Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 22/05/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Θα σας παρακαλούσα όλους, αν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls, να είστε συγκαταβατικοί με τους δημοσκόπους.

     Γράφει ο Θουκύς

• Ποια κατασκευαστική εταιρεία διαφημίζει στο Ντουμπάι και την Αίγυπτο ότι με επένδυση 300.000 ευρώ, δαπανώμενη μάλιστα σε 6 χρόνια, παίρνεις στην Κύπρο σε μερικές βδομάδες διαβατήριο; Ας προσέξει λίγο η Παφίλια διότι κάποιοι επίδοξοι επενδυτές μάς έστειλαν μέιλ και ζητούν διευκρινίσεις. Εμείς εξηγήσαμε ότι το ποσό για διαβατήριο ανέρχεται τουλάχιστον στα 2,5 εκατ. Εκτός βέβαια κι αν κάποιοι τους πωλούν άδειες εργασίας και παραμονής για διαβατήρια!

• Ο Πρόεδρος το δήλωσε δημόσια. Μεγάλος στόχος του είναι η υιοθέτηση ενός γενικού συστήματος υγείας το οποίο να εξυπηρετεί όλους τους Κυπρίους και κυρίως διά της συνεργατικότητας και αμοιβαιότητάς του να εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, είτε είναι πλούσιοι, είτε φτωχοί. Η στήλη πάντως έχει τις αμφιβολίες της. Όχι τόσο για τον Πρόεδρο όσο για κάποιους του περιγύρου του Προέδρου. Για παράδειγμα προχθές τα αρμόδια υπουργεία είχαν συνάντηση με τον ΟΑΥ, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών μπλόκαρε τη διεκπεραίωση της τελικής φάσης έγκρισης του λογισμικού. Αίφνης κάποιοι οικονομολόγοι αντελήφθησαν ότι το λογισμικό είναι πεπαλαιωμένο, γιατί ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί εδώ και 8 χρόνια! Τα περί πεπαλαιωμένου λογισμικού βεβαίως δεν στέκουν, αφού το έργο αν εγκριθεί θα αρχίσει τώρα με νέες προδιαγραφές. Θα ήταν πιο σωστό αν κάποιοι μας έλεγαν ότι θέλουν να επαναπροκηρύξουν προσφορές γιατί τα οικονομικά δεδομένα πριν 8 χρόνια ήταν διαφορετικά και ότι κάποιες εταιρείες π.χ. που είχαν αποκλειστεί τότε και φωνάζουν σήμερα, έχουν νέες τεχνολογίες που θα ρίξουν αισθητά το κόστος. Αν είναι έτσι ρε παιδιά και εάν αντί 7Χ7 εκατ. τον χρόνο για τα επόμενα 7 χρόνια = 49 κάποιοι θα προκηρύξουν προσφορές για 7Χ4 εκατ. = 28 τότε να το συζητήσουμε. Είναι όμως καθόλα ύποπτο να προκηρύξεις ξανά τον διαγωνισμό για να πληρώσεις τα ίδια ή και περισσότερα και μάλιστα να έχεις και καθυστέρηση άλλα 3 χρόνια. Οπότε ΓεΣΥ γιοκ. Ίσως αυτό να θέλουν και κάποιοι. Οι οποίοι πιπιλίζουν τα περί λογισμικού για να συγκαλύψουν μεγαλύτερα συμφέροντα.

• Κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι από τις πρώτες εκλογές του 1960 έως σήμερα. Οι εκλογές του 1960 ήταν σοβαρές. Οι δεύτερες εκλογές του 1968 ήταν παρωδία αφού έγιναν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Μακαρίου ο οποίος αποφάσισε ακόμα και τις έδρες των κομμάτων. Οι εκλογές του 1976 ήταν μεταβατικές έως σικέ. Βασικά ο κοινοβουλευτικός βίος σε αυτή τη χώρα ξεκίνησε από το 1981 και εξής. Έχουμε λοιπόν ακόμα δρόμο να διανύσουμε και ωριμότητα να κατακτήσουμε. Ιδιαίτερα αν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό.

• Ξεκίνησε και η συζήτηση ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες μας, Αβέρωφ και Άντρος θα διεκδικήσουν την προεδρία και τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν. Αυτό το σενάριο βέβαια στέκει σε περίπτωση 5κομματικής Βουλής, αφού εν τοιαύτη περιπτώσει τα δύο μεγάλα κόμματα μάλλον περνούν στον δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση 7κομματικής ή 8κομματικής Βουλής είναι δυνατό τα 5 ή 6 μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ, να έχουν περισσότερες έδρες μαζί. Αν λοιπόν συνασπισθούν ίσως βγάλουν και τον νέο πρόεδρο της Βουλής. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, για παράδειγμα, θα ήταν μια καλή περίπτωση σε τέτοιο σενάριο, υπό την έννοια ότι ούτε ο Νικόλας, ούτε ο Σιζόπουλος, ούτε ο Λιλλήκας ενδιαφέρονται για την προεδρία της Βουλής.

• Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία. Η σύνοδος, που ξεκινά αύριο Δευτέρα, θεωρείται σταθμός για την παγκόσμια ανθρωπιστική κοινότητα. Σήμερα ο Κύπριος επίτροπος θα έχει μαραθώνιο συναντήσεων και συσκέψεων για να προετοιμαστούν οι θέσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα ο Χρήστος Στυλιανίδης θα είναι ομιλητής σε συζήτηση υψηλού επιπέδου για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων. Την Τρίτη θα είναι ομιλητής σε ανάλογη συζήτηση για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στις περιοχές συγκρούσεων. Στο πλαίσιο της συνόδου ο Χρήστος Στυλιανίδης θα έχει, επίσης, σειρά συναντήσεων με επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών που θα συμμετάσχουν καθώς και με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών οργανισμών.

• Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, είναι λάθος να διασυνδέεται το σημερινό αποτέλεσμα των βουλευτικών με την πιθανή ψήφο του κάθε Κύπριου πολίτη σε ένα δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού. Τουλάχιστον για λόγους ουσίας. Και η ουσία είναι μία. Σήμερα οι πολίτες, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, δεν ψηφίζουν Κυπριακό αλλά οικονομική και κοινωνική πολιτική. Επιπλέον, και αν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων, μπορεί να έχουμε έως και 35% αποχή. Αυτοί όμως θα ψηφίσουν σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Εξάλλου στα μεγάλα και στα μικρά κόμματα τα ψηφοδέλτια είναι πολυσυλλεκτικά, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΔΗΚΟ. Στο ΔΗΚΟ υπάρχουν τουλάχιστον 5 υποψήφιοι που δεν συμφωνούν καθόλου με τις θέσεις του Νικόλα στο Κυπριακό. Στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων πάρα πολλοί δεν συμφωνούν με τις θέσεις του Περδίκη. Αν καταγραφεί εν ολίγοις μια διασπορά σε μικρά κόμματα, αυτό θα γίνει μόνον για να τιμωρηθούν τα μεγάλα κόμματα, κάτι το οποίο δεν προδικάζει και την ψήφο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Βεβαίως η στήλη δεν παραβλέπει και έναν κίνδυνο. Οι ηγέτες των μικρών κομμάτων έχουν θέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό που δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγές των θέσεων του ΕΛΑΜ. Μπορεί λοιπόν ο πολίτης να τους δώσει την ψήφο του για να τιμωρήσει τους μεγάλους, που φέρουν βαρύτατες ευθύνες, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους ηγέτες των μικρών κομμάτων να ερμηνεύουν την ψήφο του ως αντίδραση στην επιδιωκόμενη λύση. Άστε και τα πρακτικά προβλήματα: Δηλαδή να βγαίνει ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία να λένε έτσι στο Κυπριακό και να ακολουθούν 6 αφιονισμένοι μικροί ηγέτες και να λένε αλλιώς!

• Το ερώτημα είναι υπαρκτό και η Ελένη Θεοχάρους θα έπρεπε να το απαντήσει εδώ και καιρό. Αν εκλεγείτε, κυρία Θεοχάρους, θα τιμήσετε την ψήφο του κόσμου και θα καθίσετε στην έδρα της κυπριακής Βουλής; Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, θα τρέξει για την Κυπριακή Βουλή, θα εκλεγεί και στη θέση της θα δούμε την Παπαδκιά της Παλόδειας (και δεν κάνω πλάκα) τότε αποτελεί ντροπή για την εκλογική διαδικασία. Δεν λέμε ότι δεν μπορεί να τρέξει ως επικεφαλής του κόμματός της παρότι κρατά και θέλει να διατηρήσει την έδρα της στην Ευρωβουλή (που πήρε από τον Συναγερμό). Οφείλει όμως να το πει εκ των προτέρων προϊδεάζοντας τους ψηφοφόρους της για το τι θα ακολουθήσει. Διαφορετικά θα είναι κλοπή ψήφου. Να μην σας πω και το άλλο: Αν δεν εκλεγεί τι οφείλει να κάνει; Μήπως να παραιτηθεί από την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο; Διότι (αν δεν εκλεγεί) τι άλλο από απαξίωση από τους πρώην ψηφοφόρους της θα είναι;

• Θα σας παρακαλούσα όλους, αν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls, να είστε συγκαταβατικοί με τους δημοσκόπους. Για να καταλάβετε τον πόνο τους, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Για να συγκεντρώσει ένας δημοσκόπος ένα δείγμα 1.000 ατόμων χρειάζεται τουλάχιστον να κάνει 10.000 τηλεφωνήματα. Δηλαδή 9.000 άτομα έχουν αρνηθεί να του απαντήσουν για να βρει 1.000 που θα του απαντήσουν. Τώρα από αυτούς που απαντούν, αν κρίνουμε από τις παρουσιάσεις των δημοσκοπήσεων, οι 300 του λένε ότι είναι αναποφάσιστοι και οι 200 του λένε ότι θα τηρήσουν αποχή. Με λίγα λόγια από τα 10.000 άτομα που επικοινώνησε οι 500 τελικά του δίνουν μια ένδειξη τι θα ψηφίσουν, με αρκετούς από αυτούς (από εμάς δηλαδή) να τους λέμε και ένα σωρό ψέματα για το τι ψηφίσαμε στις προηγούμενες και τι θα ψηφίσουμε σε αυτές που γίνονται σήμερα. Με λίγα λόγια τί αποτελέσματα να μας δώσουν οι άνθρωποι. Αν βεβαίως οι δημοσκοπήσεις πέσουν μέσα, τότε μιλούμε για ήρωες δημοσκόπους. Άγαλμα να τους κάνουμε τους ανθρώπους.

• Οι Οικολόγοι και το Κόμμα για τα Ζώα αποτελούν τις πιο ανώδυνες επιλογές για όσους θέλουν να ψηφίσουν και να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα. Το ξαναγράψαμε. Αν στην ηγεσία των Οικολόγων δεν βρισκόταν ο Περδίκης με τον ακραίο του λόγο στο Κυπριακό, αυτή τη φορά οι Οικολόγοι ίσως να ήταν τρίτο κόμμα. Ίσως γι' αυτό οι νούσιμοι διαμαρτυρόμενοι αλλά και πολλοί υφιστάμενοι Οικολόγοι θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Στο αίμα του οποίου ρέει αίμα πράσινο. Με την ίδια λογική κόσμος κινείται και προς το Κόμμα για τα Ζώα. Ψηφίζει ευαισθησία στην πράξη και ανθρώπους νούσιμους. Ειδικά για το Κόμμα για τα Ζώα θα δούμε και το μέγεθος της αντίδρασης. Η οποία αναλόγως Ρίχτερ και Ντεσιμπέλ θα εξοβελίσει ή όχι τη λογική της χαμένης ψήφου.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή