Θέμα συνεργατών στη Βουλή με αφορμή τους συμβούλους του Προεδρικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Α. Νεοφύτου τοποθετήθηκε γενικά στο θέμα των συνεργατών λέγοντας ότι τα κόμματα και οι Βουλευτές πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα σπίτια τους.

Με την επιστολή της Κυβέρνησης προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με την οποία απέσυρε το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλιών ως συνεργατών στον Προεδρικό των Σώτιας Ν. Ζένιου και Κυριακής Μιχαήλ Φραγκίσκου δεν υπήρχε θέμα προς εξέταση είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου,  ο οποίος τοποθετήθηκε γενικά στο θέμα των συνεργατών διατυπώνοντας τη θέση ότι τα κόμματα και οι Βουλευτές πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα σπίτια τους.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Νεοφύτου αφού διευκρίνισε ότι τοποθετείται γενικά στο θέμα των συνεργατών, διατύπωσε τη θέση πως αν πρέπει να θεσπιστούν κάποια κριτήρια αυτά θα πρέπει να ισχύουν για όλους.
 
Δεν μπορεί τα κόμματα, να έχουν επιστημονικούς συνεργάτες για να υποστηρίζουν το έργο των κομμάτων ή να υποστηρίζουν το έργο των Βουλευτών, χωρίς κριτήρια για την πρόσληψη τους σε αυτούς να περιλαμβάνονται και άτομα πρώτου βαθμού συγγενείας και η κριτική των βουλευτών να επικεντρώνεται μόνο σε κάποιες επιλογές της Προεδρίας και της Κυβέρνησης.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνει πίσω και η Κυβέρνηση για τους διορισμούς στο Προεδρικό

 


«Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και αξιόπιστοι και θέλουμε να βάλουμε κριτήρια θα πρέπει πρώτα να ξεκινούμε από το σπίτι μας», είπε αναφέροντας πως δεν μπορεί να προσλαμβάνεις τον συγγενή σου χωρίς διαδικασία ως επιστημονικό συνεργάτη και την ίδια ώρα να εξασκείς εντονότατη κριτική στις επιλογές άλλων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε πως ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε αίτημα για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Προεδρία από ένα άτομο και την παροχή υπηρεσιών για 3 μήνες για ποσό 1.800 ευρώ που εγκρίθηκε.
 
Συνεχίζοντας είπε πως το θέμα του Υπευθύνου Τύπου της Προεδρίας παραμένει ανοικτό και αναμένεται να τοποθετηθούν μέλη της Επιτροπής που λόγω της ώρας της συζήτησης δεν ήταν στη συνεδρία.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα πως δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Προεδρία προσπαθεί ή επιχειρεί να εκμαιεύσει στήριξη ΜΜΕ μέσα από αυτούς του διορισμούς, και εξέφρασε την άποψη πως αν υπάρχουν ΜΜΕ στα οποία με την πρόσληψη ενός συγγενή δημοσιογράφου και αντιμισθία 1.000 ευρώ το μήνα μπορείς να καθορίζεις την πολιτική του καναλιού τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν περιορίζεται στις επιλογές της Κυβέρνησης.
 
Ο Βουλευτής του  ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως κατά τη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι η εκτελεστική εξουσία συνεχίζει να λειτουργεί κατά τρόπο, τον οποίον το ΑΚΕΛ θεωρεί παράδοξο.
 
Ο κ. Στεφάνου παρατήρησε πως ενώ η Βουλή ψήφισε την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης, υπάρχει ένας λειτουργός που προσλήφθηκε για τη μονάδα αποκρατικοποίησης, ο οποίος μετακινήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς καμμία διαδικασία του αναθέτει μελέτες για διάφορα θέματα και πρόσθεσε τώρα ζητήθηκε η αποδέσμευση κονδυλιού για να διενεργήσει μελέτη για το Τρόοδος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είπαν «όχι» στο Προεδρικό Σώτια Ζένιου και Κυριακή Φραγκέσκου


 
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα ανήκουν στη σφαίρα της κακοδιαχείρισης και δημιουργούνται υπόνοιες για τα κίνητρα που υπάρχουν στην εργοδότηση συγκεκριμένων ατόμων.
 
Σε ό,τι αφορά την εργοδότηση συμβούλων στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου είπε πως η Κυβέρνηση όχι απλά το έχει παρακάνει σε σχέση με την εργοδότηση στο Προεδρικό, με αγορά υπηρεσιών, με αποσπάσεις και με διάφορους άλλους τρόπους γι’ αυτό και ζητήσαμε στοιχεία για το προσωπικό στο Προεδρικό, μόνιμο, ωρομίσθιο και αγορά υπηρεσιών, ή αποσπάσεις και για σκοπούς σύγκρισης ζητήθηκαν στοιχεία για το προσωπικό του προεδρικού τώρα και για προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Ο κ. Στεφάνου είπε πως στο θέμα του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας που προορίζεται για τον κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε τη θέση ότι η αυτή η Κυβέρνηση δημιούργησε διάφορες ανάγκες ώστε να έρχεται μετά, να τις επικαλείται και να τις καλύπτει.
 
Η Κυβέρνηση που δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για εξορθολογισμό θα πρέπει πρώτα να εξορθολογίσει εαυτόν, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι γεγονός ότι το  κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την πρόσληψη συνεργατών σε όλους τους θεσμούς της εξουσίας, είτε πρόκειται για τη Βουλή, είτε για την Προεδρία ή την Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι καθορισμένο και δίκαιο.
 
Προσθέτοντας σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη ασυδοσία και μεγάλη σπατάλη χρήματος, είπε πως ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκε σειρά συμβολαίων για συνεργάτες είτε στα Υπουργεία, είτε στο Προεδρικό ανόμοια μεταξύ τους, για προσλήψεις ακόμα και συνταξιούχων, προσλήψεις και επαναπροσλήψεις με αυξήσεις, και επικρατεί μια ακαταστασία με αδικαιολόγητες πρακτικές και συμπεριφορές για αυτό και πρέπει να υπάρξει αμέσως εξορθολογισμός στο θέμα των Συμβούλων.
 
«Δεν υποστηρίξαμε την πρόσληψη του τέως αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου ως Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Δημοκρατίας επειδή σε αυτή τη φάση και πριν τον εξορθολογισμό είναι άκαιρη και πρόωρη», πρόσθεσε αναφέροντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών κατά πλειοψηφία έχει εγκρίνει την προορισμένη για τον κ. Παπαδόπουλο θέση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρο Μιχαήλ στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού που εργοδοτείται σήμερα στο Προεδρικό και που αφορά σε μόνιμο προσωπικό, σε ωρομίσθιο, σε συμβούλους και σε αποσπασμένους, όπως είπε, ως επίσης και στοιχεία ως προς τον αριθμό του προσωπικού στο Προεδρικό το 2008.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε όπως, στην ίδια επιστολή, συμπεριληφθούν επίσης και τα στοιχεία των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και των κομμάτων, ανά πενταετία, έτσι ώστε «που θα διαρρεύσει να διαρρεύσει για όλους μας».

Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε συγκεκριμένα από τη Βουλή τα ονόματα, τους βαθμούς συγγένειας και τα ακαδημαϊκά προσόντα των σημερινών επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και των κομμάτων «για να κάμω τζαι εγώ πάρτυ», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας

Πολίτης News, 21:29 (τελευταία ενημέρωση 21:29)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΙΚ: Τέλος στο μοντέλο μεγάλων ξένων καταθέσεων

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Την Πέμπτη η δήλωση Μέι για το Brexit

Πολίτης News, 20:18 (τελευταία ενημέρωση 20:18)

Επιστροφή
στην αρχή