Κήρυξαν πόλεμο στο ΓεΣΥ οι ιδιώτες γιατροί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου κάνει λόγο για κακούς σχεδιασμούς και καλεί τον υπουργό να μην αναφέρεται σε χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ.

Ανοικτό «πόλεμο» κατά του ΓεΣΥ κηρύσσουν ιδιώτες γιατροί. Επίσημα, μάλιστα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καλεί τα μέλη της να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα υγείας. Παρακολουθώντας, προφανώς, τις πυρετώδεις διεργασίες που γίνονται για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, αλλά και την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και των πολιτικών δυνάμεων σε αυτόν τον στόχο, η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση και παραθέτοντας σωρεία από λόγους (που οι πλέον αρμόδιοι θεωρούν ανακριβείς και απαράδεκτους) κτυπά ανελέητα ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για να εξυπηρετήσει τον ασθενή που δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε τις διασυνδέσεις (πολιτικές ή άλλες) για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Οι επικριτές του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ έχουν πάρει θέση μάχης και, όπως όλα δείχνουν, απροκάλυπτα πλέον άρχισαν να πυροβολούν το νέο σύστημα υγείας και όσους τάσσονται υπέρ του.

Είναι σε όλους γνωστή και η θέση της Ένωσης Ιδιωτών Κύπρου (ΕΝΙΚ), η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η αντίδραση των παιδιάτρων είναι μόνο η αρχή».

«Μας έχουν κουράσει», σημειώνει, «οι γενικότητες και οι απαντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα». Μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπως ο «Π» πληροφορείται, παρακολουθούν με ανησυχία και έντονο προβληματισμό τι συμβαίνει, ενώ η ηγεσία προτίθεται να τοποθετηθεί και επίσημα επί των ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πάντως, εξ όσων πληροφορούμαστε, δεν αποκλείεται κάποιοι εκ της ηγεσίας του ΠΙΣ να είναι γνώστες των ανακοινώσεων της παιδιατρικής εταιρείας και της ΕΝΙΚ και υπογείως να στηρίζουν αυτές τις ενέργειες, καθότι και οι ίδιοι, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες τοποθετήσεις τους, δεν υποστηρίζουν το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

«Απαράδεκτες αναφορές»

Εκτός από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, που, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, απάντησε αμέσως στην ανακοίνωση-έγγραφο της παιδιατρικής εταιρείας την Τρίτη, χθες και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με δική του ανακοίνωση, τοποθετείται στις «απαράδεκτες αναφορές και ανακρίβειες», όπως χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις των παιδιάτρων. Ο υπουργός, πάντως, αναφέρεται σε παιδίατρους που με τις τοποθετήσεις τους επιχειρούν «να υποσκάψουν τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις με παραφιλολογίες, ανακρίβειες και ψεύδη, παραπληροφορώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας κλίμα πανικού», ενώ αφήνει σαφώς να νοηθεί ότι εξυπηρετούνται κι άλλα συμφέροντα. «Μήπως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θίγονται άλλα συμφέροντα που δεν αφορούν την υγεία των ασθενών;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο υπουργός.

100.000 ευρώ η μέση αμοιβή

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ απαντά στις τοποθετήσεις της παιδιατρικής εταιρείας, ενώ μνεία κάνει και στις αμοιβές για τις οποίες έχουν πολλά ειπωθεί τελευταία, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. «Σύμφωνα με τον πληθυσμό και τον αριθμό των προσωπικών γιατρών που θα υπάρχουν, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 875 παιδιά σε κάθε προσωπικό γιατρό για παιδιά (παιδίατρος) και 1.300 δικαιούχοι για κάθε προσωπικό γιατρό για ενήλικες. Στη βάση αυτή, η προτεινόμενη μέση ετήσια αμοιβή ανά προσωπικό γιατρό για παιδιά (παιδίατρο) θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και για προσωπικό γιατρό για ενήλικες στις 112.000 ευρώ», αναφέρει ο ΟΑΥ στη μακροσκελή του ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της παιδιατρικής εταιρείας ότι «δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή προσωπικού γιατρού, εκτός εάν περάσουν έξι μήνες», ο ΟΑΥ υποδεικνύει πως περιορισμός στην αλλαγή προσωπικού γιατρού για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο (2) ετών δεν θα υπάρχει. Γίνεται επίσης σαφές από τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι η παιδιατρική εταιρεία υποστηρίζει το αντίθετο, ότι σε ειδικό γιατρό, σε συνθήκες ΓεΣΥ, μπορούν να αποταθούν οι πολίτες πληρώνοντας όμως το ποσό των 25 ευρώ. Ο ΟΑΥ διαφωνεί επίσης με την τοποθέτηση της παιδιατρικής εταιρείας περί περιορισμού στην επιλογή παρόχου φροντίδας υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ προβλέπει την ελεύθερη επιλογή του παρόχου φροντίδας υγείας (προσωπικού γιατρού, ειδικού, νοσηλευτηρίου, φαρμακείου, εργαστηρίου κ.ά.) από τους δικαιούχους.

«Δεν είναι φόροι…»

Η παιδιατρική εταιρεία κάνει λόγο και για επιπλέον φόρους στις πλάτες των πολιτών, για να πάρει όμως την εξής απάντηση από τον ΟΑΥ: «Σήμερα η δαπάνη για την υγεία καταβάλλεται από το κράτος κατά περίπου 45%, απευθείας από τους ασθενείς κατά περίπου 48% και από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά περίπου 7%. Με το ΓεΣΥ η ίδια περίπου δαπάνη θα κατανέμεται με πιο δίκαιο και αλληλέγγυο τρόπο χρηματοδότησης, δηλαδή θα συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τα εισοδήματά τους και θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας εκείνοι που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας». Ο ΟΑΥ απορρίπτει και την τοποθέτηση της παιδιατρικής εταιρείας ότι οι εισφορές από τους πολίτες θα αυξάνονται σε συχνά διαστήματα, σημειώνοντας ότι «οι εισφορές στο ΓεΣΥ καθορίστηκαν ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2025, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών».

Γονείς, δεν σας τα λένε καλά...

Η Παιδιατρική Εταιρεία τοποθετείται αρνητικά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, με τον ΟΑΥ να εκτιμά ότι επιχειρεί με ανακρίβειες να στείλει τα δικά της μηνύματα και στους γονείς. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Παιδιατρική Εταιρεία ότι οι παιδίατροι σε συνθήκες ΓεΣΥ θα εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (πενθήμερο) ενώ ο παιδίατρος «εκτός ωραρίου δεν θα μπορεί να σας εξυπηρετήσει, ούτε προσωπικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε θα ανταποκρίνεται στα μηνύματα π.χ. sms, viber, messenger, e-mail κ.λπ.».

Ο ΟΑΥ απαντά πως «οι Προσωπικοί Ιατροί θα εργάζονται σε ωράριο που επιλέγουν οι ίδιοι για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό τους. Σκοπός των εφημερευόντων κέντρων είναι να αποφορτίσουν όσους ιατρούς αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και απλά αποτελούν μια επιπλέον επιλογή», απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τα όσα επικαλείται η Παιδιατρική Εταιρεία. Μεταξύ άλλων ο ΟΑΥ σημειώνει:

  • Ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την εγγραφή του νέου μέλους της οικογένειας στον ίδιο Προσωπικό Ιατρό για παιδιά έστω και αν είναι πλήρης ο κατάλογός του με 2500 παιδιά.
  • Οι ιατροί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα είναι ελεύθεροι να συνταγογραφούν φάρμακα και εμβόλια χωρίς κανέναν περιορισμό. Σε περίπτωση που ο ιατρός δεν συνταγογραφήσει το φθηνότερο φάρμακο, τότε ο δικαιούχος θα έχει την επιλογή είτε να λάβει το συνταγογραφούμενο φάρμακο καταβάλλοντας τη διαφορά στην τιμή μεταξύ του εν λόγω φαρμάκου και του φθηνότερου ισοδύναμου ή να επιλέξει το φθηνότερο καταβάλλοντας μόνο 1 ευρώ.
  • Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ δεν προβλέπει «τιμωρίες» για τους γιατρούς αλλά κίνητρα για τη σωστή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής στη βάση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
  • Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκέψεων στον Προσωπικό Ιατρό. Για να μην χρειάζεται να υπερφορτώνονται οι Προσωπικοί Ιατροί με κίνδυνο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει καθοριστεί το όριο των 2500 δικαιούχων ανά Προσωπικό Ιατρό.

Μήνυμα στον υπουργό

Πάντως, πλήρη στήριξη στην Παιδιατρική Εταιρεία δίνει η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου σε μια ανακοίνωση-απάντηση στον υπουργό Υγείας. Στον υπουργό χθες απάντησαν και οι παιδίατροι χαρακτηρίζοντας προκλητικές και ανακριβείς τις αναφορές του. Οι ιδιώτες ιατροί βρίσκουν τις τοποθετήσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας «ουσιαστικές και τεκμηριωμένες» και καλούν τον κ. Κωνσταντίνου να μην παραπλανά την κοινή γνώμη περί τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων «γιατί θα σας αφήσουν ακόμα μία φορά εκτεθειμένο». «Ακόμη ψάχνετε για διευθυντές του ΟΚΥπΥ και για λογισμικό πρόγραμμα και για πρωτόκολλα που εδώ και χρόνια δεν τα έχουμε δει ποτέ, και ας έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Δώστε μας αυτές τις απαντήσεις αν μπορείτε», αναφέρει η ΕΝΙΚ απευθυνόμενη στον υπουργό και κλείνοντας υπενθυμίζει πως οι γιατροί έχουν το κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τη συμμετοχή τους ή όχι στο ΓεΣΥ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή