Θρίλερ η εθελούσια στο Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποκλείεται σχέδιο χωρίς τη σύμφωνο γνώμη των συντεχνιών - ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ανασκοπούν σε σημερινή τους συνάντηση το χθεσινό ναυάγιο

Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όσον αφορά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για απορρόφηση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, ούτε και χθες βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση της διεύθυνσης του Συνεργατισμού με τις συντεχνίες για προώθηση συμφωνημένου σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο η ΣΚΤ να τρέξει τελικά σχέδιο για εθελούσια έξοδο χωρίς της σύμφωνη γνώμη των συντεχνιών κερδίζει έδαφος, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, το γεγονός ότι αρχές Σεπτεμβρίου προσωπικό της ΣΚΤ θα μεταφερθεί στην Ελληνική μαζί με εργασίες του Συνεργατισμού δεν αφήνει πολλές επιλογές και όλα δείχνουν πως η ΣΚΤ θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών τις πρόνοιες του σχεδίου, δίδοντας περίοδο τριών περίπου εβδομάδων στο προσωπικό για να επιλέξει εάν επιθυμεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την τράπεζα. Όπως γράψαμε ξανά, στόχος του σχεδίου είναι η εθελοντική αποχώρηση από τη ΣΚΤ 900 εργαζομένων από σύνολο 2.700 περίπου.

Γύρω στους 1.100 εργαζόμενους θα μεταφερθούν στην Ελληνική, ενώ οι υπόλοιποι 700 θα συνεχίσουν να εργάζονται στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων που θα δημιουργηθεί.

Οι συντεχνίες, όπως πληροφορείται ο «Π», ζήτησαν και χθες διευκρινίσεις για το οργανόγραμμα του φορέα αλλά και για τον αριθμό των καταστημάτων της ΣΚΤ που θα κλείσουν, προκειμένου το προσωπικό του Συνεργατισμού να έχει ενώπιόν του όλες τις πληροφορίες πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις, χωρίς όμως να λάβουν απαντήσεις.

Αγκάθι στο μεταξύ παραμένει και το ύψος των αποζημιώσεων που θα προσφέρει το σχέδιο για εθελούσια έξοδο, με τη ΣΚΤ να μην αλλάζει ούτε χθες την πρότασή της για ελάχιστη αποζημίωση τις 20 χιλ. και μέγιστη τις 170 χιλ. ευρώ. Η φόρμουλα για υπολογισμό των αποζημιώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ και επιβεβαίωσαν συνδικαλιστικές πηγές, προνοεί τα χρόνια υπηρεσίας διαιρούμενα διά τέσσερα επί τον ετήσιο μισθό κάθε εργαζόμενου.

Στο μεταξύ, ως αποτέλεσμα του χθεσινού ναυαγίου, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ανασκοπούν σήμερα την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα. «Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι σε όλους μας, θεωρώ ότι ευθύνες έχει και η τράπεζα η οποία δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση που μας μετέφερε την προηγούμενη φορά αναφορικά με τους αριθμούς, αλλά και δεν μας έχει δώσει απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει», ανέφερε χθες εκ μέρους της ΣΕΚ ο Ελισσαίος Μιχαήλ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον διάλογο. Για αδιέξοδο μίλησε και ο Σάββας Τούλουπος (ΠΕΟ) αλλά και ο Ανδρέας Λουκά (ΠΑΣΥΔΥ).

Σε δικές του δηλώσεις ο γ.γ. της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης, επιβεβαιώνοντας επίσης το αδιέξοδο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων επαφών. Αργότερα χθες η ΕΤΥΚ με ανακοίνωσή της προειδοποίησε στο μεταξύ εκ νέου για λήψη μέτρων εφόσον ασκηθούν οι πιέσεις. «Στη συνάντηση προειδοποιήσαμε, για άλλη μια φορά, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εξάσκηση άμεσων ή έμμεσων πιέσεων / εκβιασμών προς τους συναδέλφους για να ενταχθούν στο σχέδιο, η οργάνωσή μας δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της απεργίας», ανέφερε σε εγκύκλιό της.


Επιστροφή
στην αρχή