Θέμα νομιμότητας για δύο από τα επτά αναψυκτήρια στο Δάσος Ακάμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το σχέδιο για την αείφορο ανάπτυξη του Δασικού Πάρκου Ακάμα δεν καλύπτει το 15% του δάσους που εμπίπτει στο Δίκτυο Natura,παραδέχθηκε χθες το Τμ.Δασών

Τουλάχιστον 15% του Δάσους Ακάμα που εμπίπτει σε Δίκτυο Natura δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος από τον διευθυντή του Τμήματος Δασών Χ. Αλεξάνδρου και τον σύμβουλο του υπουργού Τ. Τσιντίδη, οι οποίοι παραδέχθηκαν τη μη συμπερίληψη πέντε δασικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα (πέραν της Πέγειας και του ακρωτηρίου), προτάσσοντας το σκεπτικό ότι τα πέντε αυτά μικρά δάση παρουσιάζουν άλλες χρήσεις και άλλες ανάγκες από τα άλλα δύο μεγάλα δάση.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε ότι θα λάβει την τελική έγκρισή του όταν είναι έτοιμα τα τοπικά σχέδια Πέγειας και κοινοτήτων Ακάμα, στα τέλη του 2019. Στο διάστημα από Νοέμβριο 2018 μέχρι τέλος του 2019 θα υλοποιούνται προπαρασκευαστικές εργασίες (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τεχνικές προδιαγραφές κ.λπ.). Σκοπός του Τμήματος Δασών μέσα στον επόμενο χρόνο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κατοίκων, η οποία προφανώς εξαρτάται από τα τοπικά σχέδια που θα εκπονηθούν τέλη του 2019. Το Δασικό Πάρκο Ακάμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2022, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Τμήματος Δασών.

Θέμα για αναψυκτήρια

 


Στο σχέδιο για το Δασικό Πάρκο Ακάμα προβλέπεται η δημιουργία οχτώ εισόδων με αυτοκίνητο στο Δασικό Πάρκο (Άσπρο Ποταμό, Κάθηκα, Πάνω Αρόδες, Τοξεύτρα, Ίννια, Δρούσεια, Σμιγιές, και Λουτρά της Αφροδίτης), έντεκα χώρων στάθμευσης (στις οχτώ εισόδους συν parkings σε Άβακα, Γερόνησο και Τζιονί), 14 σημείων πληροφόρησης, έξι parkings για ποδήλατα, εφτά αναψυκτηρίων (σε Άσπρο Ποταμό, Άβακα, Ίννια, Λάρα, Τζιονί, Σμίγιες και Φοντάνα Αμορόζα) και τριών καταστημάτων σουβενίρ. Για τα επτά αναψυκτήρια στο Δασικό Πάρκο Ακάμα, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να διευκρινιστούν τα θέματα νομιμότητας για την ανέγερσή τους. Η ερώτηση του κ. Θεοπέμπτου αναφέρεται στις πρόνοιες της νομοθεσίας περί Δασών, αναφορικά με παραλίες εντός δασικών εκτάσεων και την καθολική απαγόρευση που ισχύει για αυτές όσον αφορά στην ανέγερση υποστατικών. Δύο από τα αναψυκτήρια του Δασικού Πάρκου τοποθετούνται σε τέτοιες παραλίες, με πιο ανησυχητικό το αναψυκτήριο στην παραλία ωοτοκίας της μεσογειακής χελώνας στη Λάρα.
Για τα οχτώ σημεία εισόδου, το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση λειτουργού του Τμήματος Δασών μόνο σε τρεις εισόδους, ενώ ο έλεγχος κατοχής εισιτηρίου για τους επισκέπτες θα γίνεται εντός του Δασικού Πάρκου. Οι δρόμοι εντός του πάρκου θα καλύπτουν μήκος 88,4 χιλιομέτρων, ενώ σε περίπου 8,4 χιλιόμετρα οδικού δικτύου δεν θα επιτρέπεται η προσπέλασή τους από οχήματα. Ακόμα 10 χιλιόμετρα δρόμου (αυτού που οδηγεί στη Φοντάνα Αμορόζα) θα κλείσουν για χρήση μόνο από το προσωπικό του πάρκου, ενώ το σχέδιο προβλέπει κατάργηση δρόμων μήκους πάνω από 30 χλμ. Όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους για την εφαρμογή του σχεδίου θα κατευθυνθεί στη βελτίωση του οδικού δικτύου (περίπου 60% σε σύνολο 6 εκατ. της επένδυσης για το πάρκο), με βουλευτές αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις να διερωτούνται κατά τη χθεσινή παρουσίαση για τις προδιαγραφές που θα έχει το οδικό δίκτυο εντός του πάρκου. Ενδεικτική της συζήτησης που θα ακολουθήσει ήταν η υπόδειξη χθες από πλευράς του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακάμα ότι αν μείνουν οι δρόμοι χωματόδρομοι θα σηκώνεται σκόνη από τα διερχόμενα οχήματα που βλάπτει τη χλωρίδα.


Οι λειτουργικές δαπάνες του πάρκου υπολογίζονται σε περίπου 450.000 ευρώ ετησίως. Η διοίκηση του πάρκου θα ασκείται από το Τμήμα Δασών, το οποίο θα συνεπικουρεί συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους συναρμόδιων τμημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, για τη λειτουργία του πάρκου θα θεσπιστούν κανόνες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κόντρα μεταξύ ΓΕ και Νικολατου εξελίσσεται η συνεδρία

Πολίτης News, 13:55 (τελευταία ενημέρωση 13:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Αδύναμα σημεία στο πρόγραμμα παροχής βίζας

Πολίτης News, 13:53 (τελευταία ενημέρωση 13:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Έχουμε αυστηρά κριτήρια για παραχώρηση υπηκοότητας

Πολίτης News, 13:44 (τελευταία ενημέρωση 13:44)

Επιστροφή
στην αρχή