Θέλουν συναίνεση για airbnb: Απαιτείται υπογραφή γειτόνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Βουλής στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε πως σε 15 μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτησης.

Ανοίγοντας ένα παράθυρο νομιμότητας για τα ακίνητα που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα για τουριστικούς σκοπούς, χωρίς να είναι αδειούχα καταλύματα σύμφωνα με την περί ΚΟΤ νομοθεσία, η πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Ηλία Μυριάνθους (ΕΔΕΚ) βάζει εμπόδια στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να πράξουν το ίδιο. Κατά τη χθεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εξετάστηκε το ενδεχόμενο η εγγραφή τουριστικών καταλυμάτων σε συγκεκριμένο μητρώο να περιλαμβάνει και τα διαμερίσματα τύπου airbnb, μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει γραπτή συγκατάθεση χρήσης του διαμερίσματος ως τουριστικού από τους υπόλοιπους ενοίκους κάθε πολυκατοικίας. Η αρχική πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου-Ηλία Μυριάνθους άφηνε εκτός τα εν λόγω διαμερίσματα, όπως άφηνε εκτός και τους μακροχρόνιους ενοικιαστές ακινήτων. Διάταξη ώστε να μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο και ενοικιαζόμενα ακίνητα προτάθηκε επίσης χθες να ενσωματωθεί στην πρόταση νόμου. Υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο θα έχουν μόνο ακίνητα το ετήσιο εισόδημα από την ενοικίαση των οποίων ξεπερνά τα 15.600 ευρώ, δηλαδή το όριο που τίθεται στον νόμο περί ΦΠΑ.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Βουλής Άγγελος Βότσης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε πως σε 15 μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθούν στην ολομέλεια η πρόταση νόμου για τα μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα, μαζί με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η προσθήκη διατάξεων στη βασική νομοθεσία και ο καθορισμός πλαισίου αδειοδότησης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και άλλων όρων, θα περιορίσουν την παρανομία. Σημείωσε πως στο ΑΚΕΛ θεωρούν πολύ σημαντική τη δημιουργία μητρώου.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και εκ των εισηγητών της πρότασης για την ενοικίαση των υποστατικών ανέφερε πως υπάρχουν περίπου 40.000 καταλύματα τα οποία δεν είναι αδειούχα με βάση τη νομοθεσία περί τουριστικών καταλυμάτων και του ΚΟΤ. Σημείωσε πως ουσιαστικά η αγορά από μόνη της έχει δείξει τον δρόμο και με την πρόταση νόμου προτείνεται να αδειοδοτούνται κάτω από πιο χαλαρές διαδικασίες και σε ξεχωριστό μητρώο αυτά τα τουριστικά καταλύματα, επαύλεις και διαμερίσματα. Επίσης, ο ειδικός αριθμός στο μητρώο θα καταχωρείται και πάνω στη διαφήμιση που έχουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ο καθένας ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα έχει άδεια. Παράλληλα, με βάση την πρόταση θα ρυθμίζονται και τα ζητήματα φορολογίας.


Επιστροφή
στην αρχή