Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 24/04/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η συνάντηση Αναστασιάδη –Ακιντζί θα κρίνει τη συνέχεια και θα σταθμίσει το μομέντουμ - Η πελλάρα δεν πάει πάνω στα βουνά.

Γράφει ο Θουκύς


• Έγραφε η φιλτάτη διευθύντρια του γραφείου του Άντρου Κυπριανού, και προσφιλής νύφη του Δημήτρη Χριστόφια, στο Facebook τη βδομάδα που πέρασε: «Ενας Λίλλης και ένας Λωλος. Για κάθε Μουσκο/Μιαμηλιωτη/Βασίλειου και τα ρέστα, ένας Βενιζέλος. Για κάθε Βέργα/Λουρουτζιατη/Κουλλαπη και τα ρέστα, ένας Βενιζέλος. Δεν θα σας περάσει! Το ΑΚΕΛ θα είναι καρφί στο μάτι σας». Ουάαααααααααααου!(δις). Έχει και ποιητικό οίστρο η φιλτάτη, σε βαθμό που κόβεις φλέβα. Μόνο ένα -δυο σχόλια να κάνουμε αν μας επιτρέπει η Μεγάλη Κυρία του ΑΚΕΛ. Οκ παράγινε το κακό με το Βενιζέλο. Δεν είναι η συτζιά του μαύρου. Ας αναλάβει η ηγεσία του ΑΚΕΛ και τις δικές της ευθύνες. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι σωστό να κάνει τον αχάπαρο για τις εισφορές. Οφείλει να μιλήσει. Ούτε αρμόζει στον Άντρο Κυπριανού να παριστάνει το δικηγόρο του κ. Ζανέτου για να διευκρινίσει πότε ξεχνά και πότε θυμάται. Θα θέλαμε βέβαια να κάνουμε και μια ερώτηση επί της ουσίας. Γιατί το ΑΚΕΛ στηρίζει μόνο το Βενιζέλο; Αν δεν κάνουμε λάθος, στην Πάφο επίσης διώκονται τα μέλη της επαρχιακής επιτροπής Σιαηλής και Βασιλείου. Γι αυτά τα δύο στελέχη δεν έχει άραγε να πει κάτι η διευθύντρια του γραφείου του Άντρου Κυπριανού; Κάτι ρε παιδί μου, μια διευκρίνιση, μια νύξη, μια σταλιά ακελικής συμπαράταξης, ένα συντροφικό χάδι, έστω ένα σλόγκαν του τύπου Je suis Sailis! Τα παιδιά αυτά είναι πολιτικοί κρατούμενοι ή όχι; Γιατί δεν κηρύττεται ανένδοτος και για τα δύο αυτά ανώτερα στελέχη του ΑΚΕΛ στην Πάφο; Γιατί μόνο για τον κ. Ζανέτο πέφτουν βροχή τα τηλεφωνήματα στον Πρόεδρο, στο γενικό εισαγγελέα και στην Πινδάρου; Ο γράφων γνωρίζει ότι θα φάει και πάλιν το ξύλο της αρκούδας από διάφορους έμμισθους. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να βγάλουν το ψωμί τους. Αλλά διευκρινίζω. Δεν με αφορούν αυτοί που μετέτρεψαν το ΑΚΕΛ σε μασονική στοά. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι ένα κόμμα ή σχήμα το οποίο να μπορεί να εκπροσωπήσει την συντριπτική πλειοψηφία των τίμιων Αριστερών. Το ΑΚΕΛ με εξαίρεση μερικά στελέχη του, δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Όσο κιαν σας φαίνεται παράξενο, το μόνο όχημα αλλαγής στη σημερινή Αριστερά που δραστηριοποιείται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ένας πυρήνας ιδεολογικοποιημένων φιλάθλων της Ομόνοιας. Το αίτημα τους για «απελευθέρωση» δεν αφορά μόνο τη διαχείριση ενός Σωματείου, αλλά είναι κλοτσιά στα οπίσθια μιας διεφθαρμένης νομενκλατούρας. Η οποία όχι μόνο τα παίρνει χοντρά από κεφαλαιοκράτες αλλά κλέβει ακόμα και τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων.

• Στις διάφορες Πολιτείες της Αμερικής ο γενικός εισαγγελέας εκλέγεται κατευθείαν από το Λαό, αλλά πιστέψτε με παρόλη την πολιτική νομιμοποίηση που έχει, μιλά πολύ λιγότερο από το δικό μας. Ο δικός μας γενικός εισαγγελέας, νάναι καλά ο άνθρωπος και να κάνει τη δουλειά του, αλλά νομίζουμε το παρατράβηξε με τους νόμους που ψήφισε η Βουλή. Η Κυβέρνηση και η Βουλή με βάση το Κυπριακό σύνταγμα είναι εξουσίες, που εκλέγονται κατευθείαν από το Λαό. Ο γενικός εισαγγελέας είναι θεσμός που διορίζεται και επιπλέον με βάση το σύνταγμα είναι σύμβουλος της Προεδρίας και ενίοτε και της Βουλής. Οπότε όσο κιαν έχει δίκαιο δεν νομιμοποιείται να βγαίνει δημόσια και να κριτικάρει τις δύο εξουσίες με τον τρόπο που έδειξε ότι θέλει να τις κριτικάρει. Για παράδειγμα αναφώνησε «ντροπή» σε μια δήλωση του Προέδρου, ενώ για τους βουλευτές εκτός από ανεύθυνους, μόνο ηλίθιους δεν τους είπε. Επί της ουσίας μπορούμε να συμφωνούμε με το γενικό εισαγγελέα. Όμως του θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες έπαυσε το βοηθό του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Εμείς απλώς του το θυμίζουμε, εκτός κιαν δεν τον ενδιαφέρει. Και μπορεί να μην τον ενδιαφέρει γιατί έχει πολιτικές φιλοδοξίες και επ αυτού ειλικρινά δεν έχουμε κανένα σχόλιο, παρά μόνο ευχές. Άντε Κύριε Κληρίδη μου, να σε δούμε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω η δική μου ευχή να πιάνει. Όχι όπως της γιαγιάς μου. Όταν ήμουν μικρός μου ευχήθηκε να γίνω Πρόεδρος, αλλά τελικά κατέληξα να γράφω παραπολιτικά σε εφημερίδα!

• Οι τουρκικές εφημερίδες βουίζουν περί αντικατάστασης του Αχμέτ Νταβούτογλου. Διαρροές πάνε κι έρχονται από το γραφείο του Ερντογάν ότι αναζητείται αντικαταστάτης του Νταβούτογλου, διότι ο μεγάλος είναι δυσαρεστημένος μαζί του. Τους ισχυρισμούς μάλιστα αυτούς επιβεβαίωσε και σχολιαστής του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου Star. Όπως φαίνεται ο Νταβούτογλου θα αντικατασταθεί κατά το Μάιο, είπε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Meydan, ο Νταβούτογλου δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει τη θέση του Πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές του 2019. Κατά πάσα πιθανότητα το ΑΚΡ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού. Υπάρχουν φήμες που θέλουν ως εκλεκτό του Ερντογάν τον Μπεκίρ Μποζντάγ, αλλά παίζουν και οι Αμπντούλχαμιτ Γκιουλ ή ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν ή ακόμα και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ. Πάντως δεν αποκλείεται ο Νταβούτογλου σε περίπτωση που φύγει από το ΑΚΡ να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους δυσαρεστημένους του κόμματος όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Σαντουλάχ Εργκίν, κάτι βέβαια που θα οδηγήσει στη διάσπαση του ΑΚΡ.

• Η πελλάρα δεν πάει πάνω στα βουνά. Η Νορβηγίδα Υπουργός Μετανάστευσης, Sylvi Listhaug, προκειμένου να δοκιμάσει δήθεν την εμπειρία των προσφύγων, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα με βάρκα, επιχείρησε να κάνει το ίδιο. Στη διαδρομή έπεσε στη θάλασσα και περίμενε τη διάσωσή της. Μερικά λεπτά αργότερα, ομάδες διάσωσης της Νορβηγίας τη «διέσωσαν» και τη μετέφεραν ...σώα και αβλαβή στην παραλία. Η Υπουργός, σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε «πολύ ιδιαίτερη» τη συγκεκριμένη εμπειρία, αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη βρήκαν «ντροπιαστική» και «υποτιμητική» για τους πρόσφυγες.

