Θου Κύριε - Κυριακάτικος «Π» 08/05/16

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου έφτιαξαν οικολογικές τσάντες με χαρτί της εφημερίδας μας. Δεν έχουμε παρά να τους συγχαρούμε.

Γράφει ο Θουκύς

• Σε μια κατάμεστη αίθουσα η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου παρουσίασε το βιβλίο της «Ραντεβού με τους Στρατηγούς» στη Δημοσιογραφική Εστία με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Και οι δύο εξήραν τη σημασία του βιβλίου και βεβαίως ήταν αδύνατο να μην μιλήσουν για το Κυπριακό. Αυτό που ξένισε τον γράφοντα, αλλά και το ακροατήριο, με τη στήλη να παίρνει αρκετά τηλεφωνήματα, ήταν κάποιες επισημάνσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ. Του στυλ κανένας δεν θα πρέπει να θεωρεί το ΑΚΕΛ δεδομένο αν δεν υπάρχει μια σωστή λύση και τη γνωστή ξύλινη γλώσσα των συνεδριακών αποφάσεων περί ψηφισμάτων του ΟΗΕ κ.λπ. Πρόκειται περί επανόδου σε ένα λεξιλόγιο για το οποίο η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί μάλλον έχει να κάνει με μουρμούρα εκ των ένδον κάποιων συντηρητικών στελεχών του κόμματος, που φοβούνται απώλειες προς την κατεύθυνση του «αδιάφθορου» Γιώργου Λιλλήκα. Εδώ και αρκετές βδομάδες, να μην πούμε μήνες, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μας είχε συνηθίσει σε έναν πιο τολμηρό λόγο, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προχωρεί στη διαπραγμάτευση εκμεταλλευόμενος τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ. Και είχε απόλυτο δίκαιο να τα λέει αυτά διότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις Τσιελεπή - Ναμί (2008-2010) και Μαυρογιάννη - Ναμί (2014-2016) βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004. Εν κατακλείδι, το νέο σχέδιο, αν δεν μας προκύψουν προβλήματα Ευρώπης - Τουρκίας αλλά και εσωτερικά προβλήματα στο AKP, ίσως συντομότερα από ό,τι περιμένουμε να βρεθούμε μπροστά σε νέες μεγάλες αποφάσεις. Και μια υποσημείωση: Στο ΑΚΕΛ, στα υψηλά δώματα, κυκλοφορεί η θέση ότι ο Αναστασιάδης δεν ενδιαφέρεται πλέον για λύση αλλά ροκανίζει τον χρόνο μέχρι τις επόμενες προεδρικές. Δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο από την ομιλία του στην προαναφερθείσα εκδήλωση. Όμως κι αν έτσι έχουν τα πράγματα -και δεν τα λένε αυτά στο ΑΚΕΛ για να δικαιολογήσουν μια ενδεχόμενη στροφή- ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κανένα μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Διότι αν δεν λύσει το Κυπριακό, απλούστατα πλέον δεν είναι αναγκαίος στην πολιτική σκηνή του τόπου.

• Η κόντρα Κασουλίδη - Νικόλα έρχεται να αναδείξει την αστεία έως αντιφατική πολιτική γραμμή του Νικόλα Παπαδόπουλου που εδράζεται κυρίως στην προπαγάνδα. Προπαγάνδα ίσον λέω πράγματα αληθοφανή τα οποία όμως είναι ψευδή. Χυδαία προπαγάνδα είναι αυτή που λέει μεγάλα ψέματα γνωρίζοντας το μότο ότι όσο πιο τερατώδη είναι τα ψεύδη σου τόσο περισσότερο γίνονται πιστευτά. Ο Κασουλίδης, σε συνέντευξή του το 2015, δήλωσε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ταξιδεύει από το αεροδρόμιο της Τύμπου, γιατί λόγω γεωγραφίας τον διευκολύνει καλύτερα. Ο Νικόλας, χωρίς να αναφέρει το «σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού», εμφάνισε τον Κασουλίδη να θέλει για δική του ευκολία να ταξιδεύει από το αεροδρόμιο Τύμπου. Μιλούμε για αισχρότητα του χειρίστου είδους, χωρίς μάλιστα να ακούσουμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφωνήσει «αίσχος» όπως έπραξε εναντίον του Φαίδωνα Φαίδωνος όταν αυτός κατάγγειλε τα αυτονόητα. Ο Κασουλίδης απάντησε ότι ο Νικόλας λέει αυτές τις ψευτιές διότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Και ο Νικόλας έκανε λόγο για ύβρη, προφανώς γιατί τα ελληνικά του είναι τρία. Δεν είναι ύβρις να σου πουν ότι δεν θέλεις λύση στο Κυπριακό κύριε Παπαδόπουλε. Είναι κοινή διαπίστωση κάθε σκεπτόμενου πολίτη και κυρίως των προσφύγων. Οι οποίοι πλέον γνωρίζουν ότι με Νικόλα στο προσκήνιο δεν θα πάνε ποτέ στα σπίτια τους.

• Ρε παιδιά, πού χάθηκαν οι βαρύγδουποι αρθρογράφοι και οι μεγάλοι σκιτσογράφοι να σχολιάσουν τη δήλωση Ακιντζί ότι η Τουρκία είτε το θέλει είτε όχι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Ο κ. Ακιντζί αναφερόταν βεβαίως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες επισημαίνοντας το αυτονόητο: ο ΑΠΟΕΛ παίζει με τη Φενέρ, ο Απόλλωνας παίζει με την Τραμπζονσπόρ, αλλά η Ομόνοια δεν μπορεί να παίξει με την Τσετίν Καγιά εντός Κύπρου.

• Η παραίτηση Νταβούτογλου -κι εδώ θα συμφωνήσουμε με τον Γιώργο Λιλλήκα- δεν διαφοροποιεί τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό επί το χειρότερο ή το καλύτερο. Οι πολιτικές στην Τουρκία δεν χαράζονται από πρόσωπα αλλά από ομάδες σκέψης, οι οποίες βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα του κράτους. Στην Κύπρο άλλη γραμμή είχαμε επί Κληρίδη, άλλη επί Τάσσου και άλλη επί Χριστόφια. Γι' αυτό και το Κυπριακό έχει βαλτώσει. Από πλευράς Τουρκίας, αντίθετα, από το 2004 όταν άλλαξε το δόγμα τους στο Κυπριακό, επιδιώκουν λύση και καταφέρνουν να πείθουν διεθνώς ότι θέλουν λύση, με όλα τα κόμματα της χώρας να χρησιμοποιούν κοινή γλώσσα. Οπότε ο κ. Λιλλήκας δεν αρκεί να επισημαίνει το αυτονόητο αλλά να παίρνει και μαθήματα προώθησης των κοινών μας συμφερόντων στην Κύπρο.

• Ελπίζουμε η ανάπλαση του ΓΣΠ που ανακοίνωσε ο Χάσικος προχθές να μην μείνει ακόμα μια μακέτα στο ράφι, όπως τόσες άλλες. Θυμίζουμε την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού και τις μακέτες του Κίκη Λαζαρίδη, την ανάπλαση της περιοχής απέναντι από το Χίλτον και τις μακέτες των Καταρινών, με τον Χριστόφια να χαριεντίζεται ότι έφερε επενδύσεις. Άτε να μην σας πούμε και για την πλατεία Ελευθερίας που ακόμα μας ταλαιπωρεί και το Δημοτικό Θέατρο με την γκρεμισμένη στέγη. Η Λευκωσία χρειάζεται ως πρωτεύουσα ένα δομημένο κέντρο αλλά δυστυχώς οι χώρκατοι που αποφασίζουν τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Το όραμα το εξέφρασε ξεκάθαρα η Άννα Μαραγκού με την υποψηφιότητά της κάποτε: η Λευκωσία πρέπει να δομηθεί γύρω από το ιστορικό της κέντρο. Ποιος την άκουσε, ποιος την ψήφισε;

• Μέχρι την περασμένη Πέμπτη οι Πατάτες αντιναχτές ήταν κομμένες. Στη συνέχεια πήραν παράταση έως και τις 10 Ιουνίου. Το πασχαλινό επεισόδιο, πάντως, δεν προβλήθηκε γιατί λέει σατίριζε υποψηφίους. Καλά ρε παιδιά, τι θέλατε να σατιρίζει; Εκλογές έχουμε, επικαιρική είναι η εκπομπή, θέλατε να σατιρίζει το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα; Η στήλη έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια γι' αυτή την εκπομπή γιατί άνοιξε δρόμους. Η εκπομπή πέρασε δύσκολα παρά τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις την τελευταία 15ετία. Οι οποίες όμως δεν ήταν ποτέ καταλυτικές ώστε να τρωθεί το κύρος της. Οι συστηματικές και άκομψες παρεμβάσεις, που την οδηγούν μάλλον στο οριστικό της κλείσιμο, έγιναν επί της δημοκρατικής προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, με κομπάρσους όλα τα κόμματα. Αυτό θα είναι ένα στίγμα για την προεδρία σου Νίκαρε. Είτε γιατί ανέχτηκες κάποιους ανόητους να λογοκρίνουν, είτε γιατί εξώθησες κάποια γλυφτρόνια να της βάλουν χέρι. Με αποτέλεσμα από πέρυσι να έχουν φύγει όλοι οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι, να αλλάξει στούντιο και βεβαίως μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις να φθίνει. Οπότε η φθηνή δικαιολογία σχεδόν ηχεί εύλογη: Ολοκλήρωσε καλέ τον κύκλο της!

• Δύο σάιτ από νέους και ανεξάρτητους φορείς λειτουργούν με σκοπό την ενημέρωσή σας για τις βουλευτικές. Στο www.choose4parliament.org ήδη 98 υποψήφιοι από διάφορες επαρχίες απαντούν σε θέματα οικονομίας και Κυπριακού, ενώ στο http://vouli2016.online/ μέχρι στιγμής 30 υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήματα για τη διαφθορά, τη λογοδοσία των πολιτικών καθώς και τις προτεραιότητές τους.

• Σε πρόσφατη εκδήλωση σε χωριό της ορεινής Λευκωσίας η Ξένια Κωνσταντίνου, υποψήφια του ΔΗΣΥ, ρωτήθηκε γιατί δεν υποστηρίζει το ενιαίο κράτος και απάντησε ως εξής. Επειδή στην πρόσφατη Ιστορία μας όταν η μία κοινότητα μαχόταν για την Ένωση και η άλλη για το Ταξίμ καταλήξαμε στη διαίρεση. Αν δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα από το παρελθόν και επιμείνουμε εμείς με το ενιαίο και εκείνοι με τα δύο κράτη, απλά θα σφραγίσουμε τη διχοτόμηση μια και καλή και το θεωρώ χρέος μου να σας το πω. Μπράβο Ξένια. Ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς με τόλμη και ειλικρίνεια.

• Ο «Πολίτης» πήρε από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου δύο οικολογικές τσάντες με χαρτί της εφημερίδας μας. Οι τσάντες έγιναν σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση Πράσινη Ασπίδα και μοιράστηκαν σε πολίτες της Λευκωσίας. Δεν έχουμε παρά να δώσουμε κυρίως στα παιδιά τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εγρήγορση και την οικολογική συνείδηση.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή