Τι είναι τα ενεργειακά, αθλητικά και ισοτονικά ποτά;

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΑΦΟΡΑ
Μικροί και μεγάλοι, αθλούμενοι και μη, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες των πιο πάνω ποτών, των οποίων οι κατασκευαστές υπόσχονται πολλά
  • Του δρα Μιχάλη Μιχαηλίδη, επιστημονικού προϊστάμενου του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου

 

Δεκάδες ποτά κατακλύζουν την κυπριακή αγορά τα τελευταία χρόνια με επονομασίες όπως Energy Drinks, Sport Drinks, Power Drinks, κ.λπ. Οι συσκευασίες τους απεικονίζουν σχεδόν  όλη τη συνομοταξία των ζώων, πτηνών και ψαριών.

Μικροί και μεγάλοι, αθλούμενοι και μη, καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες των πιο πάνω ποτών, των οποίων οι κατασκευαστές υπόσχονται: Φυσική και πνευματική ευεξία, αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης, της εκρηκτικότητας, της αυτοσυγκέντρωσης, της αναπλήρωσης υγρών, των ηλεκτρολύτων, κ.ά. 

Το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου του ΚΟΑ, ανταποκρίνεται καθημερινά σε πληθώρα ερωτημάτων τα οποία σχετίζονται με θέματα αθλητικής και αθλητιατρικής επιστήμης, προπονητικής, φυσικής κατάστασης, συμπληρωμάτων διατροφής, ουσιών ντόπινγκ και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στη χρήση αθλητικών /ενεργειακών ποτών και ηλεκτρολύτων.

Για την πλήρη ενημέρωση και ορθή καθοδήγηση των αθλητών και αθλουμένων στον τομέα αυτό το ΚΑΕΚ διαθέτει Τμήμα Αθλητικής Διατροφής με εξειδικευμένη αθλητική και κλινική διαιτολόγο, η οποία παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες της σε όλους τους αθλητές και αθλουμένους που επισκέπτονται το κέντρο για εργομετρικές εξετάσεις ή απλά επιθυμούν να λάβουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση στον τομέα αυτό. 

Πριν αναφερθώ στις διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους τα διάφορα είδη ποτών που χρησιμοποιούνται από το κοινό, και ιδιαίτερα από αθλητές και αθλούμενους, θα πρέπει πρώτα να γίνει μια στοιχειώδης επεξήγηση της σχετικής ορολογίας, ούτως ώστε ο αναγνώστης να είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τη σύσταση των ποτών αυτών και πώς αυτή επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την απόδοση στον οργανισμό μας.

Επεξήγηση της σχετικής ορολογίας

ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΥΓΡΩΝ: Όσα πιο πολλά στερεά περιέχει ένα διάλυμα υγρού, τόσο πιο ψηλή οσμωτική πίεση έχει και τόσο πιο αργά απορροφάται από τον οργανισμό μας. Δηλαδή, όσο αυξάνεται η οσμωτική πίεση ενός υγρού, τόσο μειώνεται και η ταχύτητα απορρόφησής του από το σώμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ: Αθλητικά ποτά είναι εκείνα που  κατασκευάστηκαν ειδικά για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολύτων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Περιέχουν συνήθως μικρή ποσότητα ενέργειας που στοχεύει στην ενίσχυση  της αθλητικής απόδοσης.   

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ: Ενεργειακά ποτά είναι εκείνα που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων, κυρίως γλυκόζης, φρουκτόζης κ.λπ. και  στοχεύουν στην κάλυψη της ενεργειακής δαπάνης του οργανισμού. Η λήψη τους συστήνεται μετά το πέρας της άσκησης, με στόχο την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

ΙΣΟΤΟΝΙΚΑ ΠΟΤΑ: Ισοτονικά ποτά είναι εκείνα που κατασκευάστηκαν ειδικά για να περιέχουν χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένων ουσιών, όπως π.χ. γλυκόζης, φρουκτόζης, και να διαθέτουν ίδιες οσμωτικές πιέσεις με εκείνες των υγρών του σώματος, ούτως ώστε να διευκολύνεται η απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

ΥΠΕΡΤΟΝΙΚΑ ΠΟΤΑ: Υπερτονικά ποτά είναι εκείνα που στο διάλυμά τους περιέχουν υψηλή συγκέντρωση στερεών ουσιών π.χ. υδατανθράκων κ.ά.,  και που οι οσμωτικές τους πιέσεις είναι υψηλότερες από αυτές των υγρών του σώματος. Τα υγρά αυτά πριν απορροφηθούν προκαλούν πρόσθετη αφυδάτωση του οργανισμού.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ ΠΟΤΑ: Υποτονικά ποτά είναι εκείνα που κατασκευάστηκαν ειδικά στο να περιέχουν πολύ χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένων ουσιών και να διαθέτουν χαμηλότερες οσμωτικές πιέσεις με εκείνες των υγρών του σώματος, ούτως ώστε η ταχύτητα απορρόφησής τους από τον οργανισμό να είναι η ταχύτερη δυνατή.

Στα περισσότερα ενεργειακά ποτά δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεταξύ τους, στα συστατικά που περιέχουν. Τα συστατικά αυτά είναι συνήθως: Αεριούχο νερό, γλυκόζη, φρουκτόζη, καφεΐνη, ταυρίνη, γλυκουρονολακτόνη, βιταμίνες, ιχνοστοιχία, εκχυλίσματα Ginseng και Γκουαράνα, κ.ά.

Όλα τα ενεργειακά ποτά ανήκουν στην κατηγορία των υπερτονικών ποτών και συνεπώς δεν ενδείκνυνται για αναπλήρωση υγρών, ή πιο απλά για πραγματική ενυδάτωση του οργανισμού. Στην πραγματικότητα προκαλούν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αφυδατώνουν τον οργανισμό. Η αφυδάτωση μπορεί να ενισχύεται επιπρόσθετα και από τη δράση της καφεΐνης, η οποία είναι από τη φύση της διουρητική.

Η χρήση ενεργειακών ποτών, πριν και κατά την άσκηση, δεν ενδείκνυνται  για τους πιο κάτω λόγους:

  • Η κατανάλωση υψηλής συγκέντρωσης γλυκόζης πριν την άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα την αντίδραση του οργανισμού με την έκχυση ινσουλίνης, η οποία αναγκάζει τον οργανισμό να μεταπηδά από το ένα άκρο γλυκαιμικής κατάστασης στο άλλο, δηλαδή, από την κατάσταση της υπεργλυκαιμίας που βρίσκεται στην κατάσταση της υπογλυκαιμίας λόγω της μη ελεγχόμενης απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, με τα γνωστά αρνητικά της αποτελέσματα για την αθλητική απόδοση και όχι μόνο.
  • Η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν ενδείκνυται, επίσης, λόγω του ότι η αυξημένη συγκέντρωση του υγρού σε υδατάνθρακες και άλλες ουσίες δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφησή τους από το σώμα και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε ενεργειακό πλεονέκτημα κατά την ώρα της άσκησης ή τον αγώνα. Επίσης, η ύπαρξη αεριούχου νερού στο ποτό αποτελεί αυτομάτως αντένδειξη για άσκηση, λόγω της πρόκλησης γαστρεντερικών διαταραχών και άλλων αρνητικών επιδράσεων.
  • Η παρουσία, όμως, υψηλής συγκέντρωσης υδατανθράκων στα ενεργειακά ποτά παρέχει τη δυνατότητα αναπλήρωσης του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή. Η ύπαρξη όμως αεριούχου νερού στο ποτό, αναστέλλει προσωρινά το αίσθημα της δίψας, περιορίζοντας σημαντικά την κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Η παρουσία καφεΐνης και γκουαράνα στα ενεργειακά ποτά, καθώς και η υψηλή τους συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, επιβάλλει την προσεκτική κατανάλωση από ομάδες ευαίσθητες στα πιο πάνω συστατικά, όπως άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβητικούς, άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη, και στα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα πιο πάνω ποτά σαν συνηθισμένα αναψυκτικά.

Συστήνονται τα αθλητικά ποτά

Οι αθλητές και αθλούμενοι συστήνεται να καταναλώνουν αθλητικά ποτά τα οποία παρέχουν στον οργανισμό τα πιο κάτω πλεονεκτήματα:

Περιέχουν το κατάλληλο μείγμα και την ορθή αναλογία υδατανθράκων, ούτως ώστε από τη μια να μην διεγείρουν την έκχυση Ινσουλίνης και από την άλλη να επιτυγχάνουν ταχεία απορρόφηση και αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τον ιδρώτα. Η ορθή αναλογία υδατανθράκων κυμαίνεται από  6% - 8%. Περιέχουν την κατάλληλη συγκέντρωση σε ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το κάλλιο κ.λπ., που σε συνδυασμό με τη γλυκόζη επαναφέρουν την ορθή υδρική ισορροπία στον οργανισμό.

Τα αθλητικά ποτά δεν περιέχουν αέριο και λόγω της γεύσης τους προκαλούν την ανάγκη λήψης μεγαλύτερης ποσότητας υγρού στον αθλητή. Αυτό βοηθά στην πληρέστερη ενυδάτωση του οργανισμού τους.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το αίσθημα φυσικής και πνευματικής ευεξίας το οποίο αισθάνονται κάποιοι μετά από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, οφείλεται κυρίως στις διεγερτικές και ενεργειακές επιδράσεις των ουσιών που περιέχουν, όπως της καφεΐνης, του γκουαράνα και της γλυκόζης αντιστοίχως.

Η χρησιμοποίηση ενεργειακών ποτών από ενήλικες που είναι γνώστες των συστατικών που καταναλώνουν και θέλουν να νοιώθουν τις διεγερτικές και ενεργειακές επιδράσεις των ουσιών αυτών στο σώμα τους, δεν αποτελεί προς το παρόν πρόβλημα για την υγείας τους και μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν, με μέτρο όμως, τις γεύσεις τους, αφού πρώτα ελέγξουν με προσοχή τα συστατικά που περιέχουν, όπως και τις τιμές τους επίσης!

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το έσωσε στο φινάλε η Έβερτον - Έσπασαν καρδιές στο «Γκούντισον Παρκ»

Πολίτης Sports, 00:15 (τελευταία ενημέρωση 00:15)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Θυμήθηκε τις νίκες η Μπιλμπάο - Την λύτρωσε στο φινάλε ο Αντούριθ

Πολίτης Sports, 00:06 (τελευταία ενημέρωση 00:06)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Έδεσε» τον Φοντέν η Σίτι - Τρίβει τα χέρια ο Γκουαρντιόλα (pic)

Πολίτης Sports, 10.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή