άποψή του για το ποιοί είναι οι πραγματικοί φόβοι του Νίκου Αναστασιάδη από τις διαρροές.

Εν μέσω των κρίσιμων και εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, μέλος της υποστηρικτικής ομάδας του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και σαφώς αναδεικνύεται το πρόσωπο των ημερών. Αν είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο αυτού του πρωταγωνιστικού ρόλου που ηθελημένα ή άθελά του έπαιξε, αυτό θα διαφανεί στην πορεία και στις μελλοντικές του επιλογές.

 Ο πολύπειρος Πόλυς Πολυβίου, το όνομα του οποίου έγινε ευρέως γνωστό με το πόρισμά του για το Μαρί, κατά τρόπο οβιδιακό, θα έλεγε κάποιος, εμφανίζεται στο προσκήνιο με ρηξικέλευθες απόψεις, κυρίως για τα ζητήματα που άπτονται το Κυπριακού, πολλές δεκαετίες τώρα. Η καταιγιστική κριτική του όπως εμφανίζεται στα τελευταία βιβλία του για τους χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου την εποχή των δημοψηφισμάτων είναι ενδεικτική των θέσεών του, τουλάχιστον έως την παρούσα φάση, ενώ κριτικός εμφανίζεται και έναντι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του οποίου επίσης διετέλεσε σύμβουλος, αφού χαρακτήρισε τη λύση διπεριφερειακής ομοσπονδίας που δέκτηκε ως το μεγαλύτερό του λάθος.

 Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται σήμερα είναι ποια είναι τα κίνητρα της τωρινής του μεταμόρφωσης και της ανάγκης να εκφράσει μια ακόμη διαφορετική προσέγγιση, κυρίως για τις συζητήσεις στα ζητήματα της διακυβέρνησης ενός μελλοντικού κράτους. Αλλά και ποια είναι τα κίνητρα της σημερινής αντιπαλότητας που αναπτύσσει με την αποστολή το ηλεκτρονικών του μηνυμάτων και που εντελώς «τυχαία και συμπτωματικά» διαρρέουν μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα στα ΜΜΕ.

 Τα κίνητρα Πολυβίου

Όπως ο «Π» αντιλαμβάνεται, υπάρχουν δυο κυρίαρχες ερμηνείες:

Α) Σύμφωνα με κομματικούς και πολιτικούς παράγοντες, η στάση Πολυβίου εδράζεται στη φιλοδοξία του να τρέξει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018. Βεβαίως ο έγκριτος νομικός Πολυβίου, φέρεται να ομολογεί ότι δεν έχει αυταπάτες ως προ το πιθανό του εγχείρημα, υπολογίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10 %. Η Κεντροδεξιά διαθέτει υποψήφιο, που είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν μπορεί να γίνει λόγος για την Κεντροαριστερά με την οποία, εξαιτίας του Μαρί, διέρρηξε οποιεσδήποτε γέφυρες επικοινωνίας. Ο μόνος χώρος οικοδόμησης συναντίληψης είναι σαφώς ο χώρος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Για να υπάρξει όμως πιθανότητα για κάτι τέτοιο χρειάζεται επειγόντως αλλαγή στις απόψεις του στο Κυπριακό και την οποία μεταστροφή επιχειρεί να δημοσιοποιήσει κατά τρόπο πολυεπίπεδο είτε με διαρροές από κάποιους, είτε με καταιγιστικές δηλώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ.

Β) Η δεύτερη ερμηνεία της μετάλλαξης του κύριου Πολυβίου εστιάζεται κυρίως στον εκκρηκτικό του χαρακτήρα, όπως κατά κόρον εμφανίζεται σε πολλές εκ των συνεδριάσεων της υποστηρικτικής προς τον διαπραγματευτή, ομάδας. O κύριος Πολυβίου έχει αποκτήσει μάλιστα και το προσωνύμιο «Loose Cannon» από τα μέλη της κλειστής ομάδας, το κανόνι δηλαδή που «πυροβολεί επί παντός στόχου». Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πόλυς Πολυβίου είχε πάντοτε την ευγενή φιλοδοξία να είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, σε περίπτωση βεβαίως που ο Ανδρέας Μαυρογιάνης εγκατέλειπε το πόστο του. Θεωρούσε, και ίσως να θεωρεί ακόμη, ότι ο ίδιος θα μπορούσε ως επικεφαλής να ήταν πιο παραγωγικός στη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης. Αυτή η φιλοδοξία δεν είναι αθέμιτη και είναι αποδεκτή. Εκείνο ωστόσο που δεν είναι αποδεκτό είναι η διαρροή που έγινε για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και η δημοσιοποίηση των διαφωνιών του στη διαπραγματευτική ομάδα, από κάποιο μέλος της.

 Εν αμφιβόλω

 Η περίοδος κατά την οποία στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναδεικνύεται το όλο ζήτημα δεν αφορά τις τεχνικές ή τις φιλοδοξίες προοπτικής οποιουδήποτε στη διαπραγματευτική ομάδα. Είναι ένα εξόχως πολιτικό θέμα το οποίο, όπως εξελίχθηκε, εκθέτει την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέτει εν αμφιβόλω τη συνοχή της ομάδας που στηρίζει τον Πρόεδρο στον διάλογο και κυρίως πλήττει ανεπανόρθωτα την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική τακτική. Όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του Προέδρου, οι διαφωνίες είναι μέρος «της συνθετικής προσπάθειας για την καλύτερη επεξεργασία των θέσεων της πλευράς μας, αλλά η δημοσιοποίηση των διαφωνιών, μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ενώπιον των Τουρκοκύπριων συνομιλητών μας».

 Προβληματισμός

 Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του «Π», ενώπιον της ε/κ πλευράς τίθεται πλέον υπό εξέταση και η δυναμική που μπορεί να δώσει η διαρροή των τελευταίων ημερών και σε ζητήματα τακτικής, αλλά κυρίως σε ζητήματα ουσίας. Ο προεδρικός περίγυρος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα να αρχίσει μια μόνιμη διαρροή σε σοβαρά ζητήματα, ιδιαιτέρως αν υπάρξει διαφαινόμενη κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να επισημανθεί, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, πως η ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή καλύπτει όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, αλλά και εκπροσωπεί τις διάφορες σχολές στο Κυπριακό. Αυτή αποτελείται από τους Αλέκο Μαρκίδη, Πόλυ Πολυβίου, Τουμάζο Τσελεπή, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Χρήστο Κληρίδη, Νίκο Κλεάνθους, Κρις Τριανταφιλλίδη. Ο πλουραλισμός προφανώς οφείλεται σε πολιτικό ελιγμό του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έγινε κατά την έναρξη της δικής του πενταετίας και όταν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ηγέτης ήταν ο Ντερβίς Έρογλου. Πίστευε ο Πρόεδρος πως μια ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή, με τα μέλη της οποίας να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα δημιουργούνταν συνθήκες συναίνεσης και σύνθεσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η αδιαλλαξία του Έρογλου αποτελούσε το ενοποιητικό στοιχείο για όλη την ομάδα αλλά και των πολιτικών δυνάμεων. Η προεδρική προσέγγιση είχε περισσότερο ως στόχο να υπερκεράσει τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις σε μια «ακίνδυνη» χρονικά στιγμή όπου δεν υπήρξε ελπίδα στο Κυπριακό.

Ο αιφνιδιασμός

 Προφανώς ουδείς μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μας προέκυπτε ο Μουσταφά Ακιντζί, συντελώντας σε μια τεράστια ανατροπή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στις ορέξεις ορισμένων στη διαπραγματευτική ομάδα, οι οποίοι είναι δυνατόν να ταυτιστούν με τη γενικότερη πολιτική των δυνάμεων εκείνων που αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις και με νέες διαρροές εγγράφων, αλλά και θέσεων της διαπραγματευτικής ομάδας, να υπονομεύσουν την ίδια τη διαδικασία, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες στο εσωτερικό μέτωπο.

Του Χρίστου Γεωργίου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το να είναι κανείς Κύπριος...Του Σενέρ Λεβέντ

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 23.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ο Γενικός Εισαγγελέας με το κίτρινο γιλέκο (Του Επαμεινώνδα Κορακίδη)

Πολίτης News, 23.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ναρκωτικά στα σχολεία μας...της Μαρίνας Κουμάστα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 23.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή