Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 19/06/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τέσσερις χιλιάδες Τ/Κ νέοι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους…βεβαίως στις ελεύθερες περιοχές βλέπουμε Γιούρο
  • Και ξαφνικά ξύπνησαν οι αρχές στην Ελλάδα και κυνηγούν, λέει, τον Βγενόπουλο για φοροδιαφυγή! Μας λένε μάλιστα οι αρμόδιοι ότι υποχρεώθηκαν να κινήσουν τη διαδικασία αυτή διότι βαρέθηκαν να περιμένουν τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου να κάνει κάτι κατά του Βγενόπουλου. Βεβαίως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Η Νομική μας Υπηρεσία λέει εδώ και μήνες ότι ετοιμάζει κίνηση εναντίον του Βγενόπουλου διά της πλαγίας (όχι δηλαδή για τα ανεμοδάνεια που έδωσε χωρίς εξασφαλίσεις αλλά για διαφθορά, φωτογραφίζοντας τον τρόπο που πέρασαν στα χέρια του Βγενόπουλου οι μετοχές της Λαϊκής). Οπότε και αν αυτό αληθεύει, η κίνηση της Αθήνας μπορεί να είναι και ύποπτη. Δηλαδή ανοίγουμε στον Βγενόπουλο υπόθεση για φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα αν και όποτε η Λευκωσία κάνει κίνηση και ζητήσει τον Βγενόπουλο, να εκκρεμεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων υπόθεση. Οπότε... και μέχρι να εκδικαστεί... δεν εκδίδεται σε άλλη χώρα.

 

  • Τέσσερις χιλιάδες Τ/Κ νέοι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση «Γραφείου Συντονισμού» με την Τουρκία για θέματα αθλητισμού και νεολαίας. Βεβαίως στις ελεύθερες περιοχές βλέπουμε Γιούρο, οι δε ελληνοκυπριακές νεολαίες, πλην της ΕΔΟΝ, δεν εξέδωσαν ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης. Κάποιοι υποτιμούν τον αριθμό. Έχουμε να πούμε ότι αυτοί οι Τουρκοκύπριοι εκπροσωπούν την πλειοψηφία που έφερε τον Μουσταφά Ακιντζί στην εξουσία... χωρίς τουρκικές σημαίες και σύμβολα του ψευδοκράτους. Δεν υπήρξε καμιά αντιδιαδήλωση από εθνικιστές και εποίκους, απεναντίας ο Μουσταφά Ακιντζί ανέπεμψε τον νόμο που πέρασε η λεγόμενη «βουλή» στα κατεχόμενα. Για να αντιληφθούμε τη σημασία του όγκου της διαδήλωσης την περασμένη Παρασκευή, υπό θερμοκρασία 35 βαθμών, οι 4.000 Τ/Κ σε επίπεδο πληθυσμού θα αντιστοιχούσαν σε μια διαδήλωση Ε/Κ νέων γύρω στις 18-20.000 στις ελεύθερες περιοχές. Θα μπορούσε να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο; Ούτε το ΑΚΕΛ στις καλές του εποχές δεν μπορούσε να μαζέψει τέτοιο κόσμο... για να παρακολουθήσει καμιά συναυλία του Μαχαιρίτσα!

 

  • Σημαντική διάκριση στο Παρίσι απέσπασε η Κερυνιώτισσα φιλόλογος-ερευνήτρια Θεοφανώ Κυπρή, πρώην ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας, υπό την ευθύνη και καθοδήγηση της οποίας συγκροτήθηκε το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης των Κατεχομένων Περιοχών της Κύπρου (Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών). Ας σημειωθεί επίσης ότι η Θεοφανώ Κυπρή, μεταξύ άλλων, επιμελήθηκε και εξέδωσε τα γλωσσάρια της κυπριακής διαλέκτου των: Γεωργίου Λουκά, Ξενοφώντος Φαρμακίδου και Ιωάννη Ερωτοκρίτου. Η Θεοφανώ Κυπρή τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο και δίπλωμα από την Ακαδημία Γραμμάτων Arts Sciences Lettres σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 4 Ιουνίου 2016. Στο σκεπτικό της βράβευσής της τονίστηκε ιδιαίτερα ο σκοπός στο σημαντικό  ερευνητικό της έργο για διάσωση της ιστορικής μνήμης των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου και, ταυτόχρονα, και του ευρωπαϊκού πολιτισμού! Θερμότατα συγχαρητήρια!

 

  • Έχει δίκαιο ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος να φωνάζει γιατί αφήσαμε τον Μπόμπολα στην Αθήνα αμαχητί και γιατί χαρίσαμε τον Βγενόπουλο στις ελληνικές διωκτικές αρχές οι οποίες, αν κρίνουμε από το πόρισμα Τσατάνη, ήδη έχει αθωωθεί. Οι κυπριακές αρχές, αν πραγματικά ήθελαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, είμαστε σίγουροι ότι μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Νομική Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία εργάστηκε σκληρά και έχει θέσει ενώπιόν τους όλα τα στοιχεία. Θα μου πείτε τώρα ότι είμαι αφελής. Ότι αυτό το απατεωνόσογο των πολιτικών που μας κυβερνά δεν θέλει ούτε τον Μπόμπολα στην Κύπρο ούτε τον Βγενόπουλο. Για έναν απλό λόγο. Αν έρθουν αυτοί στην Κύπρο να καταθέσουν, ποιους θα δώσουν; Τους πολιτικούς μας θα δώσουν, αφού με αυτούς έκαναν τις όποιες τράμπες τούς καταμαρτυρά η Αστυνομία. Με λίγα λόγια, συναινούσης και της Νομικής Υπηρεσίας, βάλαμε μέσα πεντέξι δημοτικούς συμβούλους, δύο δημάρχους, κατηγορήσαμε πεντέξι στελέχη τραπεζών και αφήσαμε τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς στην ησυχία τους. Τα λέμε όχι γιατί μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά για να ξέρουν οι απατεώνες της πολιτικής ότι ξέρουμε ποιοι είναι.

 

  • Ξεκινά σήμερα στην Κρήτη η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι Ορθόδοξοι ιεράρχες που θα βρεθούν εκεί, παρά τις ηχηρές απουσίες, εκπροσωπούν γύρω στα 300 εκατ. Ορθοδόξους σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη Σύνοδο απέχουν τα Πατριαρχεία της Ρωσίας, της Σερβίας, της Γεωργίας αλλά και το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απέδωσε τις απουσίες σε «εγωισμούς και εθνικισμούς», και εν μέρει έχει δίκαιο. Λέμε εν μέρει διότι η Σύνοδος των Ορθοδόξων ουσιαστικά είναι καπελωμένη από τους Έλληνες. Οι Ρώσοι αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων στην Ορθοδοξία από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως αποκαλώντας τη Μόσχα ως την Τρίτη Ρώμη στο πλαίσιο ενός ρωσικού εθνικισμού. Οι Βούλγαροι διά της Εξαρχίας αποσχίσθηκαν εδώ και έναν αιώνα από τον έλεγχο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Την ίδια στιγμή η εμμονή της Ελλάδας και έμμεσα και της Κύπρου να ποδηγετούν τους υπολοίπους Ορθοδόξους ενοχλεί και τους Άραβες Ορθοδόξους αλλά και τους Αφρικανούς, οι οποίοι αποκαλούν τους Έλληνες αποικιοκράτες. Και το λένε διότι η Ελλάδα, συναινούντος και του Έλληνα Οικουμενικού Πατριάρχη, επιμένουν οι επίσκοποι και οι Αρχιεπίσκοποι να είναι πάντα ελληνικής καταγωγής. Επομένως ευθύνες φέρουν και οι Έλληνες, οι οποίοι αρνούνται να μάθουν πέντε πράγματα από τους Καθολικούς. Οι οποίοι έχουν κάνει τον Καθολικισμό International εκλέγοντας Πάπες από διάφορες χώρες ανεξαρτήτως ταυτότητας. Στην Ορθοδοξία η εμμονή να παραμείνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος με βάση την τουρκική νομοθεσία πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος, έχει βολέψει τους Έλληνες. Τι θα μπορούσε να γίνει; Η Ορθοδοξία πρέπει να απεγκλωβιστεί από τους εθνικισμούς και τους εγωισμούς αλλά πρώτα και κύρια από τον ελληνικό εθνικισμό και εγωισμό. Έδρα της Ορθοδοξίας θα μπορούσε να γίνει το Άγιον Όρος στο οποίο υπάρχουν μονές από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα - Κύπρος - Ρωσία - Ρουμανία - Βουλγαρία -Σερβία) και ο Πατριάρχης πρέπει να εκλέγεται από μια πανορθόδοξη σύνοδο ανεξαρτήτως εθνικότητας αλλά με βάση τα προσόντα του.
  • Το ξύλο της αρκούδας έφαγε ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης τη βδομάδα που πέρασε για το ΓεΣΥ. Κάποιοι, μάλιστα, μετά την αυστηρή επιστολή που παρέλαβε έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτησή του. Απέδειξε στην πορεία ότι είναι άτομο που ξέρει να επιβιώνει. Αυτό που ανακοίνωσε στη Βουλή ότι πάμε για μονοασφαλιστικό ήταν μια υπέρβαση αν σκεφτεί κανείς ότι η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ είναι για πολυασφαλιστικό. Το θέμα, κατά την άποψη της στήλης, είναι και ιδεολογικό εντός της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Το πολυασφαλιστικό παραπέμπει στον νεοφιλελευθερισμό, το μονοασφαλιστικό στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που συνορεύει με τη σοσιαλδημοκρατία. Μονοασφαλιστικό στην αρχή σημαίνει ότι όλοι οι Κύπριοι που θα ασφαλιστούν στο ΓεΣΥ θα συνεισφέρουν ένα ποσοστό από το εισόδημά τους για να έχουμε όλοι την υγεία μας. Και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Σημαίνει ότι θα δοθεί -διά της ενίσχυσης αυτής- χρόνος στα δημόσια νοσοκομεία να αυτονομηθούν και να μπουν σε μια βιώσιμη κατάσταση. Αν μπει από την πρώτη στιγμή Πρόεδρε -που είσαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού- το πολυασφαλιστικό, τότε τα κρατικά νοσοκομεία δεν θα αυτονομηθούν ποτέ και σταδιακά θα κλείσουν. Διότι οι μεγάλες ασφαλιστικές θα ασφαλίσουν τους πλούσιους, τους υγιείς και τους νέους και θα αφήσουν στα νοσοκομεία τους γέρους, τους μακροχρόνια πάσχοντες και τους φτωχούς. Οπότε ως ζημιογόνα τα νοσοκομεία, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα κλείσουν διότι κάποιος υπουργός Οικονομικών θα πει σε μερικά χρόνια ότι μας διαλύουν τον προϋπολογισμό και δεν μπορούμε να τα συντηρούμε. Έτσι οι ιδιώτες κλινικάρχες θα αγοράσουν εγκαταστάσεις μούχτιν και όλοι αυτοί οι ανόητοι γιατροί και νοσοκόμοι συνδικαλιστές της πλάκας θα βρεθούν στους δρόμους με μισθό 1.500 και 800 ευρώ αντίστοιχα. Ο γράφων δεν είναι κρατιστής, αλλά ούτε θέλει παττισμένα νοσοκομεία γιατί είναι δημόσια επένδυση που την κτίσαμε με δισεκατομμύρια. Ούτε εναντίον του πολυασφαλιστικού τάσσεται. Ναι σε όλα αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ιδιωτικές ασφάλειες δεν έχουν ανάγκη όλη την πίτα της υγείας. Θα πάρουν την πίτα όλων εμάς που πέραν της εισφοράς μας για το ΓεΣΥ θα θέλουμε να έχουμε σε θέματα υγείας το κάτι παραπάνω. Όπως γίνεται με το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Όλοι θα πάρουμε κάποια στιγμή μέσω των εισφορών μας μια σύνταξη. Οι περισσότεροι όμως κάνουμε και μια ιδιωτική ασφάλεια.

 

  • Ξεκίνησαν οι εντατικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Πήγε ο Νίκαρος με την ομάδα του και επίσης ο Ακιντζί με τη δική του ομάδα. Συζήτησαν, λέει, τις αρμοδιότητες της ομοσπονδίας. Όπως περίπου συζητούν για τις θέσεις στους ημικρατικούς. Ένας σου, ένας μου. Κύριοι, αν θέλουμε μια σοβαρή ομοσπονδία, πρέπει να έχει πέντε σοβαρές αρμοδιότητες. Αν θα κάνουμε τράμπες για να καταλήξουμε σε αρμοδιότητες φύρδην-μίγδην, δηλαδή συνομοσπονδία, σας λέμε ότι δεν θέλουμε συνομοσπονδία. Προτιμούμε δύο κράτη. Χωρίστε το έδαφος, υπογράψτε ένα πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας και αλληλοαναγνωριστείτε με απαράβατο όρο ότι και το τ/κ κρατίδιο θα είναι ευρωπαϊκό. Στη συνέχεια ο χρόνος θα δώσει και άλλες λύσεις.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή