Θέμα κοινοβουλευτικής τάξης για τη Θεολόγου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτοχος σε οικογενειακή εταιρεία με «κόκκινα δάνεια» - Δηλώνει στο πόθεν έσχες συμμετοχή σε εταιρεία για την οποία ζητείται εκποίηση υποθηκών

Θέμα τάξης φαίνεται να προκύπτει για μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο, με βάση τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μας χθες, βρίσκεται σε σύγκρουση με τις πρόνοιες του κανονισμού λειτουργίας του Νομοθετικού Σώματος που ρυθμίζει τα προσωπικά συμφέροντα των βουλευτών.
Τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας που έχουν άμεσο προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα οφείλουν να το δηλώσουν στον πρόεδρο και στα μέλη της οικείας επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου, η οποία είναι μέτοχος με ποσοστό 25% σε κατασκευαστική εταιρεία -συμμετοχή την οποία και εμφανίζει στο Πόθεν Έσχες που έχει υποβάλει στη Βουλή- η οποία εμφανίζεται να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στην ίδια εταιρεία μέτοχοι και εκτελεστικά μέλη (διευθυντής) είναι άλλα μέλη της οικογένειας της βουλευτού. Η ίδια η κ. Θεολόγου, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Linkedin (κοινωνικό μέσο επαγγελματικής δικτύωσης), εμφανίζεται να κατέχει τη θέση του CFO (οικονομικού διευθυντή) στην εν λόγω εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2011.

Η απάντηση


Θέσαμε υπόψη της κ. Θεολόγου τις πληροφορίες μας και το δεοντολογικό ζήτημα που ανακύπτει (σ.σ. μετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών η οποία και θα επεξεργαστεί αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις) και απάντησε: «Όλα τα συμφέροντά μου είναι δηλωμένα στο Πόθεν Έσχες και δεν έχω να δηλώσω κάτι άλλο».
Πράγματι, η κ. Θεολόγου δεν έκρυψε τη σχέση της με την εν λόγω εταιρεία, αλλά το ζήτημα δεοντολογίας δεν απαντάται.
Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει παράδειγμα, όπως κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού να δηλώνει πως έχει προσωπικό συμφέρον στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η κ. Θεολόγου μετέχει σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Οικονομικών και Ελέγχου) οι οποίες ασχολούνται με νομοθετήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να έχει δηλώσει, ως όφειλε, αυτήν της τη σχέση.
Επιπλέον, έχει καταθέσει και πρόταση νόμου που αφορά την αναδρομικότητα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πρώτες αντιδράσεις στο θέμα Θεολόγου 

Η πρόταση νόμου


Η ανεξάρτητη βουλευτής είχε καταθέσει πρόσφατα (τον περασμένο μήνα) πρόταση νόμου για να εξαιρούνται από τον νόμο των εκποιήσεων τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα σε δάνεια τα οποία συνήφθησαν πριν από την 9η Σεπτεμβρίου του 2014, οπότε ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία. Τα δάνεια της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος η κ. Θεολόγου είχαν συναφθεί πριν από το 2014. Με την εν λόγω πρόταση πέραν του 50% των δανείων θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να προειδοποιεί -στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών- ότι σε περίπτωση που θεωρηθεί αναποτελεσματικό το πλαίσιο εκποιήσεων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα ζητηθεί από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Την εν λόγω πρόταση συνυπέγραφαν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Όλα τα δάνεια που έχουν προβλήματα σήμερα είχαν δημιουργηθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (9η Σεπτεμβρίου 2014), είχε τονίσει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απάντηση της Άννας Θεολόγου για το δημοσίευμα του «Π»

Τα δάνεια


Για τα δάνεια της εν λόγω εταιρείας έχουν καταχωρισθεί αγωγές το 2013 και ζητείται η πώληση των ενυπόθηκων ακινήτων. Η απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος εκποίησης δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Με βάση τα δικαστικά έγγραφα, η τράπεζα τερμάτισε τις δανειακές συμβάσεις το 2012. Η τράπεζα το μόνο που έχει καταφέρει να αποσπάσει έως τώρα είναι ένα αυτοκίνητο, λόγω μη καταβολής δόσεων στο πλαίσιο σύμβασης ενοικιαγοράς.


Επιστροφή
στην αρχή