Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 25/09/2016

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ Λίλλη και Μιλτιάδη Νεοφύτου; Ήταν και οι δύο επιχειρηματίες και οι δύο φίλοι της Αριστεράς και οι δύο ποδοσφαιρόφιλοι.

Γράφει ο Θουκύς

  • Τρελό παρασκήνιο προέκυψε στον ΔΗΣΥ μέχρι την επιλογή Νίκου Νικολαΐδη για τη δημαρχία Λεμεσού. Κατ' αρχάς αυτοί που καταριούνται τον Αβέρωφ επειδή λειτούργησε, όπως στην περίπτωση των βουλευτικών στη Λάρνακα, κάνουν πως δεν ξέρουν το πιο σημαντικό: ότι πίσω και από τις δύο επιλογές βρισκόταν το Προεδρικό. Στην περίπτωση της Λάρνακας ο Νίκαρος ήθελε να περάσει την υποψηφιότητα του συνεργάτη του Γιάννη Γιαννάκη. Στη Λεμεσό ο Αναστασιάδης, παρ' ότι συμπαθεί αφάνταστα τον Ανδρέα Χρίστου, προέκρινε την επιλογή Νικολαΐδη για δύο λόγους. Πρώτον, ξέρει ότι θα σταθεί δίπλα του σε περίπτωση λύσης. Δεύτερον, ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητά του το 2018 αν δεν υπάρξει λύση, προσελκύοντας στο πλευρό του τους μετριοπαθείς ΕΔΕΚίτες που θέλουν λύση. Ο Αβέρωφ τα ήξερε αυτά και συμφωνούσε, μόνο που ως είθισται τρώει αυτός το ξύλο δημοσίως, αφού ούτε ο Στούππας ούτε ο Θεμιστοκλέους, που βγήκαν δημοσίως, τολμούν να πουν κάτι για τον Πρόεδρο. Έτσι, για να τα πούμε όλα και σε βάθος, επίσης οι σημερινοί συναγερμικοί επικριτές του Νικολαΐδη ήξεραν για την ευθεία πρόταση που έγινε ώστε ο Νικολαΐδης να τρέξει ως συνεργαζόμενος στις βουλευτικές με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν; Ο άνθρωπος είπε τότε κατηγορηματικά «όχι» και είχε δίκαιο, παρότι θα έβγαινε πανηγυρικά. Η δημαρχία βέβαια είναι κάτι άλλο διότι αποτελεί μια διαδικασία όπου εμπλέκονται οι πολίτες με λιγότερη κομματική πειθαρχία. Ο Νικολαΐδης, λοιπόν, μπορεί να φέρει τη μισή τουλάχιστον ΕΔΕΚ, το μισό ΔΗΚΟ, τη μισή Συμμαχία Πολιτών και ολόκληρη την Αλληλεγγύη. Αν χάσει, θα χάσει διότι κάποιοι συναγερμικοί θα τον υπονομεύσουν.

 

  • Όταν οι πέντε υποψήφιοι για τη δημαρχία προσήλθαν στον ΔΗΣΥ, ο Φούλης τους ζήτησε να συσκεφθούν και να αποφασίσουν ποιος από τους 5 θα είναι ο μόνος υποψήφιος. Αυτοί αποχώρησαν και προσήλθαν λίγο μετά αναφέροντας ότι αποφάσισαν. Αρνήθηκαν όμως να τον κατονομάσουν. Τότε ο Αβέρωφ τους είπε ότι πρέπει να τον κατονομάσουν για να αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο μεταξύ αυτής της επιλογής και του Νικολαΐδη. Οι πέντε αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Μάλλον δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, διαφορετικά θα έδιναν το όνομα του επιτυχόντος. Έτσι ο Αβέρωφ προχώρησε με τον Νικολαΐδη.

 

  • Χαμός για μια ακόμα φορά στο ΤΕΠΑΚ. Παιδιά, κατεδαφίστε το να τελειώνουμε. Το συμβούλιο υπό τον κ. Στάθη Παπαδάκη αποφάσισε να δώσει υποχρεωτική άδεια σε δύο καθηγητές που ήρθαν σε ρήξη χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να εξετάσει ποιος από τους δύο φταίει. Ο μεν κοσμήτορας του Οικονομικού Τμήματος Παναγιώτης Θεοδοσίου προέβη σε μια σειρά από καταγγελίες που βρίσκονται ενώπιον των πρυτανικών αρχών και του κ. Αναγιωτού, αλλά δεν διερευνώνται, ο δε καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους με δεκάδες μέιλ έχει τρομοκρατήσει τους πάντες, προφανώς γιατί τους έχει στο χέρι. Με λίγα λόγια, η ηγεσία του ΤΕΠΑΚ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για ένα και απλό λόγο: είναι μέρος του προβλήματος. Και καλά οι καθηγητές. Τα μέλη του συμβουλίου ποιος τα διορίζει, διαιωνίζοντας αυτή την ακαταστασία; Και βεβαίως θα επανέλθουμε αφού τα θέματα του ΤΕΠΑΚ βρίσκονται εδώ και καιρό ενώπιον του γενικού ελεγκτή, ενώ το θέμα θα αχθεί εντός των ημερών και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

  • Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ Λίλλη και Μιλτιάδη Νεοφύτου; Ήταν και οι δύο επιχειρηματίες και οι δύο φίλοι της Αριστεράς και οι δύο ποδοσφαιρόφιλοι. Στον Λίλλη το ΑΚΕΛ έδωσε την Αλκή προς διαχείριση και στον Μιλτή την Ομόνοια. Δύσκολες δουλειές ανέλαβαν και οι δύο! Τελικά και οι δύο τσακώθηκαν με το κόμμα προκαλώντας του σοβαρή ζημιά. Ο Λίλλης έβαλε με τη μαρτυρία του φυλακή τον Βενιζέλο Ζαννέττο, ο Μιλτής με την κατάθεσή του βάζει σε νέες περιπέτειες όχι μόνο τον Χριστόφια αλλά ίσως και το ΑΚΕΛ. Ιδιαίτερα αν ανοίξουν οι λογαριασμοί της New Winners. Ήδη στο κόμμα κάποια σοβαρά μεσαία και ανώτερα στελέχη διερωτούνται πού βρήκε αυτή η εταιρεία τα 5,9 εκατ να δώσει στον Μιλτή έναντι των δανείων που έκανε για την Ομόνοια, όπως υποστηρίζει ο Μιλτής, και μάλιστα κατ' εντολήν του Δημήτρη Χριστόφια. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι το ΑΚΕΛ, αν θέλει να αντέξει ως κόμμα, πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τις μάππες. Κανένας ρε παιδιά δεν ψηφίζει κόμμα διότι πάει καλά η ομάδα. Εν κατακλείδι, αν γίνει αυτό, στη γραμματεία του κόμματος θα βγαίνουν αμιγώς πολιτικοποιημένοι άνθρωποι και όχι κατ' ανάγκην άτομα που ξέρουν με τι ενδεκάδα πρέπει να παίζει η Ομόνοια. Άντρο μου, σκέψου το! Γίνεται!

 

  • Μπορεί κάποιος ειδήμων να μας φωτίσει; Ποιος διοικεί τα κρατικά σχολεία; Ο υπουργός και το υπουργείο του ή η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ; Ποιοι στελεχώνουν το υπουργείο Παιδείας; Διοικητικοί υπάλληλοι ή επιθεωρητές και διευθυντικά στελέχη που ανελίχθηκαν από τις τάξεις των δασκάλων (δημοτικής και μέσης); Και άρα ποιοι ευθύνονται για τις «στραβάρες» που διαγιγνώσκουν καθεχρονικά οι σοφοί συντεχνιακοί; Ποιο «κακό» υφίστανται οι δάσκαλοι, αν όντως σε κάποια σχολεία ελλείπουν για λίγες μέρες ένας-δύο δάσκαλοι;Δουλεύουν υπερωρίες; Αυξάνεται υπέρμετρα ο φόρτος της εργασίας τους; Αυξάνεται το άγχος τους; Κατ’ αντιστοιχίαν, θα πρέπει οι συντεχνίες να κλείνουν μια ιδιωτική επιχείρηση ή ένα ιδιωτικό σχολείο ή μια ιδιωτική κλινική επειδή υφίστανται κάποιες κενές θέσεις; Και όταν τα σχολεία είναι πλήρως στελεχωμένα, τα αποτελέσματά τους είναι μήπως άριστα; Γιατί έχουμε ένα σωρό αναλφάβητους; Μήπως η ΠΟΕΔ εκβιάζει την πολιτεία για να προσληφθούν ακόμη λίγα άτομα; Απορία ψάλτου, βηξ!

 

  • Ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιώργος Σκαλιάς από τις 14 Σεπτεμβρίου είναι μέλος του ΔΗΣΥ. Ο κ. Σκαλιάς, που αφυπηρέτησε από τη μέση εκπαίδευση ως λυκειάρχης, έστειλε πριν από δύο περίπου χρόνια την παραίτησή του στο ΔΗΚΟ και πριν από μερικές μέρες έγινε δεκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην Πινδάρου ως νέο στέλεχος του κόμματος. Για την ιστορία παραθέτουμε την επιστολή παραίτησης του Γιώργου Σκαλιά στα μέλη της επαρχιακής επιτροπής Αμμοχώστου τον Ιούλιο του 2014. Είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα. Γράφει ο Γεώργιος: «Διά της παρούσης μου κοινοποιώ προς υμάς την ειλημμένην απόφασίν μου διά αποχώρησίν μου εκ των τάξεων αυτού, που είθισται εις την πολιτική ζωήν του τόπου, να αποκαλείται ως 'Δημοκρατικόν Κόμμα'. Ταυτοχρόνως εξουσιοδοτώ υμάς ίνα προβείτε τάχιστα εις την διαγραφήν του ονοματεπωνύμου μου εκ του μητρώου μελών του. Διά λόγους αποκλειστικώς ιστορίας πληροφορώ υμάς, ότι ενεγράφην εις το μητρώον μελών του 'Δημοκρατικού Κόμματος' εν έτει 1994, άμα τη αφίξει μου εις Κύπρον εξ Ελλάδος ένθα επί μακρόν διέμενον. Δεν επιθυμώ ταύτην την στιγμήν να αναφερθώ εις τα αίτια ένεκα των οποίων οδηγήθην είτα μακροχρόνου βασανιστικού προβληματισμού εις την αναμφιβόλως δύσκολον και ωσαύτως λυπηράν δι' εμέ προαναφερθείσαν απόφασιν. Διά τα ως άνω αναγραφέντα επιφυλάσσομαι, ίνα απαντήσω, μόνον και εάν ερωτηθώ. Με εκτίμηση Γεώργιος Σκαλιάς. Διευθυντής Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ. Συγγραφέας, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Σύγχρονη και Νεότερη Ιστορία του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμβουλος επί Εκπαιδευτικών Θεμάτων των ελληνικών κυβερνήσεων (1984-1990). Κοιν.: - Πρόεδρο Δημοκρατικού Κόμματος, μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Κόμματος. Υ. Γ. Η συγγραφή της παρούσης μου εις καθαρεύουσαν υποδηλοί πλείστα! Προς νοήμονας ολίγα! «Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος» (Μενάνδρου, Γνώμαι Μονόστιχοι, Απόσπ.256 (Koerte) «Αι δεύτεροι φροντίδες σοφώτεραι» (Ευριπίδου Ιππόλ.436.

 

  • Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και σήμερα ταξιδεύει στην Άγκυρα. Ο λόγος για τον Κύπριο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. O οποίος πάει για να εγκαινιάσει το Δίκτυο Κοινωνικής Ασφάλειας Έκτακτης Ανάγκης (ESSN) για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Το δίκτυο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 348 εκατ. ευρώ και θα το εγκαινιάσει μαζί με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Έρθαριν Κάζεν. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους. Στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος επίτροπος είχε ένα πυκνό πρόγραμμα ομιλιών και συναντήσεων. Σε πέντε μέρες έκανε έντεκα ομιλίες! Την Τετάρτη προήδρευσε και μίλησε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το Ιράκ και την ανθρωπιστική κρίση, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, ενόψει της αναμενόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για ανακατάληψη της Μοσούλης. Νωρίτερα ήταν από τους κύριους ομιλητές στη συνάντηση για τη Συρία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των αμάχων και καταδίκασε τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι. Μίλησε επίσης και σε άλλη συνάντηση για την κρίση στην Υεμένη. Ο Στυλιανίδης συμμετείχε επίσης ως ομιλητής σε δύο συναντήσεις για την εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων. Το θέμα αυτό είναι μια από τις προτεραιότητες του Κύπριου επιτρόπου. Μίλησε, εξάλλου, σε συνάντηση για την επόμενη μέρα μετά την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.  Την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν από τους βασικούς ομιλητές σε ξεχωριστές συναντήσεις για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, την περιοχή της Λίμνης Τσαντ στην Αφρική, για τις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο, καθώς και για τη σεξουαλική βία εναντίον γυναικών, κοριτσιών και αγοριών σε ζώνες συγκρούσεων. Σε μια εποχή με αριθμό-ρεκόρ εκτοπισμένων στον κόσμο (65 εκατομμύρια), το έργο του Κύπριου επιτρόπου είναι ακόμα πιο σημαντικό. Καθότι, επίσης, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

  • Και τώρα μην είδατε τον Φαίδωνα! Όταν λοιπόν βγαίνει ο γενικός ελεγκτής και τον δικαιώνει πλήρως για την ακαταστασία στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Πάφο, τι πρέπει να βγει και να πει αύριο Δευτέρα; Μέχρι και οι φρουροί έκλεβαν από τις πωλήσεις εισιτηρίων, για να μην πούμε για τα αρχαιολογικά ευρήματα για τα οποία ως πλίνθοι και κέραμοι καταχωνιάζονται ή δεν καταγράφονται καν από τους αρμοδίους. Εμείς πάντως προτείνουμε στον Φαίδωνα να ενταχθεί και αυτός στους Cultural Crime Watchers που έχει ιδρύσει η Τασούλα Χατζητοφή και το οποίο λειτουργεί στη Χάγη, τη Λευκωσία και το Λονδίνο. Να ανοίξει παράρτημα ο Φαίδωνας στην Πάφο.

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή