Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 31/07/2016

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Για το κούρεμα ο κ. Ορφανίδης μάς είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση
  • Ενεφανίσθη μετά από καιρό ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης για να μας πει ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μας μίλησε και για τον ELA για να μας πει ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν συνάδει με το εποπτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος. «Κάτι πήγε λάθος με τον ELA», είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως μάς δουλεύει, διότι είναι από το 2011 που έπαιρνε ELA η Λαϊκή με δικά του στοιχεία και επί της δικής του εποπτείας. Μάλιστα ο κ. Ορφανίδης, στο πλαίσιο του λεγόμενου στρατηγικού σχεδίου διάσωσης της Λαϊκής, ζητούσε ELA για να αποτρέψει το κλείσιμο της Λαϊκής, προβλέποντας μάλιστα 500 εκατ. κέρδη στα επόμενα τρία χρόνια!!! Για το κούρεμα ο κ. Ορφανίδης μάς είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση και διερωτήθηκε εάν γνώριζε κανένας στην ΚΤΚ ότι τα νούμερα της PIMCO ήταν λανθασμένα. «Αυτό δεν το ξέρουμε επίσημα γιατί δεν μας έχει πει η ΚΤΚ τι ακριβώς έχει συμβεί», ανέφερε, επικαλούμενος τα διαφορετικά στοιχεία της BlackRock η έκθεση της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την ΚΤΚ, όπως είπε. Βεβαίως ο κ. Ορφανίδης δεν είπε το αυτονόητο: Ότι για να μην γίνει κούρεμα έπρεπε να βάλει η κυβέρνηση στις τράπεζες 9 δισ. Ποιος θα τα πλήρωνε; Για να μην γίνει κούρεμα έπρεπε να είχαμε υγιείς τράπεζες, που δεν είχαμε, και αυτός ήταν διοικητής. Για τις ζημιές που υπέστησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές τράπεζες έχασαν αρκετά κεφάλαια, εξακολουθούσαν να ήταν φερέγγυες. Μας δουλεύετε κύριε! Είπε επίσης ότι παρά το ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν «παττισμένη», κατά την έκφρασή του, αυτή που στο τέλος της ημέρας έκλεισε ήταν η Λαϊκή. Μόνο που η Λαϊκή ήταν παττισμένη από το 2011. Ο κ. Ορφανίδης έκανε τότε νομοσχέδιο με τον Κίκη Καζαμία να κρατικοποιήσουν τη Λαϊκή την παραμονή του κουρέματος των ομολόγων. Ύστερα από εννέα μήνες, την ημέρα που ο Χριστόφιας διόρισε τον Πανίκο Δημητριάδη, κατάγγειλε τον Χριστόφια για το κούρεμα των ομολόγων. Η ομιλία Ορφανίδη βασικά κινήθηκε στην κλασική γραμμή της αποποίησης ευθυνών. Με κάθε τρόπο επιχείρησε να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες που ήταν εξίσου μεγάλες ως επόπτης των τραπεζών. Είμαστε δε σίγουροι ότι αν ο Χριστόφιας τον επαναδιόριζε, δεν θα έλεγε τίποτα. Τέλος, για τον Βγενόπουλο και την τριπλή συγχώνευση που ενέκρινε ο ίδιος, δεν είπε τίποτα. Ασχολήθηκε μόνο με τα ομόλογα. Για τα άλλα 4,5 δισ., κύριε Ορφανίδη μας;
  • Ορθώς το Υπουργικό Συμβούλιο άδειασε τον γενικό εισαγγελέα και έδωσε τα χρήματα της αποζημίωσης για το Μαρί στην οικογένεια Κρόκου. Μπράβο Νίκαρε. Την επομένη ο Κώστας Κληρίδης τα μάσαγε στον Άλφα αλλά και πάλιν δεν έπεισε. Για τον κόσμο με το κοινό αίσθημα δικαίου τα πράγματα είναι απλά. Η Νομική Υπηρεσία πήγε να περικόψει την αποζημίωση μισού εκατ. στα παιδιά της οικογένειας του αδικοχαμένου Κρόκου, ενώ κίνησε αγωγή εναντίον του «Πολίτη» ύψους επίσης μισού εκατ. ευρώ, επειδή, όπως υποστήριξε, του θίξαμε την υπόληψη. Αναφερόμαστε στις δηλώσεις που έκανε ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Λουκής Λουκαΐδης ότι είναι «νεαρός και άπειρος νομικός» ως συνέχεια δημοσιεύματος του «Φιλελευθέρου». Στον «Φιλελεύθερο» δεν κίνησε αγωγή! Εν ολίγοις, το ορφανό του Κρόκου δεν μπορεί να πάρει το μισό εκατ., διότι είναι υπερβολικό, η υπόληψη όμως του γενικού εισαγγελέα αξίζει μισό εκατ. ευρώ.
  • Εκτόξευση του κυπριακού ακαθάριστου εισοδήματος στα 40 δισ. ετησίως προβλέπει ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Αλέξανδρος Αποστολίδης σε δηλώσεις του στο Capital.gr. Ανέφερε μάλιστα πως με λύση του Κυπριακού αναμένεται να παρουσιαστούν αξιόλογες και σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης, της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών. Επεσήμανε επίσης ότι τα πρώτα δύο χρόνια της λύσης αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στον τομέα του τουρισμού και θα υπάρξει άμεση ανάπτυξη γενικότερα. Μετά το πέρας των 20 χρόνων από την επίτευξη λύσης, οπότε και θα σταθεροποιηθεί το πολιτικό κλίμα της Κύπρου, θα παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στο εισόδημα του μέσου Κύπριου, σε διαφορετικό βαθμό αν πρόκειται για Ελληνοκύπριο ή για Τουρκοκύπριο. Βεβαίως οι λογικές και συνάμα σοβαρές αυτές προβλέψεις πρέπει γίνονται υπό μία σοβαρή προϋπόθεση. Ότι θα λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια της λύσης ως ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος. Αν Ε/Κ και Τ/Κ ενώσουν δυνάμεις είναι σίγουρο ότι θα πάμε καλά. Αν ενώσουν τις διαφθορές τους και την ανοησία που τους δέρνει διαχρονικά, τότε κλάφτα Χαράλαμπε.
  • Σε περίπτωση λύσης, μια από τις πιο λογικές επιλογές που εξετάζονται για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας θα ήταν η εκλογή των εκ περιτροπής Προέδρων με την κάθοδο των υποψηφίων σε κοινά ψηφοδέλτια, με κοινή ψηφοφορία και από τις δύο κοινότητες. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε ποιος θα συμμαχούσε με ποιον, με κοινό πολιτικό πρόγραμμα και θέσεις. Σχεδόν σίγουρα θα διεκδικήσουν ξανά, αυτή τη φορά μαζί, οι Αναστασιάδης - Ακιντζί. Στην αριστερή αντιπολίτευση ο Ταλάτ θεωρείται παρελθόν καθώς αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, για αυτό θα μπορούσαμε να δούμε τον Άντρο Κυπριανού σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Τουφάν Ερχουρμάν. Από την… «κεντρώα» αντιπολίτευση, οι κοινωνικές σχέσεις Νικόλα - Σερντάρ είναι ήδη γνωστές, και εύκολα οι δύο ΔΗΚΟϊκοί μπορούν να βρουν κοινές συνισταμένες (εδώ έχουν βρει με όλα τα κόμματα σε κάθε πλευρά από καιρού εις καιρόν). Το ερώτημα είναι ποιος θα φλερτάρει επιτυχώς τον Κουντρέτ Όζερσαϊ. Η Ελένη Θεοχάρους θα μπορούσε να το επιδιώξει (όμως η επιμονή της στη ρητορική του 1960 μάλλον την φέρνει πιο κοντά στον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, τον Έρογλου και τους διαδόχους της ΤΜΤ), ο Γιώργος Λιλλήκας ίσως νιώθει και κάποια ταύτιση, όμως άλλος είναι ο πονηρός πολιτικός που μπορεί να τα βρει με τον πρώην διαπραγματευτή… ο Αβέρωφ. Για το 2023 βέβαια!
  • Η Ελενάρα η Θεοχάρους δεν τίμησε την πρόσκληση που της έστειλε ο Αναστασιάδης να παραστεί στη σύνοδο των αρχηγών στο Προεδρικό. Η Ελενάρα προτίμησε να μεταβεί στη Ρουάντα με το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Ούτως ή άλλως και η ίδια γνωρίζει ότι στο Εθνικό δεν θα εκπροσωπούσε κανέναν. Κατέβηκε στις εκλογές για να κάνει πρόεδρο της Βουλής και αρχηγό κόμματος τον Συλλούρη.
  • Οι Αναστασιάδης - Ακιντζί δεν τίναξαν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή όπως πολλοί φοβούνταν. Οι παράμετροι για το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που συζήτησαν ήταν μέσα στα όρια μιας πολιτισμένης συζήτησης. Στα υπό συζήτηση τρία θέματα το δυσκολότερο θα είναι το εδαφικό, γι' αυτό και η τ/κ πλευρά ζητά το θέμα να κλείσει στο εξωτερικό, είτε στην Ελβετία είτε στη Νέα Υόρκη. Όσο το συζητάμε στην Κύπρο η τ/κ θέση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ο χάρτης Ανάν και η ε/κ ότι πρέπει να δοθεί έδαφος μεγαλύτερο του χάρτη Ανάν. Σε μια ώριμη χώρα, το εδαφικό βέβαια θα ήταν δευτερεύον θέμα από τη στιγμή που έχουν γίνει αποδεκτές οι 4 βασικές ελευθερίες. Όμως δεν είμαστε πολιτισμένη χώρα και έτσι το έδαφος παίζει τον ρόλο του. Αυτό ισχύει από τη στιγμή που η κάθε κοινότητα έχει στο μυαλό της το πλάνο Β. Δηλαδή αν αποτύχει η ομοσπονδία στα επόμενα χρόνια.
  • Το πραξικόπημα στην Τουρκία αν επιτύγχανε δεν θα έκανε ευτυχισμένους μόνο τους στρατηγούς στην Άγκυρα αλλά και κάποιους Τουρκοκύπριους πολιτικούς οι οποίοι δεν θέλουν με τίποτα λύση. Βεβαίως αυτό κάποιοι -και εδώ αναφερόμαστε στον Νικόλα Παπαδόπουλο- στις ελεύθερες περιοχές δεν θέλουν να το κατανοήσουν. Ο κ. Νικόλας κάθε τρεις και λίγο επικαλείται διάφορα δημοσιεύματα του «Πολίτη» ότι ο Ερντογάν είναι προτιμότερος από τους στρατηγούς, για να μας κατατροπώσει... νομίζει. Εμείς του λέμε ευθαρσώς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αν θέλει λύση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη διότι επικράτησε ο Ερντογάν και όχι οι στρατηγοί. Με τους στρατηγούς το παράθυρο της λύσης θα είχε κλείσει την επόμενη μέρα. Εκτός βέβαια κι αν αυτό θέλουν και κάποιοι Ε/Κ. Να κλείσει κάθε προοπτική λύσης για να μπορούν να κάνουν λόγο για plan Β και να καταστρώνουν σχέδια για τις προεδρικές του 2018!
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή