Τι επιδιώκει η Κύπρος από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κύπρος στηρίζει τις βασικές προτάσεις της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο κρατά αποστάσεις από πιο φιλόδοξες προσεγγίσεις

Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης αποτελούσε το βασικό μενού της συζήτησης μεταξύ των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τέταρτη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη. 

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας, το κλαμπ των «7» μεσογειακών χώρων έχει ειδικό βάρος, καθώς περιλαμβάνει τρεις από τις τέσσερις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Η Κύπρος στηρίζει τις βασικές προτάσεις και ειδικά εκείνες που αφορούν την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ωστόσο κρατά αποστάσεις από πιο φιλόδοξες προσεγγίσεις, που οδηγούν σε μεγαλύτερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, όπως ένας ευρύς προϋπολογισμός ή η σύσταση θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη Ρώμη, η κουβέντα δεν μπήκε σε τόσο βαθιά νερά και η Κύπρος συνυπέγραψε τη δήλωση της συνάντησης που είχε τον τίτλο «Προώθηση της ΕΕ το 2018». Αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα κείμενο - πλαίσιο που περιγράφει τις προθέσεις των «7».

«Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στη διακήρυξη. Τα βασικά σημεία, που αφορούν άμεσα την Κύπρο, είναι τρία:

1ον Στο κείμενο τονίζεται ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Αποτελεί κλειδί ο πλήρης συνδυασμός της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) είναι απαραίτητα για την επίτευξη πιο βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ποιοτικής απασχόλησης και σύγκλισης.

Η μελλοντική ΟΝΕ θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτική, φιλική προς την ανάπτυξη και δημοκρατική, προκειμένου να εδραιωθεί περαιτέρω ο χώρος ευημερίας που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η ολοκλήρωση και η ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα. Θα πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν ένα κοινό ασφαλιστικό μέσο (σ.σ. backstop, ένας μηχανισμός τελευταίας καταφυγής για άντληση χρημάτων) για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων».

Το τελευταίο είναι σημαντικό για την Κύπρο, η οποία ακόμη ταλαιπωρείται από το στίγμα του bail in. Η απόφαση για την εισαγωγή του backstop έχει ληφθεί, αλλά η Γερμανία επιθυμεί να εφαρμοστεί όταν εκλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Εδώ το πρόβλημα είναι η Ιταλία, με τη Ρώμη να επείγεται, λόγω του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων ορισμένων τραπεζών.

2ον Στη δήλωση τονίζεται ότι πρέπει να προωθηθούν οι συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικής ικανότητας, με λειτουργία επενδύσεων και σταθεροποίησης εντός της νομισματικής ένωσης. Στόχος είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ικανότητάς της ευρωζώνης να αντιδρά σε οικονομικά πλήγματα. Αυτή η δήλωση ανοίγει τη συζήτηση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, συζήτηση που δεν είναι εύκολη. Πιο πιθανή εξέλιξη, την οποία στηρίζει και η Κύπρος, η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

3ον Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, ζητείται ένα φορολογικό πλαίσιο που θα παρέχει σωστά κίνητρα για δημοσιονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, αλλά και συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Στο ειδικότερο θέμα της εταιρικής φορολογίας (που εντάσσεται στο κεφάλαιο της ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς) υπάρχει μια χαλαρή αναφορά:

«Μπορεί να προβλεφθεί μια συντονισμένη πολιτική φορολογίας εταιρειών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα». Αυτό στην πράξη σημαίνει υλοποίηση όσων ήδη ισχύουν με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών.

Κοινωνία

Στο κείμενο των επτά ηγετών υπογραμμίζεται ακόμη ότι «είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία», και ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση».

Οι ηγέτες της Med 7 χαρακτηρίζουν προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την ανάγκη να τεθεί ως στόχος παράλληλα η βιώσιμη ανάπτυξη και μια Ευρώπη ικανή να εντάσσει στην κοινωνία όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

Για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζεται ότι είναι ανάγκη να βρει εφαρμογή ο κοινωνικός πυλώνας που προσδιορίστηκε στο Γκέτεμποργκ, στο επίπεδο της Ένωσης και των χωρών μελών, διότι «η προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης και η ενθάρρυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (...) είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που άφησε πίσω της η χρηματοοικονομική κρίση».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για συνάντηση Α. Κυπριανού - Τσαβούσογλου κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ

Πολίτης News, 07:13 (τελευταία ενημέρωση 07:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

Επιστροφή
στην αρχή