Τι απαντά η Πολεοδομία Πάφου για τις θαλασσινές σπηλιές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Πολεοδομία Πάφου αναφέρει ότι η ανέγερση έξι κατοικιών στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας γίνεται στη βάση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης.

Το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου αναφέρει ότι η ανέγερση έξι κατοικιών στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας γίνεται στη βάση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης και κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα και υπηρεσίες, των οποίων η θετική γνωμάτευση εξασφαλίστηκε πριν τη χορήγηση των πολεοδομικών αδειών.
 
Απαντώντας σε δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά το θέμα, το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου αναφέρει σε ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ότι το τεμάχιο όπου ανεγείρονται οι επαύλεις, εμπίπτει στη ζώνη παραθεριστικής της Πέγειας από το 2008, η οποία αποτελεί ζώνη ανάπτυξης, με επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης 15%, επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων δύο, επιτρεπόμενο ύψος 8.30 μ.
 
Αναφέρει ακόμα ότι το τεμάχιο αυτό επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από τη ζώνη προστασίας της παραλίας και γειτνιάζει με περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
 
Σύμφωνα με την Πολεοδομία, για το τεμάχιο αυτό, χορηγήθηκαν, μετά από αίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, δύο πολεοδομικές άδειες, που αφορούσαν η μια τη μετατροπή του χωραφιού σε οικόπεδο, ως απαιτείται από τη νομοθεσία πριν την οποιαδήποτε οικοδομική ανάπτυξη τεμαχίων και η άλλη, την ανέγερση έξι παραθεριστικών κατοικιών, που αποτελεί την επιτρεπόμενη χρήση για τη ζώνη αυτή.
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πριν τη χορήγηση των πολεοδομικών αυτών αδειών, έγιναν διαβουλεύσεις και εξασφαλίστηκε η θετική γνωμάτευση όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών, ανάμεσα τους και της Επιτροπής Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Επαρχιακού Μηχανικού Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου κ.α. Επίσης, έγινε διαβούλευση με τον Δήμο Πέγειας, με βάση τις απόψεις του οποίου, επιβλήθηκαν οι απαιτούμενες παραχωρήσεις στο δημόσιο (διεύρυνση οδικού δικτύου, κάθετος δημόσιος πεζόδρομος προς την παραλία για ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και περιμετρικό δημόσιο πράσινο για προστασία της ακτής, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Save Akamas: Διαμαρτυρία για την καταστροφή των θαλασσινών σπηλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώναξαν για τη σωτηρία του Ακάμα οι ακτιβιστές


 
Όπως τονίζεται, οι πολεοδομικές άδειες χορηγήθηκαν στις 16/5/2017, με τις οποίες επιτράπηκε ανέγερση έξι διώροφων κατοικιών, με βάση τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 15%, ύψος περί τα 8.00μ και με ειδικούς όρους για περιορισμό της ανάπτυξης, εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας και με ενσωμάτωση στις πολεοδομικές άδειες των όρων που επέβαλαν τα άλλα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι στη συνέχεια και λόγω του ότι διαφάνηκε κατόπιν χωρομετρικής εργασίας που έκαναν οι αιτητές ότι, μικρό μέρος του δημόσιου πρασίνου ενέπιπτε εντός της θάλασσας λόγω διάβρωσης, οι αιτητές κατόπιν προτροπής του Δήμου Πέγειας κατέθεσαν αίτηση και η Πολεοδομική Αρχή χορήγησε Έγκριση Τροποποιημένων Σχεδίων των πολεοδομικών αδειών, με την τροποποίηση της θέσης του δημόσιου πεζόδρομου προς την ακτή και του χώρου πράσινου ώστε αυτός να ευρίσκεται εκτός του διαβρωμένου μέρους του τεμαχίου χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται οτιδήποτε σε σχέση με την επιτραπείσα ανάπτυξη.
 
Καταλήγοντας, τονίζεται ότι η Πολεοδομική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εξετάζει την κάθε αίτηση, στη βάση των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας, διαβουλευόμενη και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τμημάτων, όπως έπραξε και στην παρούσα περίπτωση. Οι όποιες αποφάσεις της θα πρέπει να είναι νόμιμες και τεκμηριωμένες, γιατί αυτές (ειδικότερα οι αρνήσεις χορήγησης πολεοδομικών αδειών), υπόκεινται σε Ιεραρχικές Προσφυγές και Προσφυγές στο Ανώτατο καθώς και σε Αιτήσεις Αποζημιώσεων.

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

 


 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση ΟΠΕΚ με Μουσταφά Ακιντζί

Πολίτης News, 09:21 (τελευταία ενημέρωση 09:21)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Σπέχαρ με ΓΓ ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον

Πολίτης News, 09:12 (τελευταία ενημέρωση 09:12)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Bill Gates περιμένει στην ουρά για ένα μπέργκερ

Πολίτης News, 08:29 (τελευταία ενημέρωση 08:29)

Επιστροφή
στην αρχή