• Τί μας λέει η Δημοσκόπηση που παρουσίασε την Παρασκευή ο Γιάννης Μαυρής στο ΡΙΚ. Νομίζω συνάγονται 4 αβίαστα συμπεράσματα: Πρώτον στο Κυπριακό, το πολιτικό κλίμα σήμερα είναι τρεις φορές καλύτερο σε μετρήσιμα ποσοστά απ΄ ότι ήταν το 2011. Δεύτερον, ως προς τα κόμματα, ο ΔΗΣΥ έχει σαφή ποιοτική υπεροχή και παίζει χωρίς αντίπαλο. Τρίτον, η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι οικονομικά στέκει καλύτερα από το 2011. Αυτό μάλλον οφείλεται ότι στο θέμα οικονομία και διακυβέρνηση το ΑΚΕΛ και οι μικροί είναι χωρίς πρόταση και με προσέγγιση εκτός τόπου και χρόνου. Ο κόσμος θεωρεί ότι σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι το 2011, που η κρίση ήταν ακόμη στην αρχή. Τέταρτο, λόγω του ότι στο κεφάλαιο της οικονομίας το ΔΗΚΟ αποδείχθηκε σχετικά σοβαρό, στηρίζοντας την κυβέρνηση στα δύσκολα, μάλλον θα συγκρατήσει πολύ μεγάλο μέρος των ποσοστών του και θα εξακολουθήσει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στο χώρο του Κέντρου. Και κάτι οξύμωρο. Όλοι φωνάζουν για την κρίση αλλά στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι θεωρούν ότι το μνημόνιο τελικά ήταν καλό!

• Με αναγωγή των αναποφασίστων (εάν βεβαίως το μοντέλο λειτουργήσει αναλογικά) τότε σχεδόν όλοι (μικροί –μεγάλοι) μπαίνουν στη Βουλή με βάση τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ. Ο ΔΗΣΥ με ένα ποσοστό κοντά στο 35% το ΑΚΕΛ κοντά στο 25% το ΔΗΚΟ με 12-13% ΕΔΕΚ και Λιλλήκας κοντά στο 6% και οι Οικολόγοι και Θεοχάρους κοντά στο 4%. Βεβαίως οι μικροί ξεφουσκώνουν πάντα προς το τέλος οπότε αναμένεται παιχνίδι. Για τους πολύ μικρούς πάντως υπάρχει μια διαφορά. Αν μπει ο Περδίκης θα είναι άθλος. Αν μπει η Θεοχάρους με τα ποσοστά που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις θα είναι τεράστια αποτυχία. Βεβαίως υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον. Η καθαρά διαφαινόμενη πρωτιά του ΔΗΣΥ. Είναι το κόμμα της συμπολίτευσης, αλλά είναι πρώτο με διαφορά. Ο Φούλλης είναι σκληρός με τη δημόσια υπηρεσία αλλά με βάση τα όσα έχουμε μπροστά μας δεν εισπράττει κόστος. Κάποιοι λένε θα φανεί στη συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος εμπιστεύεται γενικά την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αφού αν μη τί άλλο βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

• Πίσω από κάθε θετική ψήφο που προστέθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση του ΡΙΚ υπέρ της οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης βρίσκεται η σοβαρότητα και το γινάτι του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Το ξαναγράψαμε. Είτε διαφωνεί κάποιος ή όχι στη φιλοσοφία με το Χάρη τουλάχιστον ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις. Επέμεινε με κόστος σε ένα πρόγραμμα, είχε συνεχώς την επιστολή παραίτησης του στην τσέπη και κατάφερε να βγάλει άκρη. Πίσω από αυτόν ο λιγότερο εμφανής Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο υφυπουργός έδωσε και δίνει τη μάχη για εκσυγχρονισμό γιατί τον πιστεύει. Αν θα τα καταφέρει ή όχι αυτό θα εξαρτηθεί από τον πολιτικαντισμό και βεβαίως τη διαπλοκή των κομμάτων.

• Κρίσιμη μέρα αύριο για το Κυπριακό. Η συνάντηση Αναστασιάδη –Ακιντζί θα κρίνει τη συνέχεια και θα σταθμίσει το μομέντουμ. Υπό κάποιες συνθήκες ο Αιντα αύριο θα διαβάσει μια μακροσκελή ανακοίνωση ή θα πει τα τετριμμένα. Στη συνάντηση δεν θα είναι παρών ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έτσι θα τον αντικαταστήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

• Αυτό που γράφουμε έχει τη σημασία του παρά το ότι προέρχεται από ανεπίσημες πηγές του Ηλέκτωρα. Μας είπαν λοιπόν ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας ήθελε να έρθει στην Κύπρο –και ενημέρωσε τη Νομική Υπηρεσία- για να δώσει κατάθεση, όντας σίγουρος ότι με αυτά που έχει να πει θα ήταν σίγουρα μάρτυρας κατηγορίας. Κάποιοι στην Κύπρο του είπαν ότι δεν κάνουν συμφωνίες και ότι προτιμούν να του βγάλουν ένταλμα. Μήπως κάποιοι δεν τον ήθελαν αυτή την περίοδο στην Κύπρο; Και κάποιος τους βοήθησε; Το ερώτημα θα αιωρείται τεράστιο αν τελικά ο Μπόμπολας καταφέρει να μην έρθει τελικά στην Κύπρο πετυχαίνοντας εκδίκαση του στην Αθήνα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή