Τι είναι αυτό που φταίει για τη φαλάκρα;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τριχόπτωση που παρατηρείται σε φυσιολογικές συνθήκες στους άνδρες με την πάροδο της ηλικίας, έχει χαρακτηριστική εικόνα

Του Αντώνη Σερδάρη

Κλινική Μαλλιών  HAIRLIFE CLINICS

Λευκωσία Τηλ. 22 499 111, Λεμεσός Τηλ. 25 385 000

http://www.hairlifeclinics.com

 

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας τα μαλλιά γεννιούνται, αναπτύσσονται αλλά και πεθαίνουν. Άρα λοιπόν, η απώλεια μαλλιών σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν σημαίνει και ότι θα εξελιχθεί σε φαλάκρα. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των τριχών που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους, με κανονικό όγκο μαλλιών από 90.000 - 130.000 τρίχες. Ο ρυθμός τριχόπτωσης -που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία- είναι κατά μέσον όρο 50 τρίχες την ημέρα, που όμως ξαναφυτρώνουν από τους ίδιους θύλακες μετά από λίγες εβδομάδες. Όταν όμως πέφτουν πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, τα μαλλιά αρχίζουν να αραιώνουν. Τότε είναι που μιλάμε για παθολογική τριχόπτωση.

Η «κλασική» φαλάκρα 

Η τριχόπτωση συχνά οφείλεται στη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μεταξύ τους παθήσεων. Η τριχόπτωση που παρατηρείται σε φυσιολογικές συνθήκες στους άνδρες με την πάροδο της ηλικίας, έχει χαρακτηριστική εικόνα. Η κορυφογραμμή της τριχοφυΐας πάνω από το μέτωπο αρχίζει να υποχωρεί σχηματίζοντας ένα κεφαλαίο «Μ». Οι τρίχες λεπταίνουν και στη συνέχεια αρχίζει να εμφανίζεται η χαρακτηριστική αραίωση στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Σταδιακά η απώλεια της τριχοφυΐας στις δύο αυτές περιοχές ενώνεται και με την πάροδο της ηλικίας εγκαθίσταται η γνωστή μορφή της φαλάκρας που παρατηρείται στο ανδρικό φύλο. 

Αιτίες τριχόπτωσης 

Οι αιτίες της τριχόπτωσης, είναι πολλές και διαφορετικές για κάθε άνθρωπο. Βασικός όμως παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Σε κάθε άτομο από τη γέννησή του υπάρχει ένας γενετικός κώδικας που μεταφέρεται από τους γονείς του και ο οποίος καθορίζει την ποιότητα των μαλλιών και την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής.

Πέραν όμως από την κληρονομικότητα, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι παθήσεις θυρεοειδούς, οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, η λήψη φαρμάκων,  η κακή διατροφή, οι κακές δίαιτες και το άγχος. Στα «φυσικά» αίτια, συμπεριλαμβάνεται η έκθεση στον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, την έντονη ακτινοβολία, ενώ επιτάχυνση της τριχόπτωσης προκαλεί και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ασφαλώς, δεν μπορούν να παραβλεφθούν και τα «μηχανικά» αίτια, αυτά δηλαδή που προκαλούμε με τις συνήθειές μας, όπως είναι η υπερβολική τριβή από το χτένισμα και το βούρτσισμα, η υπερβολική θερμότητα από πιστολάκια, τα ακατάλληλα σαμπουάν, η χρήση χημικών για βαφές και περμανάντ και τα κράνη που καταστρέφουν την κερατίνη και προκαλούν σπάσιμο της τρίχας, με αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών.

 


Επιστροφή
στην αρχή