Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 24/07/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ανεβαίνει το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό και αν συνεχίσουμε όλα αυτά τα προεκλογικά θα τον τινάξουμε και στον αέρα...
  • Πρωτοτύπησε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης μάλλον παγκοσμίως. Κίνησε αγωγή στον «Πολίτη» αξιώνοντας μισό εκατ. ευρώ γιατί η εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις του πρώην βοηθού γενικού εισαγγελέα Λουκή Λουκαΐδη, ο οποίος αντιδρώντας στην απόφαση να μην του επιτρέψει να κάνει ιδιωτική ποινική τον χαρακτήρισε «νεαρό και άπειρο νομικό». Εύθικτος ο κ. Κώστας μας! Το ενδιαφέρον βέβαια εδράζεται αλλού: την αγωγή εναντίον του «Πολίτη» πήρε εντολή να υποβάλει το δικηγορικό γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, ας σημειώσουμε, ήταν ένας από τους 3 δικηγόρους του γενικού εισαγγελέα στην υπόθεση εναντίον του Ρίκκου στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι επίσης δικηγόρος των ιδίων πελατών για τους οποίους επίσης παρουσιάζεται ο Ηλίας Στέφανου σε υπόθεση στην οποίαν έγινε αναφορά πρόσφατα στην ποινική υπόθεση Ρίκκου σχετικά με ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος και μεροληψίας του Ηλία Στέφανου ως δημόσιου κατήγορου. Πέραν τούτων, πολλοί δικηγόροι πάντως επικοινώνησαν με τον «Πολίτη» ζητώντας σε αυτή την υπόθεση να μας υπερασπισθούν pro bono, δηλώνοντας ενοχλημένοι για το αίτημα του γενικού εισαγγελέα να φιμώσει ουσιαστικά την εφημερίδα σε ό,τι αφορά θέματα που αφορούν τον ίδιο. Τη θεωρούν ως μια πράξη που ανελήφθη από έναν θεσμό ο οποίος οφείλει να προασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, όπως αυτή διασφαλίζεται από το Σύνταγμα αλλά και από σχετικές αποφάσεις στο Ανώτατο των κυρίων Αρτέμη και Νικολάτου. Το πιο περίεργο στην απόφαση του γενικού εισαγγελέα είναι η επιλεκτική προσέγγιση του θέματος. Ο κύριος Κώστας Κληρίδης κίνησε αγωγή εναντίον του «Πολίτη» τη στιγμή που η εφημερίδα μας έδωσε συνέχεια σε ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου». Κίνησε αγωγή στον «Πολίτη» και όχι στην εφημερίδα που έφερε πρώτη στο φως τις καταγγελίες Λουκαΐδη. Γιατί άραγε; Βεβαίως ο «Πολίτης» χθες απάντησε με βρετανικό φλέγμα: μονόστηλο η καταχώριση αγωγής στην πρώτη σελίδα, πρωτοσέλιδο η είδηση για την ανάκριση του Χριστόδουλου.

 

  • Προβληματισμένοι φαίνονται τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο και Οζντίλ Ναμί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στην Άγκυρα και αναμένουν να δουν πού το πάει η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν. Από τη μια λένε ότι έχουν ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της εσωτερικής πτυχής, από την άλλη φαίνεται ότι χωρίς συνεννόηση δεν μπορούν να πάρουν τελικές αποφάσεις. Αυτό που δείχνει ενοχλητικό τις τελευταίες μέρες είναι ότι ξεκίνησε και ένα προληπτικό blame game. Ο Μουσταφά Ακιντζί, αντί να βλέπει τι συμβαίνει σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άρχισε να σκέφτεται τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μετά το τέλος του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Μετέθεσε λοιπόν τη λύση του Κυπριακού αρχές του 2017 και τη συνδύασε με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, προβλέποντας κίνδυνο για τις διαπραγματεύσεις, εξυπονοώντας ότι θα κατέλθει και πάλιν το Barbaros. Βεβαίως για να τα κάνει βλέπει ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν και ότι δεν αναμένονται εξελίξεις έως το τέλος του Αυγούστου, για να τεθούν κάποια λογικά χρονοδιαγράμματα. Ίσως γιατί βλέπει ότι και η ε/κ πλευρά δεν βιάζεται καθόλου. Μα καθόλου σας λέω. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα λένε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - ΕΕ θα επιδεινωθούν περαιτέρω, οπότε η ε/κ πλευρά θα έχει πρόσθετα οφέλη αν μας προκύψει λύση σε 2 χρόνια. Δηλαδή, μετά τις προεδρικές εκλογές.

 

  • Ο νέος γύρος αδειοδότησης και οι γεωτρήσεις που θα προκύψουν, λένε οι ειδικοί, θα αποφέρουν σίγουρα νέα κοιτάσματα στην Κύπρο. Ήδη οι νέες σεισμολογικές έρευνες στο οικόπεδο 10 καταδεικνύουν την πιθανότητα ύπαρξης κοιτάσματος τριπλάσιου από αυτού της Αφροδίτης, σύμφωνα με τον Τσαρλς Έλληνα. Δηλαδή, ένα κοίτασμα 15 τρισ. κυβ. ποδιών φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι προέκυψε και ενδιαφέρον για το οικόπεδο 6, το οποίο διεκδικεί η Τουρκία ως μέρος της δικής της ΑΟΖ. Το οικόπεδο αυτό διεκδικούν από κοινού οι Total - ENI σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, ίνα βέβαια πληρωθεί το ρηθέν ότι η ΕΕ είναι δίπλα μας. Οι Ρώσοι για μια ακόμα φορά δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Απεναντίας, συζητούν με το Ισραήλ και πιέζουν ώστε τα αποθέματα του Λεβιάθαν να μην κινηθούν προς βορρά, αλλά προς ανατολάς στοχεύοντας την αγορά της Άπω Ανατολής. Λογικό. Αν τα αποθέματα της Λεβαντίνης κινηθούν βορείως, τότε πιθανός αγοραστής θα είναι η Τουρκία. Στην οποία λόγω απόστασης συμφέρει σε όλους να της πωλούν αέριο γύρω στα 7 δολ. το κυβικό μέτρο. Η Ρωσία βέβαια σήμερα πωλεί στην Τουρκία αέριο προς 10 δολ. το κυβικό μέτρο. Είπαμε, η Ρωσία εφαρμόζει πολιτική αρχών στο Κυπριακό. Ευτυχώς που έχουμε στην Κύπρο τους κυρίους Λιλλήκα, Νικόλα και Σιζόπουλο να μας το θυμίζουν καθημερινά!

 

  • Έντονα συζητήθηκε το ρεπορτάζ της Μιράντας Λυσάνδρου την περασμένη Κυριακή για το ΡΙΚ με τα 9 κεφάλια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια στο ΡΙΚ δεν είναι τόσο η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία, όσο η τεράστια τρύπα των 120 εκατ. στο ταμείο συντάξεως των εργαζομένων, η οποία δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι επένδυσαν σε ανεμο-επενδύσεις. Το ΡΙΚ βεβαίως έχει μεγαλύτερη αξία για τους κυβερνώντες από ό,τι οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες έκλεισαν με παρόμοια προβλήματα. Το ερώτημα βέβαια είναι πού θα βρει τα χρήματα ο Χάρης να κλείσει τις τρύπες οι οποίες κάποια στιγμή θα γίνουν κρατήρας. Το ΡΙΚ αυτή τη στιγμή δίνει συντάξεις-μαμούθ σε αφυπηρετήσαντες μόνιμους υπαλλήλους της χρυσής εποχής, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει εισφορές από χαμηλόμισθους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Δεν βγαίνει ο αλγόριθμος νομίζω.

 

  • Βγήκε και ο Χριστόφιας από τη ναφθαλίνη να μας μιλήσει για πραξικοπηματίες που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Επιμένει να φωτογραφίζει τον Χάσικο, ο οποίος δεν του απάντησε όπως κάνει συνήθως, διότι ο άνθρωπος περνά ίσως τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Χριστόφιας είναι ότι πλέον δεν τον ακούει κανείς. Και όσοι τον ακούν απλώς νευριάζουν και ξεσπούν πάνω στο ΑΚΕΛ. Ποιος να του το πει επιτέλους; Δεν θέλουμε να σε ακούμε, χριστιανέ μου! Την ώρα που έπρεπε να μιλήσεις και να ψελλίσεις μια συγγνώμη δεν είπες τίποτα, οπότε σταμάτα να κάνεις τον τιμητή. Και ναι, κακοπροαίρετε σχολιαστή. Δεν συγκρίνω το πραξικόπημα με το Μαρί. Ούτε θεωρώ τον Χριστόφια δολοφόνο. Θεωρώ ότι ως Πρόεδρος ενός κράτους που τα έκανε σκατά έπρεπε να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Κι ας μην το επικεντρώσουμε μόνο στο Μαρί. Ποιου ευθύνες πληρώνει αυτή τη στιγμή ο Ζαννέττος στη φυλακή; Ποιου ευθύνες πληρώνει ο Άντρος ο οποίος πρέπει να καταπιεί το 25%; Ποιου ευθύνες πληρώνει ο κυπριακός λαός ο οποίος αντί για ένα σοφτ μνημόνιο 2,5 δισ. είδε την οικονομία να καταστρέφεται; Οπότε, κύριε Χριστόφια, άραξε. Και πού και πού να ανάβεις και κανένα κεράκι στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη!

 

  • Ξεσάλωσε τις τελευταίες μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Στο επίκεντρο πάντα της επιχειρηματολογίας του η λύση του Κυπριακού με μια αντιδημοκρατική χώρα όπως η Τουρκία του Ερντογάν. Ερώτηση κρίσεως: Το 2004, όταν ο Τάσος Παπαδόπουλος διαπραγματευόταν τη λύση, δεν είναι με την Τουρκία του Ερντογάν που το έκανε; Όταν ο Σπύρος Κυπριανού του ΔΗΚΟ διαπραγματευόταν τη δεκαετία του 1980 το Κυπριακό, δεν είναι με τη στρατιωτική χούντα της Τουρκίας που το έκανε; Έχουμε άραγε επιλογή, Νικόλα, να διαλέγουμε κυβερνήσεις στην Τουρκία για να διαπραγματευόμαστε το Κυπριακό; Εκτός βέβαια κι αν εσύ κάτι τέτοιο το προτιμάς, οπότε καλόν θα είναι να μας το εξηγήσεις κιόλας.

 

  • Ανεβαίνει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αν συνεχίσουμε όλα αυτά τα προεκλογικά θα τον τινάξουμε και στον αέρα. Άνοιξαν 3.000 θέσεις για μόνιμους στρατιωτικούς. Ανοίγουν 300 θέσεις στην Αστυνομία, ανοίγουν άλλες 618 θέσεις στον δημόσιο τομέα, άνοιξαν καμιά 50νταριά θέσεις στα νοσοκομεία, έρχονται και αυξήσεις αρχές του 1917. Αν κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε οικονομική ανάπτυξη, ουδεμία ένσταση. Αν όμως κάποιοι προετοιμάζονται να μας το παίξουν εργατοπατέρες για τις εκλογές του 2018, ζήτω που καήκαμε. Ο Χάρης Γεωργιάδης τι λέει επί τούτου; Θα ήθελα να ακούσω μια κουβέντα του.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή