Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 29/05/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κάποιοι μιλούσαν για πλουραλισμό κομμάτων και δημοκρατίας και ψήφισαν μικρά κόμματα. Αχταρμάδες κόμματα βασικά, χωρίς καμιά συνοχή και χωρίς ιδεολογία

* Το στέλεχος του Κινήματος Αλληλεγγύη Έρμος Κρίστη Δωρίτης με μια τοποθέτησή του στο facebook την περασμένη Δευτέρα άνοιξε τον κύκλο των πρώτων μουρμουρητών. Μαζευτήκαμε όλοι γύρω από τη Θεοχάρους, γράφει με λίγα λόγια ο κ. Δωρίτης, και κάναμε ένα κόμμα με 5,2%. Κάποιοι όμως μας κορόιδεψαν. Γιατί; Διότι και στις 3 θέσεις βουλευτών εξελέγησαν άτομα του ΕΥΡΩΚΟ. Εννοεί τους κ. Συλλούρη, Γιώργο Παπαδόπουλο και Μιχάλη Γιωργάλλα, τους οποίους μάλιστα κατηγορεί ότι εργάστηκαν συντεχνιακά με μονοσταυρίες, χρησιμοποιώντας έτσι το Κίνημα Αλληλεγγύη για να ικανοποιήσουν την πολιτική τους ματαιοδοξία. Βεβαίως, στον κύριο Δωρίτη θα πρέπει να επισημανθεί και κάτι αυτονόητο. Ότι την τρίτη έδρα θα την έπαιρνε κανονικά η κυρία Θεοχάρους, αλλά την εγκατέλειψε για να κρατήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσο για τη συμπεριφορά των ΕΥΡΟΚΟϊκών... ήταν αναμενόμενη. Το θέμα βέβαια πήγε στην παράταση. Η κ. Θεοχάρους ζήτησε από τον Συλλούρη τη μία έδρα (διά της αποποίησής της στη Λεμεσό από τον Παπαδόπουλο), ενώ η ίδια πιέζεται, αν το αίτημά της δεν γίνει αποδεκτό, να κρατήσει τελικά την έδρα και να παραμείνει στην Κύπρο. Θα μπορούσε και να το έκανε αν της έταζαν την προεδρία της Βουλής, αλλά και γι’ αυτήν ήδη ο Συλλούρης ήδη έχει κάνει επαφές με τον Νίκαρο και τον Αβέρωφ. Η στήλη προβλέπει ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σε πεντέξι μήνες θα προκύψει στην Αλληλεγγύη και κανένα συνέδριο στο πλαίσιο του οποίου μέσα από εκλογική διαδικασία ο Συλλούρης θα αναδειχθεί και πρόεδρος. Διότι βέβαια ...η Ελενάρα θα πρέπει να διαφυλαχθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Και τότε να δεις κλάμα.

* Ολόκληρη την Κύπρο αλώνισε τις τελευταίες μέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Φαντάζομαι ότι αυτό το έκαναν και άλλοι πολιτικοί. Είδε τον κάθε βουλευτή που δεν επανεκλέγηκε. Είδε τον κάθε έναν από τους υποψήφιους βουλευτές που δεν επανεκλέγηκε. Είδε όλους τους εθελοντές που δούλεψαν για το κόμμα και τους ευχαρίστησε θερμά. Με λίγα λόγια, έχοντας αποκτήσει τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης, μπήκε στα παπούτσια των άλλων και τους είπε έναν λόγο παρηγορητικό. Για όλους εμάς που δεν έχουμε αυτού του είδους την εμπλοκή με την πολιτική, αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται ότι γίνεται εκ του περισσού. Είναι όμως αναγκαία, αν θέλεις να κρατήσεις ένα κόμμα ενωμένο. Διότι το κόμμα δεν είναι οι 18 βουλευτές που εξέλεξες, αλλά και τα εκατοντάδες στελέχη που το στηρίζουν. Βεβαίως υπάρχει και μια δυσκολία. Κάποια στελέχη δεν χρειάζονται μόνο έναν λόγο παραμυθίας. Διεκδικούν και κάποια θέση. Και η πίεση είναι μεγάλη άμα είσαι το κόμμα της κυβέρνησης. Εν ολίγοις, Αναστασιάδη κάτσε στο τηλέφωνο και περίμενε.

* Τους το ξεκαθάρισε ο Άντρος Κυπριανού στο ΑΚΕΛ ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Από την άλλη βέβαια η προεδρία της Βουλής δεν θα του καθόταν και άσχημη. Κατά την άποψή μας θα τον βοηθούσε να κτίσει προσωπικό προφίλ, κάτι βεβαίως που θα αντανακλούσε και στο κόμμα. Θα μπορούσε επίσης ως πρόεδρος της Βουλής ακόμα και να παραιτηθεί για 2 λόγους: πρώτον, γιατί πρέπει να είναι πρόεδρος όλων των βουλευτών. Δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επιτρέψει στο ΑΚΕΛ να μπει σε διεργασίες αναδιοργάνωσης. Όλα αυτά βέβαια για όσους θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να αποκτήσει ως διά μαγείας αυτή την ευελιξία. Αυτά τα πράγματα μάλλον δεν γίνονται για έναν απλό λόγο. Το ΑΚΕΛ κινείται ακόμα στη λογική ενός διπολικού δόγματος ανάγνωσης της πολιτικής σκηνής, το οποίο εκπορεύει ντιρεκτίβες. Οι συνεδριακές αποφάσεις του ΑΚΕΛ είναι όπως την Αγία Γραφή. Χριστιανοί στο θρήσκευμα, κομουνιστές στην ιδεολογία. Έτσι, οι ντιρεκτίβες του κόμματος είναι όπως τις 10 εντολές: Τίμα τον Δημήτρη και τον Άντρον ως σεαυτόν. Ου κλέψεις ειμή διά το κόμμα. Ου ψευδομαρτυρήσεις ειμή το κόμμα ανάγκην έχει. Βεβαίως υπάρχει και ενδεκάτη εντολή του Δημήτρη Χριστόφια: "Μη ετέρα γυνή το εσώβρακον σου ορά πλην της ημετέρας συμβίας". Εν κατακλείδι; Για το ΑΚΕΛ θα ήταν μια κορυφαία υπέρβαση μια συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν το κάνει, μάλλον κάτι έμαθε. Αν δεν το κάνει, θα είναι στην πράξη ένα φθίνον εργατικό κόμμα με κομουνιστική ρητορική, επιτρέποντας στον μεσαίο εθνικιστικό χώρο να μοιράζει παιχνίδι, κλέβοντας κυρίως τους δικούς του ψηφοφόρους. Ακόμα και στη λογική των πατριωτικών και προοδευτικών δυνάμεων να κινηθεί, το μόνο κόμμα με το οποίο μπορεί να συνεργασθεί είναι ο ΔΗΣΥ για να λύσει το πρωτεύον θέμα, που είναι το Κυπριακό. Την επομένη της λύσης όλοι οι μεσαίοι εθνικιστές θα ψάχνουν το λάθος και το ΑΚΕΛ ως αριστερό κόμμα θα μοιράζει ξανά παιχνίδι, βρίσκοντας την ταξική του αντιπαράθεση με τον ΔΗΣΥ. 

* Κάποιοι μιλούσαν για πλουραλισμό κομμάτων και δημοκρατίας και ψήφισαν μικρά κόμματα. Αχταρμάδες κόμματα βασικά, χωρίς καμιά συνοχή και χωρίς ιδεολογία. Το λέω αυτό και ήδη άρχισε να διαφαίνεται. Για παράδειγμα, το Κίνημα Αλληλεγγύη ήδη έχει βαρέσει διάλυση. Την ελέγχει το πρώην ΕΥΡΩΚΟ, αφού ο Συλλούρης εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές του και ήδη διαπραγματεύεται την προεδρία της Βουλής χωρίς καν να ρωτήσει τη Θεοχάρους. Στον άλλο αχταρμά, τη Συμμαχία Πολιτών, ο Λιλλήκας πήγε να συζητήσει με τον Άντρο Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής (και στο βάθος προεδρικές), αλλά δεν ρώτησε ούτε τον Μυλωνά, ούτε τη Θεολόγου. Τους βλέπω και τους δυο σύντομα στο ΔΗΚΟ αυτούς. Από την άλλη ο Σιζόπουλος δεν ξέρει πώς θα του βγει ο Μυριάνθους, αφού ποσώς δεν συμμερίζεται τις θέσεις του στο Κυπριακό. Με λίγα λόγια στη νέα Βουλή έχει να πέσει πολύ γέλιο, προς δόξαν όλων αυτών που ήθελαν να τιμωρήσουν τους μεγάλους, εκλέγοντας άτομα που συνέπηξαν περιστασιακούς σχηματισμούς ατόμων και όχι φιλοσοφημένων προσεγγίσεων. 

* Τόσο ο ΔΗΣΥ και το Προεδρικό όσο και άλλα κόμματα επικοινωνήσαν με τον Αρχιεπίσκοπο για να του επισημάνουν ότι ο Πάφου Γεώργιος εργαζόταν για το ΕΛΑΜ σε ολόκληρη την επαρχία. Ο Χρυσόστομος επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας -δήθεν με δυσφορία- στο Προεδρικό ότι ο Γεώργιος δεν ακούει κανέναν και ότι αυτές είναι οι θέσεις του. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Πάφου; Το υψηλό ποσοστό που έλαβε το ΕΛΑΜ στην Πάφο ήταν αυτό ουσιαστικά που το έβαλε και στη Βουλή. Το 6,5% που συγκέντρωσε στην επαρχία κάλυψε τα ελλείμματα που είχε σε όλες τις άλλες επαρχίες και κατάφερε τελικά να πιάσει το όριο για την εκπροσώπησή του και στη Βουλή με δύο αντιπροσώπους. Το ΕΛΑΜ είχε παρουσία σε 128 από τα 130 εκλογικά τμήματα στην Πάφο, ενώ υπήρξαν κοινότητες, όπως είναι η Χλώρακα, όπου κατέγραψε διψήφιο ποσοστό. Εν ολίγοις, ο Πάφου Γεώργιος έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του, κάνοντας προεκλογική για την είσοδο των νοσταλγών των ναζί στη Βουλή. Δικαίωμά του. Μόνον η στήλη να μην τον ακούσει να ξαναμιλήσει για ελληνισμό και τα ιδεώδη του, γιατί οι ναζί και οι φασίστες δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Τη στάση αυτή βέβαια οφείλουν να την κρατήσουν οι Παφίτες, οι οποίοι εξαρχής δεν τον ήθελαν, αλλά τους τον επέβαλε ο Χρυσόστομος. Ο οποίος Χρυσόστομος βέβαια και αυτός στην ίδια συνομοταξία ανήκει. Η θέση που εξέφρασε ότι χάρηκε που βγήκε το ΕΛΑΜ και ότι οι ακραίες θέσεις είναι χρήσιμες στην πολιτική ζωή του τόπου είναι ενδεικτικές. Είναι αυτός και το δεξί του χέρι, ο Γεώργιος, οι αρχιεπίσκοποι των ΕΛΑΜιτών. Η στήλη βέβαια διαπορεί τι ρόλο παίζουν οι άλλοι μητροπολίτες σε αυτόν τον τόπο. 

* Κατένειμε ρόλους το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού του Γραφείου. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Γιώργος Λουκαΐδης και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Στέφανος Στεφάνου. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ο Στέφανος Στεφάνου.

* Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε ότι την έδρα που εγκατέλειψε η κ. Θεοχάρους στη Λεμεσό θα την πάρει από το κόμμα της κ. Θεοχάρους στη Λεμεσό, δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος. Σε ό,τι αφορά τη θέση ότι έπρεπε να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή, νομίζουμε ότι τα πράγματα ήταν σαφή από το 1995. Το θέμα για πρώτη φορά προέκυψε μετά την παραίτηση Γλαύκου Κληρίδη από τη Βουλή το 1993 για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας. Τη θέση του, όπως θα θυμάστε, πήρε ο μακαρίτης ο Κατσαμπάς, αλλά την έχασε μετά από ένσταση που κατέθεσε ο Μαυρογένης, αφού ο νόμος όντως έκανε λόγο για αναπληρωματική εκλογή. Στη δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος το θέμα ρυθμίστηκε. Ότι δηλαδή σε περίπτωση κενώσεως της έδρας τη θέση αναλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του κόμματος. Υπήρχε ένα κενό βέβαια, το οποίο εντόπισε ο Χαράλαμπος Προύντζος, υπό την έννοια ότι για να κενωθεί μια έδρα πρέπει πρώτα να πληρωθεί, αλλά, ποιος αναλαμβάνει τώρα την ευθύνη γι’ αυτή τη μακρά διαδικασία;

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή