Θησαυρίζουν πουλώντας σαπουνά αντί γαλέου. Έρευνα σε ιχθυοπωλεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΛΛΑΔΑ
Τριπλάσιο και πλέον κέρδος, πουλώντας ψάρια κατώτερης ποιότητας, βγάζουν πωλητές στην Ελλάδα εξαπατώντας τους καταναλωτές.

Τριπλάσιο και πλέον κέρδος πουλώντας ψάρια γνωστά ως «σαπουνάς» αντί γαλέου έχουν έμποροι οι οποίοι, λόγω της εξωτερικής ομοιότητας των αλιευμάτων που διατίθενται κυρίως σε φέτες. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να εξαπατούν τους καταναλωτές.

Στην παραπάνω διαπίστωση καταλήγει πτυχιακή μελέτη (Στυλιανή Μαραδίδου, Δημήτριος Λουκοβίτης και Γεώργιος Μίνος) με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών ΑΤΕΙΘ, Αναστασία Ιμσιρίδου, και θέμα τη χρήση μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με την εμπορική ονομασία γαλέος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εργασία, «αρκετές μελέτες έχουν ανιχνεύσει νοθεία στην πώληση διαφόρων ειδών αλιευμάτων, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε λανθασμένη αναγραφή του είδους, αντικαθιστώντας είδη με άλλα διαφορετικής τιμής ή διαφορετικής ταυτότητας». Μάλιστα, η ταυτοποίηση του είδους είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εμπορικό προϊόν όπου δεν είναι ολόκληρο το δείγμα αλλά πωλείται σε φέτες, φιλέτα, ουρές κ.λπ.

«Η χρήση των DNA μεθοδολογιών έχει δώσει λύση στην ταυτοποίηση εμπορικών ειδών αλιευμάτων, κυρίως όταν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είδους έχουν αφαιρεθεί λόγω μεταποίησης», ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιμσιρίδου.

Στόχος της εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν η ανίχνευση της παραπλανητικής αναγραφής της εμπορικής ονομασίας γαλέος (επιστημονική ονομασία Mustelus spp,) σε αλιεύματα άλλων ειδών χονδριχθύων. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν συνολικά 30 νωπά δείγματα με την εμπορική ονομασία γαλέος από επτά διαφορετικές λαϊκές αγορές και τρία ιχθυοπωλεία στην Θεσσαλονίκη.

Από τα συνολικά 30 δείγματα που αναλύθηκαν, μόνο 12, δηλαδή το 40%, ταυτοποιήθηκαν ως γαλέος. Τα υπόλοιπα δείγματα (60%) ταξινομήθηκαν σε έξι διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν σε έξι διαφορετικές οικογένειες της υποκλάσης Elasmobranchii. Να σημειωθεί ότι όλα τα δείγματα (100%) τα οποία ελήφθησαν από τα ιχθυοπωλεία και αναφέρονταν ως γαλέος, εκτιμήθηκε ότι πράγματι ανήκουν στο γένος Mustelus spp. Αντίθετα, μόνο το 20% των δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν από τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ανήκουν στο γένος Mustelus spp.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αλιεύματα τα οποία πωλούνται ως γαλέος έχουν σημαντικά υψηλότερη εμπορική αξία (16-18 Ευρώ/kg), σε αντίθεση με άλλα είδη της υποκλάσης των ελασμοβραγχίων, που είναι γνωστά ως 'σαπουνάς' και έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή (5 Ευρώ/kg)», διευκρινίζει η κ. Ιμσιρίδου, προσθέτοντας ότι η παραπλανητική αναγραφή «γαλέος» σε είδη που δεν ανήκουν στο γένος Mustelus spp, υποδηλώνει προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών με σκοπό το κέρδος.

«Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι η γενετική ανάλυση για την ταυτοποίηση των ειδών που έχει υιοθετηθεί και από τον ΕΦΕΤ, είναι επιβεβλημένη και δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα ενώ πλέον, έχει πέσει και το κόστος της», καταλήγει η κ. Ιμσιρίδου, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την υλοποίηση παρόμοιων ερευνών για την ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18:25 (τελευταία ενημέρωση 18:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 17:06 (τελευταία ενημέρωση 17:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή