Θέλει χέρια το Υπουργείο Εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το αίτημα των ΥΚΑ διαβιβάστηκε στις 3/4/2018 στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, με σκοπό την αποδέσμευση του ποσού από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε περίπου 17 χιλιάδες υπολογίζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) τους δικαιούχους της ειδικής αύξησης της θεσμοθετημένης τους σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω του ότι είτε υπηρέτησαν αυξημένη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 είτε ήταν αιχμάλωτοι πολέμου. Λόγω του μεγάλου αριθμού δικαιούχων που προκύπτει και από πληροφόρηση που λήφθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμούν πως θα κατακλειστούν με χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία. Σύμφωνα με επιστολή του διευθυντή των ΥΚΑ στον γ.δ. του ΥΠΟΙΚ (ημερ. 29/3/2018), οι αιτήσεις αυτές με τη λήψη τους θα πρέπει να καταχωρούνται στο μηχανογραφημένο σύστημα των υπηρεσιών, το οποίο και θα τροποποιηθεί ανάλογα. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος του επιδόματος είναι σε συνάρτηση των επιπλέον μηνών που οι πολίτες υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974 και σε συνάρτηση με το ποσό θεσμοθετημένης σύνταξης που λαμβάνουν, αναμένεται ότι θα προκύψει μεγάλος αριθμός αποριών, ερωτημάτων και ενστάσεων από τους δικαιούχους λόγω του ότι άτομα που υπηρέτησαν το ίδιο διάστημα θα λαμβάνουν διαφορετικό ποσό αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους», εξηγεί ο κ. Τρύφωνος, ο οποίος ζητά αρμοδίως την έγκριση δαπανών ύψους 50 χιλ. ευρώ με σκοπό την αγορά υπηρεσιών από 9 φυσικά πρόσωπα για περίοδο έξι μηνών σχετικά με την κάλυψη της έκτακτης αυτής ανάγκης.


Το αίτημα των ΥΚΑ διαβιβάστηκε στις 3/4/2018 στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, με σκοπό την αποδέσμευση του ποσού από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Σημειώνεται πως δυνητικά δικαιούχος του εν λόγω ωφελήματος είναι οποιοδήποτε άτομο που είναι δικαιούχος θεσμοθετημένης σύνταξης από το ΤΚΑ, ανεξάρτητα από την ηλικία που καθίσταται δικαιούχος της εν λόγω σύνταξης (63, 64 ή 65) ή από την ηλικία που επιλεγεί να συνταξιοδοτηθεί, ο οποίος κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 είτε υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά επιπρόσθετη διάρκεια θητείας-εφεδρείας είτε ήταν αιχμάλωτος πολέμου.

Και πολλά άλλα


Στην επιστολή του διευθυντή των ΥΚΑ, πέρα από τον φόρτο εργασίας που προκύπτει από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24/01/2018 για έγκριση του σχεδίου επιδόματος για παραχώρηση από την 1/1/2018 ειδικής αύξησης της θεσμοθετημένης σύνταξης από το ΤΚΑ σε πρόσωπα, τα οποία είτε υπηρέτησαν αυξημένη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 είτε ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, καταγράφονται και άλλα προβλήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Τρύφωνος, οι ΥΚΑ «έχουν επιφορτιστεί κατά τους τελευταίους μήνες με την εφαρμογή του νόμου περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, των τροποποιητικών νόμων Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πληρωμή επιδόματος πατρότητας και αδήλωτης εργασίας. Επίσης, έχουν αρχίσει και την προεργασία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, χωρίς οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενίσχυση προσωπικού». Υπό το φως των πιο πάνω, εξηγεί ο κ. Τρύφωνος, οι ΥΚΑ με το υφιστάμενο προσωπικό δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν γρήγορα και αποτελεσματικά το προαναφερθέν σχέδιο επιδόματος.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή