Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 21/08/2016

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Οι κακομαθημένοι της εκπαίδευσης προσπαθούν πάλι με το γνωστό εκβιαστικό τρόπο να χώσουν φέτος στην εκπαίδευση όσους περισσότερους παλιούς μπορούν.

Γράφει ο Θουκύς

Τόσες εκδηλώσεις είχαμε που αφορούσαν αστρονομικά φαινόμενα αυτόν τον καιρό, αλλά ο αγαπητός μας κ. Άιντε δεν εμφανίστηκε πουθενά για να επαναλάβει αν πράγματι φέτος θα υπάρξει ευθυγράμμιση των άστρων, η οποία θα φέρει και την πολυπόθητη λύση. Στις εναπομείνασες μέρες που επαναρχίζουν οι εντατικές συνομιλίες θα μάθουμε αν ο Νορβηγός διπλωμάτης μελετούσε αστρονομία ή διάβαζε ζώδια και αστρολογία.

* Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες σχόλια εναντίον των Τουρκοκυπρίων («έρχονται και σκοτώνουν και επιστρέφουν ανενόχλητοι στα κατεχόμενα», «να κλείσουν τώρα τα οδοφράγματα», «άμαν τωρά μας σκοτώνουν, τι θα μας κάμνουν μετά που θα λυθεί το Κυπριακό;» κ.λπ.) με αφορμή ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι καταζητούνται δυο Τουρκοκύπριοι για τον φόνο του Βρετανού στην Αγία Νάπα. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας βασίστηκε μόνον στα όσα ανέφερε η 48χρονη Ελληνοκύπρια συμβία του 22χρονου, χωρίς να αναφέρεται αυτό πουθενά και παρόλο που η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ενδεχομένως οι δυο καταζητούμενοι να μην είναι Τουρκοκύπριοι, αλλά ο ένας Τουρκοβούλγαρος και ο άλλος κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Και παρόλο που η Αστυνομία έβλεπε πώς εξελισσόταν / παρεκτρεπόταν η συζήτηση στα social media, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει εγκαίρως κάποιες διευκρινίσεις, ώστε να συγκρατήσει τα μίση και τα πάθη. Προφανώς, έχει άλλες δουλειές η Αστυνομία. Ε, αρχηγέ;

 

* Οι κακομαθημένοι της εκπαίδευσης, αφού πήραν όλα όσα ζήτησαν (με τον γνωστό εκβιαστικό τρόπο στον οποίο ενδίδει αμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί δεν θέλει φασαρίες – οι ψήφοι είναι πολύτιμες για το 2018) ως αντάλλαγμα για να δεχτούν να αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών (κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027!!!), τώρα προσπαθούν πάλι με τον γνωστό εκβιαστικό τρόπο να χώσουν φέτος στην εκπαίδευση όσους περισσότερους παλιούς μπορούν (του χρόνου αρχίζει η εφαρμογή της συμφωνίας για την κατάργηση του καταλόγου). Γι' αυτό και από την Παρασκευή το κράτος τελεί και πάλι υπό ομηρεία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία απειλεί με απεργιακά μέτρα εάν αλλάξει το πρόγραμμα αλφαβητισμού, το οποίο το υπουργείο Παιδείας έχει αξιολογήσει ως αποτυχημένο, μήπως και χρειαστεί να εργασθούν μερικοί καθηγητές κάποια απογεύματα και κόψουν πίσω από τα ιδιαίτερά τους ή τις άλλες τους δουλειές. Και επιμένουν ότι πρέπει να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι της περυσινής χρονιάς, συν κάποιοι άλλοι που η συνδικαλιστική οργάνωση κρίνει ότι τους χρειάζεται οπωσδήποτε η μέση εκπαίδευση. Βεβαίως, καμία ανάγκη για νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν θα είχε το Δημόσιο, εάν αυξάνονταν οι ώρες διδασκαλίας ανά καθηγητή ή ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ώστε να πλησιάσει και η χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός ελεγκτής, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, παραπέμπει σε μελέτη του Education at a Glance OECD Indicators (2014) για τον χρόνο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο στις 700 ώρες ετήσια, ενώ στην Κύπρο (όπως και στην Ελλάδα) το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε περίπου 450–500 ώρες, εξαιρουμένων μάλιστα των όποιων απαλλαγών. Όπως αναφέρεται, το μέγεθος αυτό για την Κύπρο προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γυμνάσια και λύκεια αρχίζουν μαθήματα περί τις 10 Σεπτεμβρίου, τα οποία τερματίζονται για τα γυμνάσια τέλος Μαΐου, για τις α΄ και β΄ λυκείου περί τις 13 Μαΐου και για την γ΄ λυκείου περί τις 10 Μαΐου. Τα σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά για 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες το Πάσχα, όπως και κατά τις επίσημες αργίες. Επίσης, υπενθυμίζει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2013), η οποία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, στην έκθεση «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2013, αναφορικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί φαίνονται να λαμβάνουν πολλαπλάσιους μισθούς από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ακόμα μία στρέβλωση είναι ο συνολικός χρόνος εργασίας των καθηγητών – περίπου 30 ώρες εβδομαδιαίως στην Κύπρο, σε σχέση με 35 των Ευρωπαίων συναδέλφων τους (μία ώρα την ημέρα περισσότερο).

 

Τώρα που τα οικήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών γίνονται πιο μεγάλα από τα σχολεία, μήπως πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το επίπεδο της παιδείας μας;

 

* Πράγματι, η δημόσια ραδιοτηλεόρασή μας έδωσε ρεσιτάλ στον τομέα της ενημέρωσης αυτές τις καυτές ημέρες του Δεκαπενταυγούστου (όχι ότι πάει πίσω τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου). Εκτός από τις εκθέσεις δημοτικού που ακούσαμε στα δελτία ειδήσεων την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου (πρώτη είδηση ότι γιορτάζει η Παναγία και ότι πλήθη πιστών κατέκλυσαν τα μοναστήρια), ακούσαμε και καταπληκτικές αναλύσεις για το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία.

 

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ1 στις 17 Αυγούστου: «Όσο για την Τουρκία, έναν μήνα μετά το πραξικόπημα-παρωδία της 15ης Ιουλίου (σ.σ. πώς κατέληξε το ΡΙΚ1 στο συμπέρασμα ότι ήταν παρωδία; Του πέφτουν λίγοι οι νεκροί και οι καταστροφές κτηρίων;), το μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών (σ.σ. πώς το ξέρει το ΡΙΚ1 ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών και μάλιστα μεσαιωνικό, και όχι για συλλήψεις πραγματικών πραξικοπηματιών;) από τον Ταγίπ Ερντογάν εντείνεται. Με τη ρετσινιά του γκιουλενικού (σ.σ. πώς το ξέρει το ΡΙΚ1 ότι δεν είναι γκιουλενικοί και τους κολλά τη ρετσινιά ο Ερντογάν;) έχει ξηλώσει από τις θέσεις τους χιλιάδες αστυνομικούς, εκατοντάδες στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς, ακόμη και απλούς εργαζομένους στα δικαστήρια (σ.σ. τι προτείνει το ΡΙΚ1; Κλάδο ελαίας;). Το βολικό πραξικόπημα (σ.σ. έχει και άβολο πραξικόπημα;) έλυσε τα χέρια του Τούρκου Προέδρου που εδώ και μήνες προετοίμαζε το έδαφος για να μετατραπεί σε εκλελεγμένο δικτάτορα με απόλυτες εξουσίες (σ.σ. σε αντίθεση με τους αγαπημένους μας εκλελεγμένους δημοκράτες με απόλυτες εξουσίες Πούτιν, Άσαντ κ.ά.). Τώρα αδειάζει τις φυλακές για να χωρέσουν οι δεκάδες χιλιάδες συλληφθέντες πραξικοπηματίες. Τριάντα οκτώ χιλιάδες κρατούμενοι, όπως ανακοινώθηκε, θα αποφυλακισθούν. Το σχέδιο αποφυλάκισης, το οποίο αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση 'μεταρρυθμιστικό', προβλέπει απελευθέρωση κρατουμένων υπό εποπτεία. Τη θέση τους θα πάρουν οι μέχρι στιγμής 35.000 συλληφθέντες πραξικοπηματίες. Άξιον απορίας πώς, με τόσους πραξικοπηματίες, το πραξικόπημα απέτυχε μέσα σε λίγες ώρες (σ.σ. εάν η αποτυχία ερχόταν μέσα σε περισσότερες ώρες, θα ήταν δικαιολογημένη; Ας απαντήσει κάποιος στο ΡΙΚ1, μην μείνει με την απορία η δημόσιά μας ραδιοτηλεόραση... )».

 

* Άθλος για την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 4,85 μ. και ύστερα από συγκλονιστικό αγώνα με την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις! Το ασημένιο πήρε η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις με το ίδιο ύψος και το χάλκινο η Νεοζηλανδή Ελίζα Μακ Κάρτνεϊ με 4,80 μ. Είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο επί κοντώ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και το 7ο χρυσό στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέρσι, σε μια συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Κατερίνα Στεφανίδη ρωτήθηκε από δημοσιογράφο μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η απάντησή της: «Ο ουρανός είναι το όριο»!

 

* Εκπαιδευτικές οργανώσεις, ή συνδικαλιστικό κατεστημένο, με τάσεις μάλιστα εκβιασμού της κοινωνίας; Μπορεί ο καθένας ελεύθερα να απαντήσει στο ερώτημα, αλλά και να κρίνει τη στάση των εκπαιδευτικών οι οποίοι αυγουστιάτικα διατυπώνουν ακόμη μία φορά τις προθέσεις τους να δημιουργήσουν αναστάτωση στην εκπαίδευση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ας συνέλθουν οι τάξεις εργαζομένων που έχουν πληγεί λιγότερο από όλους στην κρίση που βιώνει η κυπριακή οικονομία. Ας κοιτάξουν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών να συνδράμουν όσο μπορούν στη διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνίες. Επιτέλους ας συνέλθουν.

 

**********************************************

 

 * Διαμαρτύρεται ο Λεμεσιανός συγγραφέας Τάκης Μιχαήλ για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο, όταν αναφέρονται στην ιστορία του κόμματος, ξεχνούν σημαντικά στελέχη του όπως ο Πλουτής Σέρβας, πρώτος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, αλλά και πρώτος αιρετός δήμαρχος της Λεμεσού. Αφορμή έδωσε ένα αφιέρωμα της «Χαραυγής» για την ιστορία του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ, στο οποίο για πολλοστή φορά επιχειρείται η απάλειψη κάποιων γεγονότων και προσώπων τα οποία είναι καταγεγραμμένα στην Ιστορία και τα οποία συνέβαλαν στη διαμόρφωση τις ίδιας της ιστορίας του κόμματος. Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να είναι άτεγκτο και να χαρακτηρίζεται από έναν μόνιμο δογματισμό που δεν αγγίζει μόνο τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις, αλλά και την παραποίηση της ίδιας της ιστορίας του. Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να αναφέρεσαι στην ιστορία σου για τους αγώνες του εργατικού κινήματος και να μην κάνεις μνεία στον πατέρα του συνδικαλιστικού κινήματος, που είναι ο Ανδρέας Ζιαρτίδης; Έλα ντε; Ποιος θα απαντήσει στο απλό αυτό ερώτημα;

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή